«Αμνηστία» από τον Τειρεσία

0

«Χαράς ευαγγέλια», για τους επιχειρηματίες,  αναγγέλθηκαν δια στόματος της υπουργού Οικονομίας κας Λούκας Κατσέλη, η οποία παρουσίασε τα νέα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα που βρίσκεται στο ναδίρ (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου) και να «ζεσταθεί» η αγορά.

«Ανάσα» στον επιχειρηματικό κόσμο από τον Τειρεσία

Τα μέτρα δίνουν «ανάσα» κυρίως αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην «αγχόνη» του Τειρεσία αλλά και αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αφού το νομοσχέδιο προβλέπει:  γενικευμένη «αμνηστία» για όλους τους καταγεγραμμένους στα αρχεία του Τειρεσία, που έχουν καταχωρηθεί από την 1/1/2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου, καθώς και δυνατότητα έκδοσης μπλοκ επιταγών μετά την εξόφληση  καθώς και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορούν να καταβάλουν για δύο χρόνια μόνο τους τόκους. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία από το υπουργείου καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ήδη μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2009 διαπιστώνεται υπερδιπλασιασμός των σφραγισμένων επιταγών τόσο σε επίπεδο ποσού όσο και αριθμού επιταγών.

Επιπλέον τονίζει, ότι εκτιμάται ότι οι σφραγισμένες επιταγές θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ. Ακόμη σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, η πιθανότητα αθέτησης μελλοντικών υποχρεώσεων για εκείνους που έχουν εξοφλήσει (κι άρα εμπίπτουν στην «αμνηστία») είναι περίπου 3 φορές μικρότερη απ’ ότι για εκείνους που έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις (19,5% έναντι 51% αντίστοιχα).

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@xan.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…