Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μηνύματα από Μητροπολίτη και Σγουρίδη

Μηνύματα από Μητροπολίτη και Σγουρίδη

0

Μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά στέλνουν τόσο ο Μητροπολίτης Ξάνθης όσο και ο βουλευτής Παναγ. Σγουρίδης στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αναφέρουν σχετικά.

 

Μήνυμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα

«Αγαπητά μου παιδιά,

αγαπητοί εκπαιδευτικοί, διδάσκαλοι και καθηγητές, Γονείς και Κηδεμόνες.

Με τη χάρη του Θεού αρχίζει σήμερα μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη ελπίδες και προσδοκίες, που αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα των παιδιών μας.

Στα φωτεινά σας μάτια ακτινοβολούν η δίψα για μάθηση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ελευθερία. Αυτές οι πανανθρώπινες αξίες θα πρέπει να αποτελούν το περιεχόμενο της παιδείας μας και τον στόχο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο πρέπει να συνδυάζει παιδεία και αγωγή.

Το σχολείο μπορεί να βρει το νόημά του και να εκπληρώσει τον σκοπό του μόνον αν επιστρέψει στην αφετηρία του, που είναι η θεανθρώπινη παιδεία. Είναι γνωστό σε όλους μας εκείνο το μικρό ποίημα, που εκφράζει απολύτως το σκοπό της παιδείας, όπως αυτός βιώθηκε μέσα στο γένος μας: «να μαθαίνω γράμματα, σπουδάματα, του Θεού τα πράματα».

Στην αρχή, λοιπόν, αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές και προτρέπω πατρικά, να συνειδητοποιήσουν ότι το πρώτο τους μέλημα και ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι το σχολείο και να αγαπήσουν το θρανίο, την τάξη και τα βιβλία τους. Στους δασκάλους και καθηγητές εύχομαι να έχουν εκείνη την υπομονή και την αγάπη, ώστε, μαζί με τις γνώσεις, να μεταδίδουν στα παιδιά μας και τα αγαθά της αγωγής, στους δε γονείς εύχομαι να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους, αρωγοί και σύμμαχοι, να ξεπεράσουν οι ίδιοι το άγχος για την επίδοση των παιδιών, ώστε αυτά να επιδίδονται απερίσπαστα και ελεύθερα στο ωραίο άθλημα της γνώσης.

Καλή χρονιά και ο Θεός μαζί σας.»

 

Μήνυμα Βουλευτή Παναγ. Σγουρίδη

«Οι καλοκαιρινές διακοπές τέλειωσαν και μια νέα σχολική και σπουδαστική χρονιά αρχίζει.  Μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και  γονείς ρίχνονται στη μάχη της γνώσης και της μόρφωσης, που απαραίτητα θα πρέπει να διανθίζονται με την ηθική και τις πανανθρώπινες αξίες.

Δυστυχώς ενώ η παγκόσμια κοινωνία δείχνει να  ευημερεί, τα 3/4 του πλανήτη ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει. Η πολιτιστική, πολιτισμική, κοινωνική  και ηθική σύγχυση, που επικρατούν  στον  κόσμο μας, πρέπει να σταματήσει μέσα από την παιδεία και την κοινωνική μόρφωση,  ώστε να καταπολεμηθούν οι  χίμαιρες του εξατομικευμένου  ωφελιμισμού και της ευδαιμονίας για να μπορούμε να οραματιστούμε  με ελπίδα το  μέλλον μας.

Στο χώρο της παιδείας όπου δεν χωρούν κομματικές και παραταξιακές αντιπαλότητες, η ανάγκη επικαιροποίησης του συστήματος προαγωγής των μηχανισμών της γνώσης, της έρευνας και της μελέτης, είναι επιτακτική, μέσα σε πλαίσια αρχών και κανόνων παραδεκτών απ όλους. Με εκπαιδευτικά ιδρύματα, που δεν θα λειτουργούν ως  απλοί χώροι διακίνησης του γνωστικού αντικειμένου, αλλά που θα αποτελούν κύτταρα παραγωγής και ανάλυσης ιδεών και αξιών και διαμόρφωσης χρηστών χαρακτήρων. Με ιδρύματα που θα μορφώνουν χωρίς να «παιδεύουν». 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες μου, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, μαθητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…