Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κινέζικη «απειλή» για την αγορά της Ξάνθης

Κινέζικη «απειλή» για την αγορά της Ξάνθης

0

Η ανησυχία του νομάρχη Ξάνθης για την τοπική αγορά που πλήττεται καίρια από την «επέλαση» των κινέζικων καταστημάτων τα οποία τον τελευταίο καιρό …ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που δημιουργεί κίνδύνους αποδόμησης του τοπικού εμπορίου, αποτέλεσε το αιτιατό της σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς την Τετάρτη 1 Ιουλίου το μεσημέρι στην Νομαρχία Ξάνθης.
Παρόντων των: Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης , κ. Αλεξιάδη του προέδρου της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου, των αντινομαρχών κ. Δημαρχόπουλου, Γαλανόπουλου, του αντιδημάρχου κ. Κωνσταντινίδη, εκπροσώπου της αστυνομίας, της προϊσταμένης του ΣΕΠΕ κας Νικάκη, εκπροσώπου της Εφορίας και του Τελωνείου.
Κινέζικη «απειλή» για την αγορά της Ξάνθης – Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο
Ο κ. Νομάρχης αφού έκανε μια απογραφή της κατάστασης, όπου διαπιστώθηκε ότι ολοένα και περισσότερο κινέζικα καταστήματα ανοίγουν ζήτησε να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η νομιμότητα των αδειών τους και να τηρηθούν τα μέτρα που αφορούν στην νομιμότητα και την προστασία της ισχύουσας νομοθεσίας η οποία και προβλέπει με τον ν. 3386/2005 ότι: Ο αλλοδαπός για να ασκήσει εμπορία στην Ελλάδα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: Να διαθέτει τουλάχιστον 60.000 ευρώ κατατιθεμένα σε ελληνική τράπεζα, η εμπορική δραστηριότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και να έχει άδεια εισόδου.
Να σημειωθεί ότι ο αλλοδαπός που θέλει να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα υποβάλλει αίτηση και οικονομοτεχνική μελέτη στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της περιφέρειας που θέλει να εγκατασταθεί. Οι αιτήσεις εξετάζονται από την 7μελή περιφερειακή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκηση της έδρας της περιφέρειας της ΤΕΔΚ και του Επιμελητηρίου της έδρας της περιφέρειας. Επισημαίνεται ότι ο αλλοδαπός μπορεί να ασκήσει την εμπορική του δραστηριότητα μόνο στον τόπο διαμονής του για τον οποίο έχει εκδοθεί η άδεια όμως όπως επισημάνθηκε από τους παρευρισκόμενους στην Ξάνθη λειτουργούν υποκαταστήματα με άδειες που δόθηκαν σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Ο κ. Νομάρχης υπέδειξε αυτά τα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι ώστε να ανακοπεί αυτή η αλματώδης αύξηση των κινέζικων.
Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι τα κινέζικα καταστήματα κάνουν πολύ κακό στην αγορά αφού καταστρατηγούν το ωράριο και πωλούν τόσο χαμηλά.
Ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με την πίεση που δέχονται οι εμπορικές επιχειρήσεις από τα πολυκαταστήματα και ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα και αν δεν παρθούν κάποια μέτρα τα κινέζικα θα έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η εκπρόσωπος της Εφορίας σημείωσε ότι ελέγχεται η νομιμότητα και ότι όλοι εδώ είναι νόμιμοι πλην ενός, τον οποίο η Εφορία δεν του θεωρεί βιβλία.
Η εκπρόσωπος του Τελωνείου πληροφόρησε του παρευρισκόμενους ότι εισαγωγές από την Κίνα δεν γίνονται σε τέτοια είδη και η σύσκεψη έκλεισε με την απόφαση ότι πρέπει να προστατευθεί η δομή της τοπικής οικονομίας και ως μέτρα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η καταγραφή του φαινομένου και ο έλεγχος της νομιμότητας των αδειών των κινέζικων καταστημάτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …