Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Δυο αφίσες – δυο βραβεία…χίλια  μηνύματα!

Δυο αφίσες – δυο βραβεία…χίλια  μηνύματα!

0

Δυο αφίσες…χίλια  μηνύματα…Μηνύματα  κατά του ρατσισμού και υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των γυναικών, υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας σε χρώμα, πολιτισμό και θρησκεία που πρέπει ν’ αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο και όχι στοιχείο διαχωρισμού και του αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους της γης, εμπνεύστηκαν δυο μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης η Θωμαή Ψάλτη και η Απτουλάογλου Σεβγκήλ και με την αρωγή της καθηγήτριας τους κας Αντιγόνης Σαράφη πήραν μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό αφίσας κερδίζοντας για την Ελλάδα το 1ο  και το 2ο Βραβείο Νεότητας της Ε.Ε. 2008/2009 για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, με έμφαση στην Αφρική.

Δυο αφίσες – δυο βραβεία…χίλια  μηνύματα!

Να σημειώσουμε ότι ο αφίσες των δύο μαθητριών επιλέχτηκαν ανάμεσα από 14 συμμετοχές στην Ελλάδα και είναι μεταξύ των  54 μαθητών από 125 χώρες, ηλικίας από 16 έως 18 ετών που βραβεύθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες για τις δημιουργίες τους σε αφίσες και βίντεο, με γενικότερο θέμα την «Ανθρώπινη Ανάπτυξη στην Αφρική», το φετινό βασικό θέμα για τα Βραβεία Νεότητας για την Ανάπτυξη (www.dyp2008.org). Οι δύο μαθήτριες και η καθηγήτριά τους κα Σαράφη παρευρέθηκαν σε ένα ειδικό τριήμερο ταξίδι στη Στοκχόλμη,  από 21 έως και 23 Οκτωβρίου που κατέληξε σε μία τελετή απονομής βραβείων, αποκαλύπτοντας τους νικητές των πρώτων και δεύτερων βραβείων από κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.

Η απονομή 

Η τελετή βράβευσης έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στοκχόλμης, Kulturhuset, στις 22 Οκτωβρίου, όπου και αναδείχτηκαν οι νικητές από όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Karel De Gucht, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος σε θέματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας, μαζί με το διάσημο Αφρικανό Youssou N’Dour, πρέσβη καλής θελήσεως της Unicef (που κατέκτησε την Ευρώπη το 1994 με το τραγούδι «Seven Seconds»,  βραβευμένο με Grammy). Την απονομή πλαισίωσαν με αφρικανικά τραγούδια και χορούς συγκροτήματα αφρικανών μουσικών και χορευτών. «Αυτά τα έργα τέχνης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την Αφρική και τους ανθρώπους της, αποδεικνύοντας πώς η νεολαία της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Αφρική», είπε ο Επίτροπος της ΕΕ Karel De Gucht, συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες. Οι δύο μαθήτριες του ΕΠΑΛ Ξάνθης πήραν το βραβείο από τον Youssou N’Dour. Η Αφρικανική μουσική και η καλλιτεχνική έκθεση των συμμετοχών που κέρδισαν, μαζί με ένα πλήρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων πρόγραμμα, που επινοήθηκε ειδικά για τους μαθητές, έκανε την εκδήλωση μια επιτυχή και διασκεδαστική εμπειρία.

Προλόγισαν ο πρόεδρος Μπαρόζο και η μέλλουσα βασίλισσα της Σουηδίας  Βικτόρια

Να σημειώσουμε ότι στην τελετή έναρξης του φόρουμ προλόγισαν ο πρόεδρος Μπαρόζο και η πριγκίπισσα και μέλλουσα βασίλισσα της Σουηδίας, Βικτόρια. Μεταξύ των ομιλητών και παρευρισκομένων συγκαταλέχθηκαν ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ και εκπρόσωποι από 125 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων παγκόσμιου κύρους, μεταξύ των οποίων κάτοχοι βραβείου Νόμπελ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ομάδα της Hellenic AID, που δρα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και η οποία συμμετείχε σε περίπτερο στους χώρους της Έκθεσης. Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 άτομα και 1.500 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής κοινότητας.

Oι Eυρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης – ΕΗΑ (European Development Days – EDD) είναι το εγκυρότερο ευρωπαϊκό φόρουμ συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σε όλους τους σημαντικούς τομείς, όπως διακυβέρνηση, κλιματική αλλαγή, παγκόσμια οικονομία, εμπόριο, ασφάλεια τροφίμων, νερό, ενέργεια, ρόλος των μέσων ενημέρωσης, ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Στις προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες, λ.χ. ο Κόφι Ανάν.

Η Θωμαή, η Σεβγκήλ και η Αντιγόνη στο «Ε»

 «Νιώσαμε πολύ χαρούμενες ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία», είπε στο «Ε» η Θωμαή Ψάλτη, νικήτρια του διαγωνισμού που μαζί με το πρώτο βραβείο κέρδισε και ένα πενταήμερο ταξίδι στη Γκάνα της Αφρικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2010. Την Γκάνα θα επισκεφθούν όλοι οι νικητές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τους καθηγητές τους. «Με τ ην αφίσα μου θέλω να δείξω ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες διαφορετικές φυλές και χρώματα, όμως όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη ζωή. Αυτό είναι το μήνυμά μου», τονίζει η Ατουλάογλου Σεβγκήλ που πήρε το 2ο βραβείο.

Δικαιωμένη νιώθει η κα Σαράφη, γραφίστρια του 2ου ΕΠΑΛ και πολύ χαρούμενη καθώς είναι η δεύτερη φορά που μαθήτριές της βραβεύονται σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό Πέρσι συνόδεψε για πρώτη φορά νικήτρια μαθήτρια του εν λόγω διαγωνισμού στη Ζάμβια της Αφρικής: «Είναι μια επιβράβευση! Νιώθω πολύ χαρούμενη! Προσπαθώ πέρα από τα μαθήματα του σχολείου να παρακινώ τα παιδιά να δουλεύουν, να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς και μέσα από τη δουλειά τους να στέλνουν μηνύματα Ήταν μια καλή εμπειρία»!

Ήδη οι μαθήτριες που έχουν αποφοιτήσει έχουν δεχτεί προτάσεις για δουλειά πάνω στην ειδικότητά τους.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…