Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αγρότες όμηροι στα χέρια «αετονύχηδων» εμπόρων

Αγρότες όμηροι στα χέρια «αετονύχηδων» εμπόρων

0

Δεν είναι καινοφανής ούτε ατεκμηρίωτος ο ισχυρισμός ότι η «λαμογιά», η απατεωνιά ζει και βασιλεύει στη χώρα μας! Και όταν το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι (βλ. Ομόλογα , Βατοπέδι, κουμπάροι κ.λ.π.) τι να περιμένεις σε ιδιωτικές συναλλαγές!
Πλήρωσε με…ακάλυπτες επιταγές!
Πρόσφατο κρούσμα αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα: Έμπορος αγόρασε καλαμπόκι από αγρότες της βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα από τους νομούς Καβάλας – Δράμας – Σερρών και Θεσσαλονίκης και πλήρωσε με επιταγές. Και όταν αυτοί πήγαν να πληρωθούν ήρθαν αντιμέτωποι με μια οδυνηρή πραγματικότητα! Οι επιταγές ήταν ακάλυπτες! Και έτσι ο μεν έμπορος πούλησε την παραγωγή, εισέπραξε χρήματα και εξαφανίστηκε, οι δε αγρότες έμειναν χωρίς παραγωγή και με μια ακάλυπτη επιταγή στο χέρι!
Όμηροι στα χέρια των «αετονύχηδων» εμπόρων
Σαν να μην έφτανε δηλαδή που το αγροτικό εισόδημα συνθλίβεται από τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής, σα να μην έφτανε που φέτος το καλαμπόκι πουλήθηκε στη μισή τιμή, – μέσος όρος 12 λεπτά – οι αγρότες είναι και όμηροι σε οποιονδήποτε «αετονύχη» που αγοράζει χωρίς να πληρώνει «εκμεταλλευόμενος» τους νόμους μιας ελεύθερης αγοράς. Επιπλέον αποδεικνύονται ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που απορρέουν απ’ αυτή και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους γιατί μειώνεται η διαπραγματευτική τους δυνατότητα από την πιεστική ανάγκη να μην μείνει απούλητη η παραγωγή τους και πολλές φορές από άγνοια για το πώς λειτουργεί η αγορά.
Στο θέμα αυτό που είναι πρωτίστης σημασίας για τους αγρότες ιδιαίτερα παρούσης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που ευνοεί περισσότερο από ποτέ τέτοια φαινόμενα τοποθετείται ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης «Ενότητα» και αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Κωνσταντίνος Γλερίδης.
Ο κ. Γλερίδης ερεύνησε το θέμα και μας πληροφόρησε ότι από τον νομό μας δεν έχει πουλήσει κανείς αγρότης στον συγκεκριμένο έμπορο αλλά σαν φαινόμενο δηλώνει ότι προβληματίζει όλους τους αγρότες: «Είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό! Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στο καλαμπόκι και πολλές φορές για να μην σαπίζει στις αποθήκες η παραγωγή μας κάνουμε βιαστικές κινήσεις και εμπιστευόμαστε τον καθένα».
«Μην πουλάτε…σε οποιονδήποτε τυχόντα»
Η παραίνεση του: «Πρέπει πριν πουλήσουμε τη σοδιές μας να ερευνούμε να ενημερωνόμαστε για το έμπορο για την φερεγγυότητά του. Να μην πουλάμε στα τυφλά…Κάλιο πέντε και στο χέρι παρά να τρέχουμε στα δικαστήρια κυνηγώντας τα λεφτά μας! Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μας προστατεύσει. Είναι βέβαιο ότι μέσα από συνεταιρισμούς και από τις ΕΑΣ είμαστε πιο διασφαλισμένοι αλλά υπήρξαν κατά το παρελθόν και ανάλογα κρούσματα που εξαπατήθηκαν και οι Ενώσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…