Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μικρά έργα με σημαντικό ενδιαφέρον στην Παλιά Πόλη

Μικρά έργα με σημαντικό ενδιαφέρον στην Παλιά Πόλη

0

Τα έργα επτά διαφορετικών καλλιτεχνών, διαφορετικών σε τεχνοτροπία, διαχρονική παρουσία στον χώρο της ζωγραφικής αλλά και παρουσία στην πόλη μας, φιλοξενεί ο χώρος προβολής «Ορφέως 20», που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 13 Μαρτίου 2009, με την παρουσία τριών από τους επτά καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην γκαλερί και στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί φιλότεχνοι της πόλης μας, δίνοντας ένα ιδιαίτερο τόνο στην εικαστική αυτή εκδήλωση.
Στην έκθεση συμμετέχουν γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Νίκος Κρυωνίδης, Νικόλαος Μπλιάτκας, Αγγελική Μάνδραλη, Φίλιππος Μάνος και ο πρόσφατα επανεμφανισθείς στην πόλη μας, Γιάννης Βούρος. Όμως παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους και δύο νεότατες καλλιτέχνιδες της πόλη μας, δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει τόσο τις ίδιες, όσο και το έργο τους. Αναφερόμαστε φυσικά στην Μάρθα Αποστολίδου και στην Αναϊδα Χουρτουνιάν.
Αναφορικά με τις δύο τελευταίες συμπολίτισσές μας, είναι επιβεβλημένο να ειπωθούν μερικά περισσότερα πράγματα, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη τους, ουσιαστικά, οργανωμένη παρουσία στο κοινό της Ξάνθης. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι η Μάρθα Αποστολίδου γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1975 και από το 2004 ζει μόνιμα στην Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1999 παίρνει το πτυχίο της από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Applied Art Studies), με ειδικότητα στο γραφιστικό σχέδιο και στην εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Από το 2006 διδάσκει στο παιδικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ., ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις ασπρόμαυρης φωτογραφίας με το «φωτογραφικό Εργαστήρι Άμφισσας», σε δύο ομαδικές εκθέσεις με τη φωτογραφική ομάδα «Γέφυρα», ενώ έχει κάνει και τρεις παράλληλες ατομικές εκθέσεις. Πορτρέτα από την ίδια μπορεί να δει κανείς και στο cafe «Κοκόρι».
Η Αναϊδα Χουρτουνιάν γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1978, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν και έχει ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της. Το 1990 η οικογένειά της μετανάστευσε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έμεινε μέχρι το 1996, οπότε και μετακόμισε στην Ξάνθη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Η κα Χουρτουνιάν διακρίθηκε από μικρή ηλικία για την αγάπη της για την ζωγραφική, οπότε φυσική εξέλιξη αυτού ήταν το να περάσει, το 1999, το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών Τερλεμεζιάν, στην Αρμενία, όπου επέστρεψε για να σπουδάσει. Για να βελτιώσει μάλιστα τις σπουδές της, πέρασε στην Πανεπιστημιακή Ακαδημία της Αρμενίας το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2006 έχει πραγματοποιήσει επτά ομαδικές εκθέσεις στο Ερεβάν και τέσσερις στην Ξάνθη.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο 25410 27965.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syigardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία του Πρωθυπουργού το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στην Κομοτηνή

«Ξεκάθαρο και ανυ …