Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση!

«Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση!

0

Η πολυθεματικότητα αλλά και η δυναμική παρουσία της αντιπολίτευσης – μείζονος και ελάσσονος – που δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ να μην αφήνει σε χλωρό κλαδί και να «στριμώχνει» ανά πάσα ευκαιρία τη δημοτική αρχή αναδεικνύοντας πρακτικές και συμπεριφορές τις οποίες θεωρούν «επιλήψιμες» αλλά και όλα τα κακώς κείμενα που απορρέουν από την εν γένει λειτουργία της, ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Θέματα που αποτελούν «κόκκινο πανί», ιδιαίτερα για την παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή», όπως η λειτουργία της ΕΑΠΑΞ, καθώς επίσης και το πρόσφατο με τις προσλήψεις στη ΔΕΥΑΞ μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αλλά και το θέμα που δημιουργήθηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο (επιστολή Πουσπουρίκα) και τέλος το θέμα της απαλλοτρίωσης χώρου που είναι χαρακτηρισμένος ως πεζόδρομος, μεταξύ των οδών Στ. Βλαχοπούλου και Στ. Μακρυγιάννη (5ο και 10ο σχολείο), ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση και έδωσαν το έναυσμα για αντιπαράθεση επί της ουσίας μεταξύ Πούλιου – Καλαϊτζή και Τσέπελη, ενώ το ρόλο …πυροσβέστη ανέλαβε ο κ. Δήμαρχος!
Επί το αναλυτικότερον…
Με 8 θέματα εκτός ημερησίας της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση. Ειδικότερα ο κ. Μαλκότς έθεσε τρία θέματα ζητώντας να επιληφθεί ο δήμος αντιμετωπίζοντας τομείς της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα έθεσε θέμα άμεσης διάνοιξης του δρόμου στην περιοχή Τσιμουριά γιατί υπάρχει πρόβλημα από πλημμύρες. Σημειώνεται ότι το έργο έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου του 2009 και αυτή ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής. Το δεύτερο θέμα αφορούσε την κατασκευή μιναρέ στο τζαμί του Σαμακώβ. Ειδικότερα ο κ. Μαλκότς ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί η πολεοδομία δεν δίνει άδεια για την ανέγερση μιναρέ κατόπιν και έγγραφης αίτησης της Διαχειριστικής Επιτροπής. Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν ότι το θέμα θα εξεταστεί από την υπηρεσία. Τέλος το τρίτο θέμα αφορούσε πρόβλημα των κατοίκων με τα αδέσποτα στις οδούς Σύρου – Χίου. Σ’ αυτό το θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Γιαντζόγλου ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία για τον περιορισμό τους.
Δυο θέματα έφερε στο συμβούλιο και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθης» κ. Νίκος Ανταμπούφης. Το πρώτο αφορούσε το θέμα που δημιουργήθηκε με την αντίδραση που εκδηλώθηκε από την Μητρόπολη Ξάνθης στο καρναβαλικό θέμα του συλλόγου «Ανεπρόκοποι», «Μονή Βατοπεδίου VS Βιστονίδα. Ο κ. Ανταμπούφης ζήτησε να πληροφορηθεί: Ποια είναι η πολιτική του δήμου σχετικά με τη θεματολογία της καρναβαλική παρέλασης αν υπάρχει κάποιου είδους δεοντολογία που είναι δεσμευτική για τους συμμετέχοντες και αν απαγορεύεται η σάτιρα που προέρχεται από τα μέλη των συλλόγων στη διάρκεια και για ποια θέματα όπως επίσης και αν είναι αρμοδιότητα του προέδρου της ΔΕΑΞ να οργανώνει υποδείξεις προς συλλόγους με παράγοντες εκτός της οργανωτικής επιτροπής(βλ. επιστολή του συλλόγου «Ανεπρόκοποι προς Μ. Φανουράκη)
