Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Ξέσπασμα» δημάρχου για της Τσιμισκή τα …πεζοδρόμια!

«Ξέσπασμα» δημάρχου για της Τσιμισκή τα …πεζοδρόμια!

0

Μαραθώνια, «ζωηρή» και «αποκαλυπτική» ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης της Τρίτης 16 Ιουνίου! Διήρκησε 5 ώρες μέσα στις οποίες οξύνθηκαν πολλές φορές τα πνεύματα και υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και επιπλέον «αποκάλυψε» πτυχές της αντίληψης που διέπει τη δημοτική αρχή αναφορικά με τη λειτουργία του δήμου και των θεσμικών οργάνων του.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την αποδοχή του σώματος σε έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης(το θέμα έφερε ο κ. Φωτιάδης) προς τους εργαζομένους του Καζίνο και των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φερντούν κατέθεσε αίτημα να μην σταθμεύει το αστικό στο κεντρικό δρόμο του Δροσερού με το αιτιολογικό ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα λόγω των πολλών παιδιών που παίζουν ανεξέλεγκτα στο δρόμο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μπει στάση σε εκείνο το σημείο.
Επιστολής Ροδίου το ανάγνωσμα…
Η επιστολή του πρώην βουλευτού κ. Ροδίου (θέμα εξ αναβολής) ήταν το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ροδίου στην επιστολή του κατήγγειλε για κατάχρηση το Δήμο από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης για τα έτη 1997 μέχρι το 1998. Συγκεκριμένα υπολόγισε ότι δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του δήμου 160 εκ. ευρώ από τη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης της εταιρείας Europarking αφήνοντας υπόνοιες για στελέχη της εταιρείας και του δημοτικού συμβουλίου. Κατόπιν όλων αυτών το Δημοτικό συμβούλιο κάλεσε τον κ. Ροδίου να παραστεί στο συμβούλιο και να καταθέσει ότι έγγραφο έχει όμως ο κ. Ροδίου δεν παρέστη. Το θέμα χειρίστηκε ο τέως νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Αναστασιάδης ο οποίος σημείωσε ότι είναι λογιστικοί και όχι πραγματικοί οι υπολογισμοί του κ. Ροδίου αφού το ποσό αυτό που αναφέρει προκύπτει από υπολογισμό 1200 θέσεων ενώ οι πραγματικές ήταν 390 και θεωρεί πληρότητα όλες τις ώρες και μέρες χωρίς να αφαιρεί τις 350 κάρτες των μονίμων κατοίκων. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Ροδίου μέσα από την επιστολή του ζητά να επιληφθεί του θέματος ο εισαγγελέας και αυτό το αποδέχτηκε το δημοτικό συμβούλιο.
«Απολογία» Φανουράκη για τις ΘΛΕ
Σε απολογισμό των ΘΛΕ προέβη ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Μανώλης Φανουράκης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις φετινές δράσεις και πως αυτές αιτιολογούν την αύξηση των εξόδων κατά 25%. Αυτές είναι: Σήμα και μασκότ του καρναβαλιού, εκδηλώσεις έξω στην αγορά, παιδοκαρναβαλούπολη, κιγκλίδωμα στην παρέλαση, διανομή σε κυριακάτικες αθηναϊκές εφημερίδες, το δίκτυο καρναβαλικών πόλεων που συμμετέχει ο δήμος Ξάνθης, συμμετοχή ξένων συγκροτημάτων του θεάματος, δημιουργία φωτογραφικού άλμπουμ και αρχείου. Τέλος ο κ. Φανουράκης ευχαρίστησε το δήμο για την οικονομική του στήριξη και δήλωσε ανοιχτός σε προτράσεις. Επίσης ανέφερε ότι στις ΘΛΕ του 2010 θα τεθεί σε λειτουργία ένας άλλος θεσμός η Παιδική παρέλαση και για το σκοπό αυτό η ΔΕΑΞ έχει έρθει σε επαφή με βιοτεχνίες για την προμήθεια 6.000 στολών σε σχολεία της πόλης.
«Πολλά λεφτά…για αλαλούμ θέαμα», χαρακτήρισε ο κ. Μελισσόπουλος τις φετινές ΘΛΕ ενώ ο κ. Πούλιος αναρωτήθηκε ποιο ήταν το διαφορετικό των φετινών ΘΛΕ που να δικαιολογεί την κατά 25% αύξηση των εξόδων. Ο κ. Φανουράκης είπε ότι αυτή αντιστοιχεί στην μισθοδοσία των υπαλλήλων στις αμοιβές των καλλιτεχνών στα έξοδα για τα κάγκελα και τα ηχητικά. Ο κ. Ανταμπούφης ζήτησε ένα πιο αναλυτικό απολογισμό των ΘΛΕ με μια μελέτη που θα δίνει μια σαφή εικόνα του συνολικού οφέλους που προκύπτει από τη διοργάνωση των ΘΛΕ.
Αντιπολίτευση Μαλκότς στην αντιπολίτευση
