Έβαλαν φωτιά στον «ΜΑΧΗΤΗ»

0

Μπαράζ επιθέσεων τρομοκρατικής υφής συντελούνται το τελευταίο διάστημα στην Ξάνθη, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία καθώς υποδηλώνει την έξαρση εγκληματικών συμπεριφορών και την ενεργοποίηση ομάδων με παραβατική συμπεριφορά.

Έτσι μετά την πρόκληση φωτιάς στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του δημάρχου Ξάνθης, την επίθεση με βαριοπούλα και την πρόκληση ζημιών στην τζαμαρία της Eurobank και στο τζαμί της οδού Αβέρωφ, νέα επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (γκαζάκια) προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου (ώρα 00.45) από άγνωστους δράστες.

Φωτιά στον «Μαχητή» – Αναζητούνται οι δράστες

Στόχος αυτή τη φορά τα γραφεία της ημερήσιας εφημερίδας της Ξάνθης «Μαχητής». Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο «οι δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από δύο φιάλες υγραερίου, μικτής χωρητικότητας τυλιγμένες με ύφασμα, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας και επεχείρησαν να τον αναφλέξουν χρησιμοποιώντας άλλο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό  (τύπου Molotov), χωρίς αποτέλεσμα λόγω έγκαιρης παρέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από την προσκληθείσα πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές φθορές στην εξωτερική θύρα εισόδου των γραφείων της εφημερίδας. Στο χώρο μετέβη συνεργείο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης για τη διενέργεια αυτοψίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης».

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής οι δράστες αναζητούνται. Η σημειολογία όμως των επιθέσεων που έχει αναφορά σε πολιτικούς, οικονομικούς και μιντιακούς στόχους αποτελεί και κάποιον «οδηγό» για την Αστυνομία ως προς την  ταυτότητα των δραστών κυρίως σε χώρους που εξ’ ιδεολογίας στοχοποιούνται.

Πάνος Παπαδόπουλος: «Είναι άνανδροι και θρασύδειλοι…»

Σε δήλωσή του στο «Ε» ο εκδότης του «Μαχητή» κ. Πάνος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Πρόκειται για θρασύδειλους και άνανδρους δράστες. Καταγγέλλω αυτά τα άνανδρα σκουλήκια που κινούνται μέσα στην νύχτα και στη μοναξιά του κομπλεξισμού και των απωθημένων που χρήζουν ψυχιατρικής προσέγγισης».

ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. καταδικάζουν την ενέργεια

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. Ξάνθης καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και δηλώνοντας αλληλεγγύη και συμπαράσταση σ’ όλους όσους στοχοποιήθηκαν και ζητά να εξεταστούν σε βάθος αυτά τα ζητήματα από την αστυνομία και την εισαγγελία Ξάνθης και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Παράλληλα τη συμπαράστασή τους προς τον εκδότη της εφημερίδας «Μαχητής» και την καταδίκη τέτοιων φαινομένων βίας εξέφρασαν ο γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης κ. Χρίστος Πούλιος.

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. Ξάνθης αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τις πράξεις βίας, απειλής και τρομοκρατίας που το τελευταίο διάστημα γίνονται δυστυχώς και στην πόλη μας σε «επιλεγμένους» στόχους… ιδιαίτερου συμβολισμού.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την προστασία της δημοκρατίας, των θεσμών και της ελευθεροτυπίας. Η πρόκληση αυτή έρχεται να υπενθυμίσει για ακόμα μια φορά, την ανάγκη καταδίκης τέτοιων φαινομένων από όλους, πριν οδηγήσουν σε δραματικότερα αποτελέσματα.

Οι πράξεις αυτές δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε κατ’ ελάχιστον το ηθικό και το σθένος όσων επιτελούν τα καθήκοντά τους με ευθυκρισία και θάρρος, πιστοί στις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης.

Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει επαρκή μέτρα φύλαξης και προστασίας των λειτουργών του τύπου που -ως εκ των καθηκόντων τους- είναι εκτεθειμένοι σε πολυποίκιλους κινδύνους.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να εξετασθούν σε βάθος τα συγκεκριμένα ζητήματα από την εισαγγελία Ξάνθης και την αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας, σε όλους όσους «στοχοποιήθηκαν», στην εφημερίδα «ΜΑΧΗΤΗΣ», στον εκδότη της και σε όλους τους εργαζομένους».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxax@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…