Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου

0

«Έφυγε» σε ηλικία 64 χρόνων ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου, που γεννήθηκε στην Μάνδρα Ξάνθης, γνωστός σε ολόκληρη την επίσημη Ουάσιγκτον για δεκαετίες ως «Mr . Lambros». Πέθανε το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον και υπήρξε τα τελευταία χρόνια ανταποκριτής της εφημερίδας ‘Ελεύθερος Τύπος’, του ‘Ράδιο Θεσσαλονίκη’ και της εβδομαδιαίας ελληνικής εφημερίδας των ΗΠΑ ‘Greek News’.
Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στη Μάνδρα Ξάνθης από γονείς πρόσφυγες που ήλθαν από την Μικρά Ασία, στη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Το 1973 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε Νομικά (J.D.), πολιτικές επιστήμες (Β.Α.), Δημόσια Διοίκηση (Μ.Α.) και Διεθνής Σχέσεις (Μ.Α.). Από το 1975 εργάζεται ως δημοσιογράφος, με κύρια έμφαση στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχε πάρει μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική και Ευρώπη, συνέδρια, σεμινάρια και άλλες διασκέψεις. Δεκάδες από τα άρθρα του, τις συνεντεύξεις του, τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοράσεις στην Ελλάδα, στη Κύπρο, στις Ηνωμένες πολιτείες και την Αυστραλία. Τα γραπτά του, όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων θεμάτων ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στην Washington.
Την Ξάνθη επισκέφτηκε για τελευταία φορά την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2005, όπου και μίλησε σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα: «Δημοσιογραφία Έλληνα ανταποκριτού από την Ουάσιγκτον». Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένος και ο βουλευτής κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος παρουσίασε το έργο του Λάμπρου Παπαντωνίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…