Επ’ αυτών όλων απάντησε ο κ. Φανουράκης επισημαίνοντας ότι όλη του η προσπάθεια ήταν ως προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού μετά την αντίδραση της Μητρόπολης. Όμως η παρέμβαση του δημάρχου ήταν πιο …εύγλωττη: «Το καρναβάλι μας πρέπει να έχει σάτιρα και περισσότερο επικαιροποιημένη. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτε…»! Το κτιριακό πρόβλημα των δύο συστεγασμένων σχολείων 5ου Γυμνασίου και 4ου Γενικού Λυκείου έφερε ο κ. Ανταμπούφης ζητώντας να πληροφορηθεί αν ο δήμος σχεδιάζει τη μεταστέγαση του 4ου ΓΕΛ σε δικό του κτίριο. Η απάντηση: «Θα εξεταστεί σε συνεργασία με την νομαρχία».
Η αφισορύπανση καλά κρατεί
Τρία θέματα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και η μείζονα αντιπολίτευση «Πολίτες για την Αλλαγή». Συγκεκριμένα το θέμα της αφισορύπανσης που παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί από πέρσι επιτροπή και έχουν καθοριστεί τα σημεία που θα μπουν τα σταντ εκκρεμεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Πούλιος παρατήρησε μια παρελκυστικότητα στο θέμα που βαίνει υπέρ των καταστηματαρχών και εις βάρος της αισθητικής της πόλης. Η απάντηση του κ. Γιαντζόγλου ήταν ότι το θέμα σύντομα θα αντιμετωπιστεί και πλέον δεν θα παρατηρείται αυτό το φαινόμενο (άφεριμ!).
Το επόμενο θέμα αφορούσε το φυσικό αέριο και ο κ. Πούλιος ζήτησε πληροφόρηση για την πρόθεση του δήμου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ΕΠΑ (σύμφωνα με πρόσφατη εξαγγελία του υπ. Ανάπτυξης). Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι μέσα στο 2009 θα γίνει προκήρυξη για τη σύσταση ΕΠΑ Θράκης αλλά παρότι σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» είχε τονίσει ότι ο δήμος προτίθεται να συμμετέχει με ένα 10% στην ΕΠΑ τώρα είπε ότι οι ΟΤΑ εκπροσωπούνται μέσω της ΚΕΔΚΕ και άφησε ασαφές το θέμα συμμετοχής του δήμου.
«Κόκκινο πανί» οι προσλήψεις ΕΑΠΑΞ – ΔΕΥΑΞ – Δημοτικού Ραδιοφώνου – Δήμου
Το τρίτο θέμα ήταν «κόκκινο πανί»: Ήτοι οι προσλήψεις των νομικών προσώπων του δήμου ΕΑΠΑΞ – ΔΕΥΑΞ – Δημοτικού Ραδιοφώνου – Δήμου μέσω του προγράμματος «Μια αρχή Μια ευκαιρία» του ΟΑΕΔ, Η ένσταση Πούλιου – Μελισόπουλου – Πατσίδου που εκφράστηκε εντονότατα έγκειτο στην αδιαφάνεια και στο έλλειμμα ενημέρωσης που διαπιστώθηκε καθώς οι πρόεδροι των νομικών προσώπων (βλ. Τσέπελης) δεν έχουν ενημερώσει ούτε τα διοικητικά τους συμβούλια για την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε τούτη την ενέργεια απέδωσαν σκοπιμότητα και μεθοδευμένη πρακτική που εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα δημοτικών συμβούλων και των υμετέρων τους. Μετά από κλήσεις και αντεγκλήσεις και τις γνώριμες πλέον αψιμαχίες μεταξύ Πούλιου – Μελισόπουλου – Τσέπελη για το θέμα των προσλήψεων στην ΔΕΥΑΞ ο κ. Δήμαρχος παρενέβη και με μια ατάκα εμμέσως άδειασε Τσέπελη και Καλαϊτζή που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την άποψή τους που βασίζεται στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει έγκριση των θέσεων παρά μόνο αιτήσεις και ότι όταν εγκριθούν οι θέσεις τότε θα φέρουν το θέμα στο Διοικητικό συμβούλιο: «Πού είναι το παράλογο; Γιατί να μην ενημερώνετε το Διοικητικό συμβούλιο για την υποβολή της αίτησης; Να το κάνετε…»! Τάδε έφη ο κ. Δήμαρχος και άφησε άναυδους τους πάντες!
Αλλαγή φρουράς στο Δημοτικό Ραδιόφωνο
Στα προ ημερησίας θέματα ο κ. Σερραίος παρέδωσε τη σκυτάλη του Δημοτικού Ραδιοφώνου στον κ. Γιάννη Χρηστίδη κάνοντας ένα αναλυτικότατο απολογισμό του έργου της διετίας και αναφερόμενος λεπτομερώς στον προϋπολογισμό ο οποίος επεστράφη για αναμόρφωση στο Διοικητικό συμβούλιο με αφορμή και την επικριτική επιστολή του αντιπροέδρου κ. Πουσπουρίκα που έκανε λόγο για εξωφρενική κακοδιαχείριση στο Δημοτικό ραδιόφωνο. Ο προϋπολογισμός καταψηφίσθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σήκωσαν σημαία …ΤΟΥΡΚΙΚΗ!

ΣΥΝΕΒΗ πρόσφατα `…