Συμβασιούχοι – «όμηροι»;

0

Ακόμη 20.000 συμβασιούχους φαίνεται να προσθέτει η Κυβέρνηση στον μακρύ κατάλογο των «πολιτικών ομήρων» που είχε υποσχεθεί να «απελευθερώσει» μόλις εκλεγεί, πριν από τις Εθνικές Εκλογές του 2004 ο νυν πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μέσω του μνημονίου που υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και ο Ο.Α.Ε.Δ.
Η «επίσημη» αλήθεια γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι σαν βασικό σκοπό του έχει την αντιμετώπιση του κύματος της ανεργίας το οποίο, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αρχίζει να χτυπά το ευαίσθητο σε τέτοιους κλυδωνισμούς σκάφος της Ελληνικής Οικονομίας. Στις «επίσημες» αλήθειες συγκαταλέγεται επίσης το γεγονός ότι αυτό θα γίνει με την πρόσληψη 20.000 ανέργων σε φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα αυτών, για συνολική περίοδο 36 μηνών, με πλήρη μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, με προτεραιότητα σε ανέργους που αυτή τη στιγμή παίρνουν το επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. (σε ποσοστό περίπου 70% – 75%) αλλά και μακροχρόνια ανέργους συμπολίτες μας (σε ποσοστό περίπου 25% – 30%).
Βεβαίως η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου συγκέντρωσε αμέσως το ενδιαφέρον χιλιάδων ανέργων, όμως θα πρέπει εδώ να παρατηρήσουμε ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν ψηφιστεί από το θερινό τμήμα της Βουλής, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 16 του τρέχοντος μηνός.
Υπάρχουν όμως μερικές ακόμη αλήθειες, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που δεν πιστεύουμε ότι έχουν τονιστεί αρκετά και που παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η νομοθετική θεσμοθέτηση του προγράμματος θα περιλαμβάνει τον ρητό αποκλεισμό των προσληφθέντων από το να εφαρμοστούν σε αυτούς οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους συμβασιούχους του Δημοσίου από τον γνωστό «νόμο Παυλόπουλου». Αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση στους προσληφθέντες να «ονειρευτούν» μονιμοποίηση στις υπηρεσίες που θα προσληφθούν. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τις αλλεπάλληλες παρατάσεις οι οποίες θα τους καταστήσουν «ομήρους» των πολιτικών αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνώντων…
Σημαντική επίσης παράμετρος του θέματος είναι και η χρηματοδότησή του. Όπως είχαν υποσχεθεί ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο πρόσφατο παρελθόν, το κόστος του προγράμματος θα καλυπτόταν εξολοκλήρου από την Κεντρική Διοίκηση. Σύμφωνα όμως με αυτά που επιτάσσει η προφανής οικονομική δυσπραγία αυτού, ο νέος σχεδιασμός που φημολογείται θα προβλέπει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας που θα έπαιρναν οι προσληφθέντες στους Ο.Τ.Α. από τον Ο.Α.Ε.Δ., με την παράλληλη συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα προσλάβουν προσωπικό μέσω αυτού του προγράμματος, στο υπόλοιπο της μισθοδοσίας αυτών, ενώ δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, κάποια διευκρίνιση σχετικά με το πώς θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω συμβασιούχων.
Ένα ακόμη θέμα, που εγείρει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αυτή τη φορά, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά θα προσληφθεί μαζικά προσωπικό που όμως δεν θα είναι μόνιμο και δεν θα συνεισφέρει στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο στο οποίο αυτά έχουν βρεθεί από τα ήδη πολλά κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε θέσεις μόνιμου προσωπικού σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Δημοσίου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., κ. Γιώργος Πετράκης «το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αποτελεί μόνιμη και ουσιαστική λύση, ούτε στο πρόβλημα της ανεργίας, ούτε το πρόβλημα της στελέχωσης του Δημοσίου, γι’ αυτό και είμαστε ενάντια σε αυτό, όπως και σε κάθε τέτοια μορφή εργασίας. Προβλήματα σαν αυτά όμως απαιτούν μακροπρόθεσμες λύσεις, που να περιλαμβάνουν την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αφού κριθεί ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται, με την αντίστοιχη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μόνιμες».
Θα πρέπει, τέλος, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., οι 2 στις 3 προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται με συμβάσεις 7 έως 12 μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία και πάλι του ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε. για το 2008, από τους 1.022.121 εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 94.910 είναι προσωρινά απασχολούμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που είτε χάνουν την δουλειά τους με την λήξη της σύμβασής τους, είτε εξασφαλίζουν παράταση με την ανανέωσή τους, μέσω κυβερνητικών αποφάσεων. Σε αυτούς θα πρέπει επίσης να προστεθούν και όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με επιδοτούμενα προγράμματα (stage κλπ.). Σημειώνεται, τέλος, ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι αναλογούν στο 22,3% του συνόλου των απασχολουμένων και στο 34,4% του συνόλου των μισθωτών της χώρας μας.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…