Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Αγνάντεψαν» την ανάπτυξη της ορεινής περιοχής…

«Αγνάντεψαν» την ανάπτυξη της ορεινής περιοχής…

0

Μια συνεστίαση της πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας της μειονότητας κατά κύριο λόγο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στην ταβέρνα «Αγνάντεμα» στο 10 χιλ. Ξάνθης – Εχίνου. Η πρωτοβουλία της συνεστίασης όπως αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση η οποία απεστάλη σ’ όλους τους φορείς του τόπου ανήκει στον επιχειρηματία της ταβέρνας κ. Σεφέρ και οι σκοποί της όπως αναφέρεται: «η γνωριμία σας με την αναπτυσσόμενη επιχειρηματική πορεία της ορεινής περιοχής του τόπου μας, που με τις δικές σας προτάσεις θα αναδειχθεί σε πηγή εισροής, πλήθους ωφελειών για ολόκληρο τον νομό και τους κατοίκους του».
Ηχηρές παρουσίες
Στη συνεστίαση παραβρέθηκαν και …αγνάντεψαν την ανάπτυξη της ορεινής περιοχής παρά τη δυσκολία πρόσβασης που παρουσιάζει η ταβέρνα εξαιτίας του χωματόδρομου, ο Τούρκος Πρόξενος κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο βουλευτής κ. Τσετίν Μάντατζη, οι δύο ψευδομουφτήδες Ξάνθης – Κομοτηνής, ο δήμαρχος Μύκης κ. Αγκά, η δήμαρχος Αβδήρων κα Τσακίρη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Τσέπελης καθώς και επιχειρηματίες από το Δήμο Σταυρούπολης, όπως ο τέως δήμαρχος κ. Τσεγγελίδης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών» κ. Δουλκέρ και Ιρφάν.
Ο κ. Σεφέρ ευχαρίστησε όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και δήλωσε ότι στόχος αυτής της συνεστίασης είναι να γίνει μια συζήτηση γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής από όλους τους φορείς. Το μήνυμα που έστειλε είναι ότι η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις δεν έχουν ούτε σύνορα, ούτε χρώμα ούτε θρησκεία και σημείωσε: «Θέλουμε να προσελκύσουμε κόσμο να αναπτύξουμε την περιοχή».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του δρόμου που προκάλεσε την αντιπαράθεσή του με τον κ. Αγκά, του οποίου η παρουσία ερμηνεύτηκε ως μια επιπρόσθετη δέσμευση – μετά τη μεσολάβηση και του κ. Κοντού – ότι ο δρόμος θα γίνει και άμεσα.
Οι συνδαιτυμόνες γεύτηκαν τις εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις του κ. Σεφέρ που στηρίζονται σ’ ένα «πάντρεμα» της παραδοσιακής και της σύγχρονης κουζίνας και ήπιαν μ’ ένα ποτήρι τοπικού οίνου (εκτός από τους πιστούς μουσουλμάνους).
Εύσημα σε Κοντό από Μάντατζη: «…μαγκιά του οι αποζημειώσεις»
Πολιτικό χρώμα στη συνεστίαση αλλά και ένα υπερκομματικό προφίλ ανέδειξε ο κ. Μάντατζη ο οποίος κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την αποχώρηση Κοντού από την κυβέρνηση την χαρακτήρισε «απώλεια για τον τόπο» και μάλιστα αποκάλεσε «μαγκιά του» το γεγονός ότι οι αγρότες πήραν για πρώτη φορά φέτος αποζημιώσεις. Το ίδιο βέβαια δεν σχολίασε για τον άλλο Θρακιώτη υπουργό κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη αναφέροντας τα γνωστά παράπονά του για το θέμα του 1ου μειονοτικού και του νόμου των Ιμάμηδων.
Τσετίν Μάντατζη: «Μπορεί ο κ. Κοντός να μην έκανε όλα αυτά που σχεδίαζε ή ήθελε να κάνει αλλά βοήθησε τον αγροτικό κόσμο. Όχι ίσως στο βαθμό που θα περιμέναμε αλλά βοήθησε. Το γεγονός ότι είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι μια μεγάλη πληγή για το νομό μας. Μπορεί να είμαστε από διαφορετικές παρατάξεις αλλά νομίζω ότι έχασε η Ξάνθη. Με την κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια το αγροτικό εισόδημα δεν πάει καλά. Ο κ. Κοντός τουλάχιστον προσπάθησε, έδωσε αποζημιώσεις και είναι μαγκιά του…Αυτές τις αποζημιώσεις που πήραν οι αγρότες δεν τις είχαν πάρει καμιά φορά. Θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα. Η απουσία του είναι κακό για τον τόπο. Δεν λέω το ίδιο για τον κ. Στυλιανίδη. Χάρηκα που έφυγε ο κ. Στυλιανίδης από το υπουργείο Παιδείας .Η μειονότητα πήρε μια βαθιά ανάσα, Αν ο συγκεκριμένος υπουργός παρέμεινε ίσως θα βλέπαμε πράγματα που δεν θα τα έβλεπε κανένας. Όλα αυτά που έκανε ο υπουργός και γεν. γραμματέας κ. Άγγελος Συρίγος με το θέμα του 1ου Μειονοτικού και γενικά με την μειονοτική εκπαίδευση και των ιμάμηδων έχει θίξει την μειονότητα και έχει πληγώσει το θρησκευτικό της συναίσθημα. Ελπίζω ο καινούργιος υπουργός να καταλάβει ποια είναι η πραγματικότητα και να πάρει πίσω το νόμο (εννοεί τον νόμο των Ιμάμηδων)».
Ο κ. Μάντατζη δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο όποτε κι αν γίνουν εκλογές και επεσήμανε ότι στόχος για την Ξάνθη είναι η εκλογή ενός βουλευτή από την μειονότητα ενώ τέλος αναφορικά με τις εκλογή των Μουφτήδων σημείωσε: «Απ’ τη στιγμή που μπορεί να γίνει εκλογή του Μουφτή θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την άρση των δικαστικών του αρμοδιοτήτων υπό τις συνθήκες αυτές με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση εγώ σ’ αυτή τη διαδικασία δεν μπαίνω».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…