Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Στο «κυνήγι» της φωτιάς πυροσβεστική και δήμοι

Στο «κυνήγι» της φωτιάς πυροσβεστική και δήμοι

0

Μάνδρας του Δήμου Αβδήρων– περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πυρκαγιές τα δύο τελευταία χρόνια – η τρίτη την Πέμπτη στον οικισμό Δημάριο του Δ. Μύκης, ενώ αυτή της Παρασκευής, κοντά στον οικισμό Φίλια του Δήμου Σελέρου. Και οι τέσσερις κατασβέστηκαν μετά από κινητοποίηση της πυροσβεστικής και των υδροφόρων των δήμων Αβδήρων – Τοπείρου καθώς και γκρέιντερ της νομαρχίας.
300 στρέμματα καμένη γη στην παραλιακή ζώνη της Μάνδρας ο απολογισμός της πυρκαγιάς
Η πρώτη εστία της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε στην παραλιακή ζώνη της Μάνδρας την Τετάρτη το απόγευμα. Και ενώ κατασβέστηκε από τις υδροφόρες του Δήμου Αβδήρων και Τοπείρου την επόμενη μέρα ξαναεκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή σαν θα ‘ λεγε κανείς να… αποτελειώσει ότι ξεκίνησε! Η δεύτερη πυρκαγιά ήταν περισσότερο επικίνδυνη καθώς έπνεάν άνεμοι που δυσχέραιναν την κατάσβεσή της. Κινητοποιήθηκαν εκ νέου οι πυροσβεστική μ’ ένα όχημα και πέντε άνδρες καθώς και τα υδροφόρα οχήματα των δήμων Αβδήρων – Τοπείρου τα οποία και κατέσβεσαν τη φωτιά καθώς το πυροσβεστικό όχημα δεν μπορούσε να προσεγγίσει στους βάλτους επειδή εξαιτίας τους βούλιαζε. Η πυρκαγιά είχε πολλές αναζωπυρώσεις και χρειάστηκε να εφαρμοστεί η μέθοδος αντιπυρ προκειμένου να μην κάψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δηλαδή άλλη ελεγχόμενη φωτιά που σβήνει αμέσως και παρεμποδίζει όμως την πυρκαγιά να δράσει ανεξέλεγκτα περιορίζοντάς την παράλληλα. Στο σημείο της πυρκαγιάς παραβρέθηκαν οι αντινομάρχες κ. Δημαρχόπουλος και κ. Ταρενίδης και ο αντιδήμαρχος του δήμου Αβδήρων κ. Αμαξηλάτης.
«Κυνηγώντας» την φωτιά
Αναφορικά με τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς εκφράζονται υπόνοιες ότι είναι εμπρησμός που συνδέεται με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Εξετάζεται ως πιθανό το ενδεχόμενο κάποιοι κυνηγοί να έβαλαν τη φωτιά προκειμένου να φύγουν τα πουλιά από τις φωλιές τους στους θάμνους και στις καλαμιές ώστε να μπορούν εύκολα να κυνηγήσουν. Προανάκριση διενεργεί η πυροσβεστική υπηρεσία.
Από τις δύο πυρκαγιές κάηκαν συνολικά 300 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θάμνοι και καλάμια
Οι πυρκαγιές στο Δημάριο και στα Φίλια
Η πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στο Δημάριο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Η πυροσβεστική απέστειλε ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις άνδρες όμως τελικά κατασβέστηκε πριν φτάσει το όχημα από κατοίκους του χωριού αφού έκαψε ένα στρέμμα με χαμηλή αυτοφυή βλάστηση (θάμνους και ξερά χόρτα).
Η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση μεταξύ των οικισμών Φίλια και Ρύμης εκδηλώθηκε το πρωί στις 10.30 της Παρασκευής. Η πυροσβεστική έστειλε 2 οχήματα με πέντε άνδρες και η κατάσβεσή της ήταν άμεση. Απ’ την πυρκαγιά καταστράφηκαν περίπου 8 στρέμματα χορτολιβαδική έκταση και καρποφόρα δένδρα (ελιές, μηλιές, αχλαδιές.
Η πυροσβεστική υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για όλες τις περιπτώσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβεία και Σκέψεις

Στα πλαίσια των Γ …