Οι «μνηστήρες» της νομαρχίας

0

Ενάμιση χρόνος απομένει για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά πολύ πριν ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος για τη Νομαρχία Ξάνθης, με την αιτιολογία ότι μετά από τρεις συνεχείς τετραετίες έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του στον νομαρχιακό θώκο. Αυτή η κίνηση του νομάρχη εκτιμήθηκε ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως τόσο εξαιτίας της χρονικής στιγμής που συνέβη όσο και για το σκοπό που εξυπηρετούσε αφού όπως διαφαίνεται δημιούργησε ένα κλίμα ρευστότητας με παράλληλη κυοφορία ανακατατάξεων και αναδιάταξης του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στον τοπικό πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας με ευρύτερες επιρροές τόσο στο αυτοδιοικητικό όσο και στο εθνικό της ψηφοδέλτιο.
Επίπλαστη είναι η νηνεμία που παρουσιάζει η τοπική ΝΟΔΕ καθώς υφέρπει μια γενικότερη «αναταραχή», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε». Αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ που ολοένα διευρύνει τη διαφορά του σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπως πιστοποιούν δημοσκοπήσεις που έχουν στα συρτάρια τους ενδιαφερόμενοι τοπικοί πολιτικοί οι οποίες και δείχνουν πτώση κάτω από 35% της Νέας Δημοκρατίας στο νομό. Η ένδειξη αυτή επιταχύνει εξελίξεις αναφορικά με τη διαμόρφωση του σκηνικού στο χώρο των υποψηφίων που ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο κ. Κοντός θα επιλεχθεί κεντρικά ως υποψήφιος, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Οι μνηστήρες της Νομαρχίας
Παράλληλα όμως επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, οι οποίες επιταχύνθηκαν από την δήλωση του νομάρχη για αποχώρηση. Έτσι πολλοί είναι οι μνηστήρες που ασκούνται για την …κατάκτηση της νομαρχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτοί που προαλείφονται για τον νομαρχιακό θώκο και επιδίδονται σ’ ένα μαραθώνιο επαφών και συμφωνιών προκειμένου να έχουν τη στήριξη του κ. Κοντού και του κ. Τσαλίδη, είναι ο κ. Ζαγναφέρης με την προϋπόθεση να είναι ο κ. Κοντός στο ψηφοδέλτιο (διαφορετικά ενδιαφέρεται για βουλευτής), η κα Δημούδη, η οποία – σύμφωνα με δήλωσή της στο «Ε» – ενδιαφέρεται και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης! Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο….της μεταπήδησής της στο δήμο σ’ ένα σχήμα υπό τον κ. Στυλιανίδη.
Δυναμικά ανερχόμενος για την Νομαρχία είναι και ο κ. Πασχάλης Λύρατζης, ενώ «παίζει» και το όνομα του κ. Ταρενίδη.
Γενικότερα επικρατεί μια μεγάλη ρευστότητα και δήμος και νομαρχία θα λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία με ανταλλαγές υποψηφίων δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων αλλά και επικεφαλής. Έτσι η κα Συμπιλίδου μάλλον προτίθεται να στραφεί στο δήμο, ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε έως και τον κ. Στάμο Τριμίντζιο το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στη …διαδοχολογία του δήμου και ως υποψήφιο νομάρχη!
Τι θα κάνει ο κ. Νομάρχης
Ο ίδιος λέει ότι θα συνεχίσει να δουλεύει ακατάπαυστα μέχρι το τέλος της θητείας του προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του και όσον αφορά τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια δεν ανοίγει τα χαρτιά του παρά μόνο αναφορικά μ’ αυτό που είχε δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για περιφερειάρχης σε αιρετή περιφέρεια. Όμως με δεδομένο ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει πάει στις …καλένδες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάτι τέτοιο θα ενδιέφερε τον κ. Παυλίδη μόνο αν γίνει νόμος η αιρετή περιφέρεια πριν τις εθνικές εκλογές ή αν αυτές προηγηθούν…εκτός αν έχει πληροφόρηση ότι θα την υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ με την προϋπόθεση να είναι στην εξουσία καθώς αποτελεί και δική του προγραμματική δέσμευση η αιρετή περιφέρεια.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του κ. Παυλίδη στην υπερνομαρχία μετά την δεδομένη αποχώρηση Τάτση αλλά πολιτικές πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή σε επίπεδο προσώπων στην υπερνομαρχία και κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό σενάριο
Μ’ αυτά τα δεδομένα και εκτός του ενδεχόμενου καταλυτικών ανατροπών ο κ. Παυλίδης έχει δύο επιλογές: Είτε να στραφεί στο εθνικό ψηφοδέλτιο αν δε επιλεχθεί ως υποψήφιος ο κ. Κοντός. Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο στην περίπτωση που εκλογές γίνουν κανονικά και στην ώρα τους, δηλαδή το 2011. Αν γίνουν πριν το 2010 οπότε λήγει και η θητεία του στην νομαρχία έχει συνταγματικό κώλυμα για υποψήφιος βουλευτής. Η άλλη επιλογή είναι να παραμείνει εκ νέου υποψήφιος στην νομαρχία! Άλλωστε στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…