Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Κόντρες» για το Ειδικό Σχολείο Γενισέας

«Κόντρες» για το Ειδικό Σχολείο Γενισέας

0

Διαδικαστικά θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρίσει κανείς τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βιστονίδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του τελευταίου, στη Γενισέα, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009, στις 20:00.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε μάλλον υποτονικό κλίμα, κάτι στο οποίο συνέβαλλε η απουσία τόσο του Δημάρχου Βιστονίδας, κ. Νίκου Ζλάτκου, και του σημαντικού στελέχους της αντιπολίτευσης του Δήμου, κ. Γιώργου Παραστατίδη, όσο και φύση των θεμάτων που συζητήθηκαν, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν εγκρίσεις πρωτοκόλλων παραλαβής διαφόρων έργων.
Αξιοσημείωτη σε αυτό το σημείο ήταν η παρέμβαση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλη Πασχαλίδη, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να «γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή οι αρχικές μελέτες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έγκριση κονδυλίων για συμπληρωματικές μελέτες, ιδιαίτερα όταν αυτό μπορεί ν’ αποφευχθεί, για να μην γίνεται κατασπατάληση πόρων». Μαζί του συντάχθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Τσολακίδης. Στην προσπάθεια τόσο του δημοτικού συμβούλου κ. Αλέξανδρου Παπατζή, όσο και του νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, ν’ αντικρούσουν την κριτική αυτή, ο κ. Πασχαλίδης προχώρησε ακόμη περισσότερο, μιλώντας για «σκοπιμότητα στα αιτήματα για συμπληρωματικές μελέτες που κινεί υποψίες», ενώ και ο κ. Τσολακίδης μίλησε για «ανισόρροπη ανάπτυξη από οικισμό σε οικισμό λόγω δέσμευσης κονδυλίων από την κατάχρηση των συμπληρωματικών μελετών».
Σε αυτό το σημείο έγινε η καθυστερημένη άφιξη και του κ. Ζλάτκου στο Συμβούλιο, μετά την επιστροφή από την Αθήνα, όπου είχε επαφές, με την μεσολάβηση του κ. Κοντού και την συμμετοχή και άλλων δημάρχων του νομού μας, με κυβερνητικούς παράγοντες για την επίλυση τοπικών προβλημάτων (αναλυτικά σε άλλο ρεπορτάζ του «Ε»). Η έστω και καθυστερημένη συμμετοχή του κ. Ζλάτκου στο συμβούλιο αναζωπύρωσε τις αντιπολιτευτικές διαθέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία μέσω του επικεφαλή της, κ. Τσολακίδη, επέκρινε την ηγεσία του Δήμου για την «μη δημιουργία ενός σύγχρονου και ενιαίου εκπαιδευτικού συγκροτήματος στη Γενισέα, με την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο τόσο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όσο και των Γυμνασίου και Νηπιαγωγείου», με την ανέγερση του τελευταίου να ξεκινά σύντομα από τη Νομαρχία Ξάνθης, σύμφωνα με τον κ. Ζλάτκο, σε διαφορετικό όμως χώρο. Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του πρώην δημάρχου, με κατευναστική παρέμβαση του κ. Πασχαλίδη, ο οποίος τόνισε ότι «η ταυτόχρονη εγκατάσταση όλων των σχολείων στον ίδιο χώρο, πέραν του ότι θα χρειαζόταν μεγαλύτερη έκταση για την στέγασή τους, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε». Η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου για τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου ανέγερσης, για το Ειδικό Σχολείο, καθώς και η ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Β. και Δήμου Βιστονίδας, για να είναι δυνατή η εκτέλεση προγραμμάτων από την πρώτη αφού στερείται τόσο διαχειριστικής επάρκειας όσο και τεχνικής υπηρεσίας για να τα αναλάβει μονομερώς, ήταν η αφορμή για να απονέμει τα εύσημα ο κ. Ζλάτκος τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όσο και στην Δ.Ε.Υ.Α.Β., για τις προσπάθειές τους.
Τέλος, το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός στην υπόλοιπη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν η απόσυρση τεσσάρων αναθέσεων εκτέλεσης έργων, για να εγκριθούν πρώτα από την Δημαρχιακή Επιτροπή, καθώς και άλλων δύο θεμάτων με το ίδιο περιεχόμενο για να γίνει μετονομασία των έργων, τα οποία παραπέμφθηκαν να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…