Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Με κέντρο το παιδί, τις ανάγκες, τις αισθήσεις και το μέλλον του

Με κέντρο το παιδί, τις ανάγκες, τις αισθήσεις και το μέλλον του

0

Στο ολοκαίνουργιο κτίριο 1500 τ.μ. λίγο έξω από την πόλη θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν την προσχολική τους ηλικία τα παιδιά του παιδικού σταθμού ‘Παιδική Πολιτεία’. Ο Περικλής και η Ευαγγελία Σκουμπρή που δημιούργησαν το 2001 τον πρότυπο παιδικό σταθμό ‘Παιδική Πολιτεία’ που βρισκόταν στην Αγίου Ελευθερίου μεταφέρθηκαν σε ένα νεόδμητο κτήριο στο Εύμοιρο Ξάνθης, όπου και εγκατέστησαν ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής χτισμένο με ευρωπαϊκά σχολικά πρότυπα. Το Κέντρο διαθέτει βρεφικό και παιδικό σταθμό, καθώς και νηπιαγωγείο, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

 

-Η φιλοσοφία

Πυξίδα για τον Περικλή και την Ευαγγελία Σκουμπρή αποτελεί η δημιουργία ενός χώρου με επίκεντρο το παιδί, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του. Η ‘Παιδική Πολιτεία’, στη μακρόχρονη πορεία της, έχει καθιερώσει στη συνείδηση των γονέων τη σύγχρονη εκπαιδευτική αγωγή, τη σωστή διαπαιδαγώγηση, το οικογενειακό κλίμα, τη φροντίδα και την αγάπη με την οποία περιβάλλει κάθε παιδί. Υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την οργάνωση ενός ευέλικτου και φιλικού στα παιδιά μαθησιακού περιβάλλοντος, στο οποίο επιδιώκεται η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους. Γι’ αυτό το λόγο, εφαρμόζουν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαίδευσης με ποικίλες και ιδιαίτερα ελκυστικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

 

-Το κτίριο και οι δραστηριότητες

Το νέο Νηπιαγωγείο και ο Βρεφικός Παιδικός Σταθμός διαθέτουν 7 ηλιόλουστες, χρωματιστές και ευχάριστες αίθουσες εκπαιδευτικής διδασκαλίας, αίθουσα ρυθμικής γυμναστικής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα μουσικής, όπου διδάσκει ειδικευμένη καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας και πλήθος άλλων. Επίσης, ο βρεφικός σταθμός είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και ανεξάρτητος από τα άλλα δύο τμήματα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει τα παιδιά της ‘Παιδικής Πολιτείας’ μπορούν να απολαύσουν την παιδική χαρά, το υπαίθριο θέατρο, το μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, μίνι μπάσκετ, μίνι τένις, ενώ ξεκινά άμεσα και η κατασκευή του θερμαινόμενου κολυμβητηρίου ειδικών διαστάσεων. Επιπλέον, διατηρήθηκε ο βιότοπος σε μια γωνιά της αυλής, καθώς και οι φυσικές του κλίσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την οικολογία, με δενδροφυτεύσεις και άλλες δραστηριότητες.

Ωστόσο, καμάρι του ζεύγους Σκουμπρή, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια της αγάπης για βιβλια, και στολίδι του σχολείου αποτελεί η βιβλιοθήκη, που ονομάστηκε ‘Βιβλιοπόντικας’ από τον ήρωα ενός παραμυθιού μιας ιταλίδας εικονογράφου, η οποία και θα παραστεί στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει το εκπαιδευτικό κέντρο την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή τα εγκαίνια του κτηρίου.

Στο ημικυκλικό σχήμα του δεύτερου ορόφου, δομή που ήδη προδίδει τη χρήση, βρίσκεται η βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο που φιλοξενεί πάνω από 5500 παιδικά βιβλία, καθώς διαθέτει και υπολογιστές για την εξοικείωση των μεγαλύτερων παιδιών με την τεχνολογία. Παράλληλα, στο χώρο αυτό θα διοργανώνονται και σεμινάρια, εκθέσεις βιβλίου, βιβλιοπαρουσιάσεις και αφιερώματα.

Οι ιδιοκτήτες της ‘Παιδικής Πολιτείας’ δημιούργησαν έναν άρτιο και ευχάριστο χώρο με αγάπη για τα παιδιά και με στόχο η προσχολική τους ηλικία να βάλει τα σωστά θεμέλια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους.

Τα εγκαίνια του θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του διημέρου εκδηλώσεων που διοργανώθηκε.

 

 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της ‘Παιδικής Πολιτείας’

 

-Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου

10.00-11.00: Παιχνίδα και αυτοσχεδιασμοί στο ολοκαίνουργιο γήπεδο 5×5

11.00-12.00: Γνωριμία με το νέο σχολείο, παρέα με τον Βιβλιοπόντικα και την Τίτα Γραβιέρα

12.00-13.30: Αφήνω κι εγώ το αποτύπωμά μου στο νέο σχολείο! Εικαστικό εργαστήρι με την εικονογράφο Κιάρα Φεντέλε.

19.00-21.00: Εγκαίνια

 

-Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

10.00-11.00: Γνωριμία με το νέο σχολείο παρέα με τον Βιβλιοπόντικα και την Τίτα Γραβιέρα

11.00-12.00 Συνάντηση με τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Ηλιόπουλο, την εικονογράφο Κιάρα Φεντέλε, τον Βιβλιοπόντικα και την Τίτα Γραβιέρα στη βιβλιοθήκη του σχολείου

12.00-13.30: Ποντίκια σε δράση! Η εικονογράφος Κιάρα Φεντέλε θα μεταμορφώσει τα παιδιά σε βιβλιοπόντικες

12.00-13.30: Βιβλίο και οθόνη: Οι συγκάτοικοι του παιδικού δωματίου. Ο συγγραφές Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η Δρ. Βασιλική Νίκα συζητούν με τους γονείς.

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέλος στις πλαστικές σακούλες!

Πιλοτικό… τέλος …