Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Συγκρατημένη» η δημοτική αρχή για την κατασκευή εμπορικού κέντρου

«Συγκρατημένη» η δημοτική αρχή για την κατασκευή εμπορικού κέντρου

0

Η ενημέρωση για την εφαρμογή του νόμου των Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα) στην κατασκευή έργων, ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Δημαρχιακής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Απριλίου το μεσημέρι, προεδρεύοντος του κ. Στάμου Τριμίντζιου με απαρτία των μελών της και παρουσία του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη.
Η ενημέρωση αφορούσε στην εξελικτική πορεία της αρχικής πρότασης αναφορικά με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ που είχε αποφασίσει ο δήμος, για την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος, όπου θα στεγάζονταν το Δημαρχείο και υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο του δήμου όπου τώρα στεγάζεται η Πυροσβεστική, της οποίας ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ιδιωτών και την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μηχανολογική Α.Ε κ. Στρατηγέας με βάση την προμελέτη που συνέταξε κατόπιν ανάθεσης από το δήμο για την αξιοποίηση του οικοπέδου μετά το νέο δεδομένο που ανέκυψε από την υπογραφή δηλαδή της σύμβασης για την αγορά του κτιρίου της ΤτΕ όπου και θα στεγαστεί το νέο δημαρχείο, που διαφοροποιεί την αρχική πρόταση και σύμφωνα με τους μελετητές καθιστά πιο ελκυστική την πρόταση του δήμου. Να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση – με ανακοίνωσή της –χαιρέτησε ως «βήμα μπροστά» την αποδοχή της δημοτικής αρχής να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ΣΔΙΤ καθώς αποτελούσε αίτημα της από τη ψήφιση του νόμου των ΣΔΙΤ.
Οι ΣΔΙΤ προσκρούουν στις τράπεζες
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Ξάνθης να πιστοποιεί την πρόθεση της δημοτική αρχής να συνεργαστεί με ιδιώτες για την κατασκευή έργων αρκεί βεβαίως να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου και να μην θίγονται συμφέροντα των δημοτών του και γι’ αυτό κυρίως εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του καθώς η προμελέτη που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει την κατασκευή 2 εμπορικών κέντρων και υπόγειο πάρκινγκ 500 περίπου θέσεων.
Επίσης επιφυλάχθηκε για την εξέλιξη του νέου διαγωνισμού εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας παρότι σημείωσε ότι αυτή η πρόταση είναι πιο ελκυστική για τους ιδιώτες. Επ’ αυτού ο κ. Πούλιος είχε αντίθετη άποψη σημειώνοντας ότι εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι ευνοϊκή η συγκυρία για προσέλκυση επενδυτών.
Ο κ. Στρατηγέας εξήγησε τους λόγους που ο προηγούμενος διαγωνισμός (που περιελάμβανε το δημαρχείο) απέβη άκαρπος, οι οποίοι έγκεινται στο γεγονός ότι υπήρχαν προσκόμματα χρηματοδότησης των ιδιωτών από τις τράπεζες, εξηγώντας ότι αυτή είναι η κυριότερη αδυναμία του συστήματος εφαρμογής των ΣΔΙΤ καθώς μια μόνο εταιρεία κατασκευαστική πληροί τα κριτήρια εγγύησης των τραπεζών.
Εμπορικά κέντρα και υπόγεια πάρκινγκ στην Πυροσβεστική
Η πρόταση περιλαμβάνει κατασκευή κτιρίων επιφάνειας 22.000 τ.μ. κοστολογείται σε 55 – 56 εκ. ευρώ με 5ετές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και 40 ετών αποπληρωμής και αποφέρει 3% επί των εσόδων του για τα πρώτα 15 χρόνια στο δήμο και 5% για τα υπόλοιπα.
Για τα τεχνικά στοιχεία του έργου ενημέρωσε η αρχιτέκτονας κα Στολίδου. Τα κτίρια είναι σε τρία υπέργεια επίπεδα και 2 υπόγεια. Τα υπέργεια κτίρια θα μισθωθούν σε γραφεία και καταστήματα κυρίως ειδών που συνδέονται με το πανεπιστήμιο (βιβλιοπωλεία κ.λ.π.) ενώ θα υπάρχουν καταστήματα άλλων ειδών όπως ένδυσης, αναψυχής κ.λ. π και υπόγειο πάρκινγκ. Επίσης αναφορικά με τα υλικά κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν εμφανή τούβλα καθώς έχει ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι η περιοχή είναι στις παρυφές του παραδοσιακού οικισμού της πόλης μας. Μάλιστα ειπώθηκε από τον κ. Στρατηγέα ότι αν εγκριθεί η πρόταση μπορεί να γίνει προκήρυξη στην 9 Ιουλίου.
Ακολούθησε μια συζήτηση επί της πρότασης από την οποία φάνηκε ότι η συμπολίτευση ήταν πιο «συγκρατημένη» σε σχέση με την αντιπολίτευση. Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε τους φόβους του μήπως το εμπορικό κέντρο λειτουργήσει ανταγωνιστικά και ζημιώσει την αγορά της Ξάνθης ενώ ο κ. Πούλιος ρώτησε αν η προμελέτη βασίστηκε σε κάποια επικαιροποιημένη μελέτη της αγοράς της Ξάνθης. Επίσης έγινε αναφορά για το τιμολόγιο του πάρκινγκ και ειπώθηκε ότι το μέσο έσοδο ανά όχημα θα είναι 3,10 λεπτά για 5 – 6 ώρες. Επισημάνθηκε επίσης ότι πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης, η οποία και θα επανασυζητηθεί στη Δημαρχιακή επιτροπή και κατόπιν θα κληθεί το Δημοτικό συμβούλιο να την εγκρίνει ή όχι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…