Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή του «Χατζιδάκειου»

Συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή του «Χατζιδάκειου»

0

Συνεδρίασε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2009, η οργανωτική επιτροπή του «Χατζιδάκειου» Φεστιβάλ, στην Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, όπου έγιναν προτάσεις και συζητήσεις για διάφορα οργανωτικά θέματα του Φεστιβάλ. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Θεοδωρίδης, οι κύριοι Κ. Σεργκενλίδης,Γ. Λάμπρου, Φ. Κόντος, Χ. Ξυλάς, Ι. Γαλάτης (ως εκπρόσωπος της Θρακικής Σκηνής), η κα Σ. Αμπεριάδου, καθώς και εκπρόσωπος της Φ.Ε.Ξ.

Το θέμα βέβαια που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνεδρίασης ήταν η αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, καθώς και το πρόσωπο το οποίο θα ήταν πλέον ενδεδειγμένο να καταλάβει την θέση αυτή.

Από την πλευρά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, υποστηρίχθηκε η αναγκαιότητα της δημιουργίας θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή, η οποία μάλιστα να καταλαμβάνεται από το ίδιο πρόσωπο επί τριετία, ώστε να επιτευχθεί έτσι μία συνέχεια η οποία να αναβαθμίσει τον θεσμό του Φεστιβάλ. Επίσης τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της Στέγης ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε η φετινή διοργάνωση, διότι δεδομένης και της περυσινής μη τέλεσης του Φεστιβάλ, κινδυνεύει να ατονίσει ο θεσμός. Επίσης προτάθηκε από τους ίδιους, ως μοναδικός υποψήφιος για την κατάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και κριτής σε διάφορες παραγωγές reality, κ. Νίκος Μουρατίδης.

Στις προτάσεις αυτές, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής μπορεί μεν να συμφώνησαν αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή με τριετή θητεία, διαφώνησαν όμως αναφορικά με το πρόσωπο που θα πρέπει να την καταλάβει. Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο εκπρόσωπος της Φ.Ε.Ξ., όσο και ο κ. Χάρης Ξυλάς διαφώνησαν στην λογική του «μονόδρομου Μουρατίδη». Μιλώντας στο «Ε» για την στάση και την θέση του στη συνεδρίαση τις οργανωτικής επιτροπής, ο κ. Ξυλάς διευκρίνισε ότι «τόσο εγώ όσο και η Φ.Ε.Ξ. πιστεύουμε ότι η Στέγη αλλά και η επιτροπή, δεν πρέπει να μπουν στην λογική ότι η επιλογή του κ. Μουρατίδη αποτελεί ένα είδος «μονόδρομου» για την διοργάνωση του Φεστιβάλ. Ο λόγος γι’ αυτή μας την θέση είναι προφανής και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μουρατίδης δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα δείγματα γραφής οργάνωσης εκδηλώσεων αυτής της εμβέλειας αλλά και αυτού του χαρακτήρα. Κατά τη γνώμη μας είναι προτιμότερη μία πιο «δυνατή» προσωπικότητα, η οποία να επιλεχθεί από το περιβάλλον των ανθρώπων που είχαν σχετιστεί με τον Μάνο Χατζιδάκι. Όσον αφορά μάλιστα την φετινή διοργάνωση, τόσο εγώ όσο και η Φ.Ε.Ξ. προτείναμε να αναλάβει την διοργάνωση η Στέγη Πολιτισμού, στα πρότυπα παλαιότερων διοργανώσεων και ο θεσμός του καλλιτεχνικού διευθυντή να καθιερωθεί από την επόμενη διοργάνωση, μετά από μια ανοιχτή πρόσκληση που θα φέρει και περισσότερες υποψηφιότητες για την συγκεκριμένη θέση, ενώ θα μπορεί να γίνει και η κατάλληλη προεργασία ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την θέση άτομα του επιθυμητού «βεληνεκούς» που αρμόζουν σε ένα Φεστιβάλ που γίνεται στη μνήμη του Μ. Χατζιδάκι».

Σε ερώτηση του «Ε» προς τον κ. Ξυλά αναφορικά με το  αν η απόφασή του να συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή αντίκειται στην πολιτική του συνδυασμού των «Πολιτών για την Αλλαγή», με την οποία έχει εκλεγεί αναπληρωτής δημοτικός σύμβουλος, την οποία εξέφρασε στο τελευταίο Δ.Σ. της Στέγης ο κ. Μελισσόπουλος, ο κ. Ξυλάς δήλωσε ότι «προσωπικά έχω συναντηθεί με τον κ. Μελισσόπουλο, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη ταύτιση των απόψεών μας επί του θέματος, οπότε δεν πιστεύω ότι παρεκκλίνω καθόλου από τις θέσεις του συνδυασμού. Πάντως η κλήση μου και η συμμετοχή μου στην οργανωτική επιτροπή δεν έχουν να κάνουν με την ιδιότητα του υποψηφίου του συνδυασμού των «Πολιτών» με τον οποίο συμμετείχα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές». Σε άλλη ερώτησή μας, σε σχέση με το πώς κρίνει την παραίτηση από την επιτροπή του κ. Μουσόπουλου, ο κ. Ξυλάς δήλωσε ότι «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο παρά μόνο ότι ο κ. Μουσόπουλος είναι ένα καταξιωμένο μέλος της κοινωνίας της Ξάνθης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα πολιτιστικά πράγματα».

Επί της συγκεκριμένης πρότασης πάντως του κ. Ξυλά και του εκπροσώπου της Φ.Ε.Ξ., αν και δεν υπήρξε κάποια σαφής αντίθεση σε αυτή, μένει να αποφασίσει το Δ.Σ. της Στέγης Πολιτισμού, το οποίο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 10 το πρωί του προσεχούς Σαββάτου 18 Ιουλίου 2009, δεδομένου ότι η λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι καθαρά συμβουλευτική και δεν είναι δεσμευτικές οι προτάσεις της τόσο για το Δ.Σ. όσο και για τον πρόεδρο της Στέγης πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…