ΛΕΗΛΑΣΙΑ!

0

Το βράδυ της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου 2009, άγνωστοι, με την ίδια βιαιότητα και βαρβαρότητα που επιδείχθηκε και στην πρώτη επιδρομή, ολοκλήρωσαν το «έργο» της καταστροφής των εγκαταστάσεων των ιαματικών λουτρών, που βρίσκονται στην Ποταμιά του Δήμου Αβδήρων.
Η λεηλασία των χώρων είναι πρωτοφανής. Αξίζει χαρακτηριστικά ν’ αναφέρει κανείς ότι είναι περισσότερο από εμφανή τ’ αποτελέσματα των προσπαθειών των βανδάλων ν’ απογυμνώσουν τα κτήρια ακόμη και από τον ηλεκτρολογικό τους εξοπλισμό, σκάβοντας τους τοίχους, για να μπορέσουν ν’ αφαιρέσουν τα πολύτιμα γι’ αυτούς ηλεκτρικά καλώδια (για την μικροποσότητα χαλκού που αυτά περιέχουν) αλλά και καταστρέφοντας νιπτήρες και άλλες εγκαταστάσεις με σφυριά, για ν’ αφαιρέσουν μολύβδινα μικροεξαρτήματα τα οποία προφανώς ήθελαν να μεταπωλήσουν… Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν ακόμη και τις μεταλλικές πόρτες που είχαν τοποθετήσει οι εργάτες του Δήμου Βιστωνίδας μετά την προηγούμενη λεηλασία.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, οι ζημιές από τη νέα αυτή ληστρική αλλά και βάρβαρη αυτή επιδρομή ανέρχονται σε διακόσιες χιλιάδες ευρώ περίπου, κάνοντας φυσικά μία πρώτη εκτίμηση, όχι μόνο των υλικών που εκλάπησαν, αλλά και των καταστροφών που έγιναν στις ίδιες τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτές οι ζημιές έρχονται φυσικά να προστεθούν στις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, στα οποία είχαν εκτιμηθεί οι καταστροφές από την πρώτη επιδρομή, που έγινε στις αρχές του περασμένου έτους.
Από κύκλους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, που έχει αναλάβει και την σχετική προανάκριση για την υπόθεση, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι πρόκειται για τοπική συμμορία, με πιθανότατη έδρα τον οικισμό του Δροσερού. Όσον αφορά την έκταση των ζημιών στα ίδια τα κτήρια, οι ίδιες πηγές μας δήλωσαν ότι «είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, το ξήλωμα των ηλεκτρικών καλωδίων, ακόμη και μέσα από τους τοίχους λόγω του χαλκού που αυτά περιέχουν και του κέρδους που αποφέρει η μεταπώλησή τους, ενώ στόχος τέτοιων επιδρομών είναι και πάσης φύσεως μεταλλικό αντικείμενο το οποίο, μετά την σχετική επεξεργασία του (λιώσιμο), μπορεί να πουληθεί με το κιλό. Για τον ίδιο λόγο, στόχος αυτών των ανθρώπων γίνονται ακόμη και τα καπάκια ή οι σχάρες των υπονόμων».
Η ουσία είναι πως η ζημιές στην υλικοτεχνική υποδομή, όπως μας δήλωσαν και μέλη του συνεργείου του Δήμου Αβδήρων που βρέθηκε εκεί προσπαθώντας να περισώσει ότι απέμεινε από την επιδρομή, είναι τεράστιες και βάζουν σε αμφιβολία την ίδια την δυνατότητα των ιαματικών λουτρών της Ποταμιάς να επαναλειτουργήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…