Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μικροεντάσεις στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού

Μικροεντάσεις στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού

0

Με απόντα το Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιο Παυλίδη, (τον αναπλήρωσε η κα Ευτέρπη Στάντσιου) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009, στις 13:30’, η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, με πέντε θέματα εντός και δύο εκτός ημερήσιας διάταξης.
Το πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης έφερε στο σώμα η αναπληρώτρια Αντινομάρχης, κα Ευτέρπη Στάντσιου, η οποία δίνοντας απάντηση σε σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφορικά με την γνωστή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (αναλυτικότερα για το θέμα σε άλλο ρεπορτάζ του «Ε»), ανακοίνωσε ότι «η Νομαρχία Ξάνθης έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και προβαίνοντας σε ενημερώσεις και ενέργειες προς στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών προσπαθεί να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και διαδικασίες που προβλέπει η συγκεκριμένη εγκύκλιος του κ. Παυλόπουλου, ώστε να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα στα ορεινά χωριά του νομού». Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Τζελαϊντίν Δουλγκέρ επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό πραγματοποιείται μία αδικία απέναντι στη μειονότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που δυσχεραίνει προσπάθειες κατοχύρωσης των περιουσιών των εκεί κατοίκων, ιδιαίτερα αυτών που στερούνται τίτλων ιδιοκτησίας για οικόπεδα που έχουν αγοράσει», θέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά και το προσωπικό του παράδειγμα. Απαντώντας η κα Στάντσιου, αντέτεινε ότι δεν είναι τοπικό το πρόβλημα, ούτε έχει σχέση με την μειονότητα, αλλά έχει πανελλήνια διάσταση, θέση με την οποία συμφώνησε τελικά και ο κ. Δουλγκέρ.
Διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στα οποία κυριάρχησαν τροποποιητικές τακτοποιήσεις σε προγράμματα δαπανών, καθώς και μία γνωμοδότηση επί μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία υπέβαλε η εταιρία «Κοθάλη Α.Ε.» προκειμένου να προχωρήσει σε εξόρυξη αργίλου, σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς Γενισέας και Βαφέϊκων, του Δήμου Βιστονίδας. Τα συγκεκριμένα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, όπως και το επόμενο, που αφορούσε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την καταπολέμηση κουνουπιών στο νομό. Σύμφωνα με τον εισηγητή και νομαρχιακό σύμβουλο της συμπολίτευσης, κ. Περικλή Καρβουνίδη, «από την συνολική δαπάνη των 300.000 ευρώ, το μισό θα δαπανηθεί από τη Νομαρχία Ξάνθης και θα γίνει προσπάθεια τα υπόλοιπα να καλυφθούν από τους Δήμους ή την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Νομαρχία, συμπληρωματικά, θα προχωρήσει σε έγκριση και του υπόλοιπου ποσού».
Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο είχε να κάνει με ψήφισμα που έφερε προς έγκριση ο νομαρχιακός σύμβουλος, κ. Δημήτριος Φωτιάδης, με το οποίο καταδικαζόταν η διοίκηση του Καζίνο Ξάνθης για τις βλαπτικές μεταβολές που επέφερε με απόφασή της στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Τόσο η κα Στάντσιου, όσο και ο κ. Φώτης Καραλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο, αποδέχθηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για έκδοση ενός τέτοιου ψηφίσματος, προβάλλοντας όμως αντιρρήσεις αναφορικά με την οξεία φρασεολογία που χρησιμοποιούσε το ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Φωτιάδης. Τελικά συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από τους κυρίους Καρβουνίδη, Καραλίδη και την κα Σιμπιλίδου, η οποία να προτείνει ένα τροποποιημένο κείμενο ψηφίσματος, το οποίο να είναι γενικότερο αναφορικά με την στήριξη της εργασίας στο νομό μας, εξέλιξη με την οποία διαφώνησε ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος δεν θέλησε να πάρει μέρος στην επιτροπή.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …