Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μεγάλη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου με δυνατό παλμό, συμβολισμούς και μηνύματα

Μεγάλη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου με δυνατό παλμό, συμβολισμούς και μηνύματα

0

Μπρος στο άγαλμα του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή του ιδρυτή του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος και υπουργού Γεωργίας επί κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με μια ομιλία που επεχείρησε επιτυχημένα να ενώσει το συμβολισμό του χώρου με την προσπάθεια παγίωσης του ανακτημένου κατ’ αρχήν δημοσκοπικά κεντρώου χώρου του νομού μετουσιώνοντάς την (ανάκτηση) σε εκλογικό αποτέλεσμα, στις επικείμενες ευρωεκλογές. Μιλώντας σε μια μεγάλη συγκέντρωση που είχε παλμό, εκλογικό χρώμα νίκης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, και μήνυμα αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου μηνυματοποίησε το στόχο του ΠΑΣΟΚ: « Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Απόψε, η Ξάνθη αποφάσισε. Η Ξάνθη ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Και στέλνει το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα της ελπίδας».
«Εδώ, στην Ξάνθη, εφαρμόστηκε απόλυτα η αντίληψη της Δεξιάς»
Ιδιαίτερα θετική ήταν η απήχηση στο Ξανθιώτικο κοινό η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στα προβλήματα του νομού: Μίλησε για εγκατάλειψη της Θράκης, για αποβιομηχάνιση του νομού, για 23% ανεργία, για οικονομικό αφανισμό του αγροτικού κόσμου, για απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος που κατέληξε στη διακοπή της λειτουργίας συνεταιριστικών εργοστασίων καθώς και της ΕΒΖ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά.
«Δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, βρισκόμαστε στην πλατεία Μπαλτατζή, την πλατεία που φέρει το όνομα του δημιουργού του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος.
Δυστυχώς, όμως, κάποιοι άλλοι, λειτουργώντας δήθεν στο όνομά του, μετέτρεψαν την κληρονομιά του σε πελατειακό σύστημα. Σήμερα, αφήνουν πίσω τους ερείπια. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, στον αγροτικό χώρο, στην ύπαιθρο.
Εδώ, στην Ξάνθη, εφαρμόστηκε απόλυτα η αντίληψη της Δεξιάς. Η αντίληψη ότι το κοινό, το δημόσιο, το συνεταιριστικό δεν είναι κάτι που ανήκει στον πολίτη, στον αγρότη, αλλά είναι λάφυρο της εξουσίας. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη δημόσια περιουσία. Έτσι είδαν και έτσι βλέπουν τη εξουσία. Την εξουσία, που τους έχει δώσει ο Ελληνικός λαός».
Στήριξη στους αγρότες
Μπρος στο άγαλμα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει νέες συλλογικές των αγροτών , θα στηρίξει νέου τύπου συνεταιρισμούς , θα δώσει κίνητρα για την προώθηση και νέων, σύγχρονων, ισχυρών συλλογικών Οργανώσεων και δομών, που να μπορούν να παρεμβαίνουν προς όφελος του αγρότη. Να παρεμβαίνουν στην προμήθεια λιπασμάτων, στην προμήθεια φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών, ακόμα και στην εμπορία τροφίμων. Επίσης κάλεσε τους αγρότες να πιστέψουν και να στηρίξουν το όραμα του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη που πιστεύει στην αξία του κάθε πολίτη,
«Είναι απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουμε τους αγρότες με νέα κατάρτιση, με εκπαίδευση, με την εξουσία που λέγεται «γνώση», με τον γεωπόνο κοντά τους, για να προωθήσουν νέα προϊόντα, βιοκαλλιέργειες, ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και, παράλληλα, να δημιουργήσουμε υποδομές για την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον».
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αρδευτικό της Ξάνθης και στους κάθετους άξονες τονίζοντας ότι: «Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και τίποτε δεν προχώρησε για τον κάθετο άξονα Εχίνου – Βουλγαρίας» και: «Το μεγάλο αρδευτικό έργο του νομού της Ξάνθης, που έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό από το 2003, καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και σήμερα, η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες».
Το Δροσερό και η Σοσιαλιστική Διεθνής Ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του ήταν η πρότασή του να ξεκινήσει από το Δροσερό μια εκστρατεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – στην οποία προεδρεύει- για την καταπολέμηση των αποκλεισμών και την κατάργηση κάθε γκέτο: «Εγώ προτείνω εδώ απ’ την Ξάνθη, να ξεκινήσουμε απ’ το Δροσερό μια παγκόσμια εκστρατεία και ως Σοσιαλιστική Διεθνής και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να εξαλείψουμε τις φαβέλες και τα γκέτο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Να παλέψουμε ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην ανισότητα, ενάντια στην απανθρωπιά».
Η Ξάνθη πρότυπο ισονομίας και ισοπολιτείας για την Ευρώπη
Παράλληλα σημείωσε ότι «η Ξάνθη αποτελεί παράδειγμα ισονομίας, ισοπολιτείας και γέφυρα φιλίας και πολυπολιτισμικότητας. Θέλουμε να γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δικές μας κυβερνήσεις έκαναν σημαντικά βήματα στην εγκαθίδρυση της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες της χώρας. Και εγώ προσωπικά εργάστηκα, εγγυήθηκα για την πορεία αυτή. Και αυτή την πορεία, θα συνεχίσω και τώρα, ως αντιπολίτευση, και αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας».
Στις 7 Ιουνίου όλοι «παρών» στις κάλπες
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές δεξιές πολιτικές που ευθύνονται για την οικονομική κρίση και οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να επιλέξουν τι Ευρώπη θέλουν:« Η Ευρώπη που έχουμε σήμερα, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Από την Ευρώπη των κοινών μας αξιών, συρθήκαμε από τη Δεξιά, από τη νεοσυντήρηση, στην Ευρώπη των μεγάλων και των οικονομικών συμφερόντων».
Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;
Παράλληλα έθεσε το δίλημμα: «Συντηρητικοί και Νέα Δημοκρατία ή Σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα; Και όταν λέμε «βαρβαρότητα», εννοούμε: θέλουμε την Ευρώπη όπου ο καθένας θα είναι και θα δουλεύει, για τον εαυτό του, δηλαδή το νόμο της ζούγκλας, ή θέλουμε την Ευρώπη της ισονομίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής;
Θέλουμε την Ευρώπη των ισχυρών ή την Ευρώπη των αξιών; Θέλουμε την Ευρώπη των λίγων και προνομιούχων ή την Ευρώπη των πολλών και των πολιτών;».
Τέλος εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι έσυρε τη χώρα στη διαφθορά την οποία πληρώνει ο έλληνας πολίτης: «Ποιος αλήθεια πληρώνει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, του πλούτου του Ελληνικού λαού; Ποιος αλήθεια πληρώνει το άδειασμα των Ταμείων, υπέρ των ισχυρών και των «ημετέρων»; Ποιος αλήθεια πληρώνει την αδιαφάνεια στη διαχείριση της χώρας; Ποιος αλήθεια πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους και μεγαλομετόχους;
Αυτά τα πληρώνεις εσύ. Εσύ τα πληρώνεις. Τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Τα πληρώνει η νέα γενιά. Τα πληρώνει η Περιφέρεια. Τα πληρώνει ο εργαζόμενος και ο αγρότης. Τα πληρώνει η νοικοκυρά και η ελληνική οικογένεια. Τα πληρώνε&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…