Αντώνης – Ντόρα σημειώσατε …τί; 

0

«Σκληραίνει το παιχνίδι» στη ΝΔ όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και δημιουργείται ένα κλίμα πόλωσης, με «μονομάχους» διεκδικητές της αρχηγίας την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ η παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν φαίνεται να δρα ως καταλύτης στην πόλωση. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη που ξεκίνησε ως αδιαμφισβήτητο φαβορί και ο Αντώνης Σαμαράς ως αουτσάιντερ στην πορεία έχουν αλλάξει ρόλους. Σ’ αυτή την αναστροφή έπαιξε ρόλο και η στήριξη Αβραμόπουλο σε Σαμαρά η οποία έδωσε πρόσθετη δυναμική στην ήδη όμως υπάρχουσα.

΄Ήδη αυτή η δυναμική Σαμαρά καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις που δείχνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι μπροστά στον πρώτο γύρο των εκλογών ενώ εάν τελικά υπάρξει και δεύτερος γύρος, τότε και πάλι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας δίνουν προβάδισμα 5,2 μονάδων στον Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόθεση ψήφου και  διαφορά τριών μονάδων στην καταλληλότητα για την προεδρία του κόμματος.

Αντώνης – Ντόρα σημειώσατε …τί; 

Στην Ξάνθη επικρατεί μια «παγωμάρα» στις τάξεις όσων έσπευσαν εξαρχής να ταχθούν υπέρ της Ντόρα Μπακογιάννη, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν πως και τι συντέλεσε στην ανατροπή του κλίματος. Αντίθετα στις τάξεις των «Σαμαρικών» που ξεκίνησαν δειλά στην αρχή να εκδηλώνονται επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κερδίσει στις εκλογές ενώ κάποιοι όπως ο κ. Στάμος Τριμίντζιος που ήταν από τους πρώτους που τάχτηκαν υπέρ Σαμαρά,  εκτιμά ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Τριμίντζιος αιτιολογεί αυτή τη δυναμική του Αντώνη Σαμαρά ως απαίτηση τη βάσης για αλλαγή: «Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται στην κοινωνία και όχι στους μηχανισμούς. Ο νεοδημοκράτης που νιώθει πληγωμένος από τη βαριά ήττα του κόμματός του θέλει αλλαγή. Είναι διάχυτη η τάση για αλλαγή στη βάση της Ν.Δ. Αυτό το νέο και την ελπίδα φέρνει ο Αντώνης Σαμαράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει το κομματικό κατεστημένο. Αποτελεί συνέχειά του…  Η Ν.Δ. έχασε γιατί έχασε τον ιδεολογικό της προσανατολισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς με την πολιτική του πλατφόρμα που είναι πρωτίστως ιδεολογική ξαναφέρνει την Ν.Δ. στον ιδεολογικό και κοινωνικό χώρο που ανήκει και αποτελεί τον εκφραστή της».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του κ. Θεολόγη Καλαϊτζή, ο οποίος εξ αρχής έχει ταχθεί στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Καλαϊτζής εκτιμά ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι το παιχνίδι είναι ντέρμπι. Υποστηρίζοντας την επιλογή του επισημαίνει: «Το σώμα που απαντά στις δημοσκοπήσεις δεν είναι το ίδιο μ’ αυτό που ψηφίζει. Ο Σαμαράς έχει δυναμική αλλά είναι ψυχολογική αυτή η δυναμική και στη διαμόρφωσή της επέδρασε και η στήριξη Αβραμόπουλου.  Σίγουρα οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Θεωρώ ότι αν υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις εκλογές θα ευνοηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην Ξάνθη εκτιμώ ότι θα ψηφίσουν πάνω από 5.000 άτομα. Υπάρχει προβάδισμα της Ντόρας στην Ξάνθη και λόγω μειονότητας,  η οποία έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην μειονότητα σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά λόγω των θέσεών του. Θεωρώ επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν φέρνει το νέο αλλά το παλιό αφού πάει τα κόμμα πιο δεξιά. Για το λόγο αυτό στηρίζει την Ντόρα ο Καρατζαφέρης και τον Αντώνη Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ. Εγώ θεωρώ ότι με την Ντόρα Μπακογιάννη αρχηγό η Ν.Δ. θα αποκτήσει και πάλι προοπτική εξουσίας και γι’ αυτό το λόγο στηρίζω την υποψηφιότητά της».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…