Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Εντερλέζι» με «υψηλές» παρουσίες στο Δροσερό

«Εντερλέζι» με «υψηλές» παρουσίες στο Δροσερό

0

Με πολύ κέφι αλλά και υψηλούς προσκεκλημένους από τα τοπικά κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαϊου 2009, στις 19:00, στην κεντρική πλατεία του οικισμού Δροσερού Ξάνθης, η γιορτή των Ρομά «Εντερλέζι». Στην γιορτή, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα», παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του οικισμού, οι οποίοι γιόρτασαν με άφθονο φαγητό, κρασί και χορό την μεγάλη αυτή γιορτή της Άνοιξης, ενώ σε όλους τους καλεσμένους μοιράστηκε πιλάφι με κρέας, γνωστό και ως «κουρμπάνι».
Όπως διευκρίνισε η φανερά συγκινημένη και ελαφρά «τρακαρισμένη» πρόεδρος του συλλόγου των γυναικών Ρομά του Δροσερού, κα Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, «πρόκειται για μία γιορτή της Άνοιξης που γιορτάζεται τόσο από τους μουσουλμάνους Πομάκους, όσο και από τους Ρομά. Για τους πρώτους αποτελεί την γιορτή του ανταμώματος. Για εμάς είναι η γιορτή, σε συνδυασμό με αυτή του Αϊ Γιώργη, που γιορτάζουν τα παιδιά για τα οποία έχει γίνει κάποιο «τάμα» από τους γονείς τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση κάποιας ασθένειας. Σε τέτοια περίπτωση, η οικογένεια του παιδιού «τάζει» ένα αρνί στην καλή υγεία του παιδιού της, το οποίο σφάζεται στο Εντερλέζι». Πάντως εμφανής ήταν η συγκίνηση της κας Σουλεϊμάνογλου, τόσο από την παρουσία των επισήμων, όσο και από την παρουσία του κόσμου στην γιορτή, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά την διάρκεια των προσφωνήσεών της προς τους επίσημους προσκεκλημένους του συλλόγου γυναικών. Δεν θα μπορούσε όμως να αδικήσει κανείς τόσο το τρακ όσο και την συγκίνηση της κας Σουλεϊμάνογλου, μιας και τόσους επισήμους στο Δροσερό είναι πραγματικά σπάνιο να συναντήσει κανείς, ακόμη και σε προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον στην εκδήλωση για να τιμηθεί η εορτή των Ρομά της Ξάνθης.
Ενδεικτικά μόνο θ’ αναφέρουμε ότι παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων, κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Θεολόγος Καλαϊτζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, κ. Χρίστος Πούλιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Μανόλης Τσέπελης, Γιάννης Χρηστίδης και Χρήστος Μούρκας, από την συμπολίτευση, καθώς και οι κύριοι Σάββας Μελισσόπουλος και Τοπ Ισμέτ από την μείζονα αντιπολίτευση. Επίσης δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε την παρουσία του νυν και του πρώην προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κυρίων Ρωμανίδη Θεόδωρου και Μακρίδη Ελευθέριου, καθώς και άλλων επιφανών συμπολιτών μας, όπως του γνωστού πολιτικού μηχανικού της πόλης μας, κ. Δημήτριου Βορίδη.
Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν η στιγμή του χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ. Σταμάτης στην εκδήλωση, όπου στο πλευρό της κας Σουλεϊμάνογλου, μίλησε στους Ρομά κατοίκους του οικισμού Δροσερού, αναγνωρίζοντας τα πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και ο οικισμός τους, διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη για την αντιμετώπισή τους εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας. Παράλληλα επαίνεσε την κα Σουλεϊμάνογλου αλλά και τον σύλλογο γυναικών Δροσερού τόσο για τις διακρίσεις τους, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όσο και για το πραγματικό έργο που προσφέρουν για την αναβάθμιση του οικισμού τους.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αμνηστία» από τον Τειρεσία

«Χαράς ευαγγέλια», &…