Ο κ. Μαλκότς μίλησε για μικρό οικονομικό όφελος του δήμου από τις ΘΛΕ και περιόρισε τα οφέλη σε κάποιους που κερδοσκοπούν! Στο σημείο αυτό «βγήκε απ’ αριστερά» στον κ. Πούλιο θέτοντας θέμα για την απουσία του κ. Θανάση Ξυνίδη, ο οπ[οίος είναι στο Δ.Σ. της ΔΕΑΞ. Ο κ. Μαλκότς είπε ότι ο κ. Ξυνίδης επιλέγει τα συμβούλια στα οποία θα παραστεί και αυτό έγινε πρόξενος αντίδραση από τον κ. Πούλιο, ο οποίος μίλησε για χτύπημα κάτω από τη μέση….Τέλος μπήκε στην μέση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Καλαϊτζής και έληξε η συζήτηση.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφορικά με τις ΘΛΕ είπε ότι τα οφέλη της Ξάνθης δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της αύξησης της αναγνωρισιμότητας της πόλης και της προσέλκυσης τουρισμού.
Της Τσιμισκή…τα πεζοδρόμια
Το θέμα της διαπλάτυνσης της οδού Τσιμισκή και της μείωσης των πεζοδρομίων μεταξύ των οδών Μιχ. Καραολή και 28ης Οκτωβρίου τέθηκε από 10 δημοτικούς συμβούλους, έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από την αναγκαιότητα της μείωσης των πεζοδρομίων αλλά και των όσων διαμείφθηκαν στη Δημαρχιακή επιτροπή. Ο κ. Πούλιος έκανε λόγο για παραλογισμό της δημοτικής αρχής που όμως αποδεικνύει τη γενικότερη αντίληψη που διέπει τη λειτουργία της: «της λογικής πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» και παράλληλα τόνισε ότι δεν θα υπήρχε κανένα θέμα και δεν θα έμπαιναν πάλι σε ταλαιπωρία οι πολίτες με το ράβε – ξήλωνε των πεζοδρομίων αν πολύ απλά τηρούνταν ο νόμος της μονόπλευρης στάθμευσης που θα επιτευχθεί με αστυνόμευση. Ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση επί του θέματος όπου ο κ. Μαλκότς πρότεινε απλά να σβηστούν οι διαγραμμίσεις από τη μία πλευρά για να μην μπερδεύονται οι πολίτες ο κ. Ανταμπούφης έκανε λόγο για προχειρότητα στο σχεδιασμό και ότι η διαχείριση του προβλήματος που ανέκυψε αναδεικνύει την αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Το λόγο πήρε ο κ. Τριμίντζιος ο οποίος επέμεινε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει η μείωση κατά 70 πόντων των πεζοδρομίων και ότι η οδός αυτή είναι συλλεκτήριος και υπάρχει σχεδιασμό να γίνει διπλής κατεύθυνσης.
Και του….δημάρχου το ξέσπασμα!
Ο δήμαρχος Ξάνθης τους έβγαλε όλους εκτός θέματος! Είπε ότι το έργο αυτό περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου που έχει εγκριθεί. Απάλλαξε την Δημαρχιακή επιτροπή από ευθύνες τονίζοντας ότι δεν ήταν δουλειά της να εγκρίνει ή να απορρίψει το έργο και έριξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι αν νομίζει ότι πρέπει να τροποποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει παρά να το προτείνει και το Δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Δήμαρχος είπε στον κ. Πούλιο : «δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι κάνετε λάθος» και αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο για δημοσιεύματα στον «φιλικό τους τύπο». Ο κ. Πούλιος του υπενθύμισε δημοσιεύματα του δικού του φιλικού τύπου και χαρακτήρισε ως «αλαζονική» τη συμπεριφορά του δημάρχου. Τότε ο δήμαρχος του είπε: «Δεν σας είπα αλαζόνα αλλά κατ’ ιδίαν θα σας πω μια πιο βαριά λέξη»!
«Είστε στημένοι»!
Η τεταμένη κατάσταση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια που ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας κ. Τερζόγλου, ενημέρωνε το σώμα και τους πολίτες που παρευρίσκονταν για το έργο και κορυφώθηκε όταν οι πολίτες που ήταν καταστηματάρχες της οδού πήραν το λόγο και στο σύνολό τους εξέφραζαν την αντίθεση τους για την μείωση των πεζοδρομίων, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο τους και ότι δεν μπορούν πάλι να υποστούν την όχληση από το ξήλωμα της οδού.
Επειδή οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ηχηρές και το δημοτικό συμβούλιο θύμιζε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ο δήμαρχος Ξάνθης αιφνιδίασε τους πάντες απευθυνόμενος στους πολίτες: «Είστε στημένοι».Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους πολίτες οι οποίοι δήλωναν προσβεβλημένοι και κατέκριναν τη συμπεριφορά του δημάρχου. Τέλος σε μια προσπάθεια να φανεί διαλλακτικός ο κ. Στυλιανίδης τους είπε ότι θα επισκεφτεί με την τεχνική υπηρεσία τα καταστήματά τους και θα τους ενημερώσει επί τόπου αφήνοντας ανοιχτά τα περιθώρια συζήτησης χωρίς όμως καμιά δέσμευση για μη υλοποίηση του έργου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…