Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Το σίριαλ με τις «Περιπέτειες της Βιοαιθανόλης»

Το σίριαλ με τις «Περιπέτειες της Βιοαιθανόλης»

0

«Οι περιπέτειες της βιοαιθανόλης σε Ξάνθη  – Λάρισα »! Αυτός είναι ο τίτλος του…σίριαλ με πολλές συνέχειες που «παίζεται» από το 2005 με υψηλά ποσοστά τηλεθέασης που εντοπίζονται κυρίως  σε εργαζόμενους και αγρότες αλλά και επιχειρήσεις των τοπικών κοινωνιών που θα’ χαν οφέλη από την επένδυση. «Πρωταγωνιστές» με ρόλους  «καλών»  ένας τέως πρωθυπουργός (Κώστας Καραμανλής) που δεσμεύτηκε δημόσια δύο φορές από την ΔΕΘ εκφράζοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησής του  για υλοποίηση της επένδυσης της Βιοαιθανόλης, ένας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Καραμανλή (Αλέξανδρος Κοντός) που «απείλησε» με παραίτηση αν κλείσουν τα ζαχαρουργεία Ξάνθης – Λάρισας και προσπάθησε για την υλοποίηση της επένδυσης. Σε ρόλου «κακού» ο διοικητής της μεγαλομετόχου της ΕΒΖ, ΑΤΕ (Δημήτρης Μηλιάκος) που αν και διορισμένος από την κυβέρνηση Καραμανλή εξ’ αρχής ήταν αντίθετος με την επένδυση κρίνοντάς την μη βιώσιμη. Το στόρι περιλαμβάνει πολλούς διαγωνισμούς άγονους και παρ’ ολίγον γόνιμους, πολλούς μνηστήρες, ντόπιους και υπεραντλατικούς που έφτασαν στην πηγή και δεν ξεδίψασαν μέχρι που μέσα στο σκηνικό εμπλέκεται ως νέο δεδομένο αυτό της «έκρηξης» της τιμής του καλαμποκιού καθώς και της οικονομικής κρίσης που αποτέλεσαν και πρώτης πράξεως επιχειρήματα για όλους αυτούς που είχαν αρνητική στάση στην επένδυση να την θεωρούν μη βιώσιμη. 

Το τελευταίο επεισόδιο της …περιπέτειας της βιοαιθανόλης

… με «γαλάζιο» φόντο παίχτηκε στην συνεδρίαση όλων των συντελεστών της …παραγωγής  (Δ.Σ. της ΕΒΖ) που απέρχονται προκειμένου να γίνει αλλαγή φρουράς και να συνεχιστεί το σίριαλ της βιοαιθανόλης σε «πράσινο» φόντο!

Έτσι από χθες τυπικά ανέλαβε τα ηνία της ΕΒΖ ο  κ. Σταύρος Καλογερόπουλος που υπήρξε πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" για σύντομο χρονικό διάστημα και καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Μπράιτον, ενώ έχει διατελέσει μέλος διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΕBank. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να αναλάβει ο μηχανολόγος μηχανικός Λάμπρος Χαραλάμπους, προϊστάμενος Διεύθυνσης Βιομηχανίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και αντιπροέδρου ο τραπεζικός Πέτρος Γάτσος, προερχόμενος από τους κόλπους της ATEBank. Τους τρεις πρότεινε, στις 13 Νοεμβρίου, ως εκτελεστικά μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ (λόγω λήξης της θητείας του προηγούμενου), ο βασικός μέτοχος (ATEBank).

Αλλαγή φρουράς στην ΕΒΖ με αιχμές από τους απερχόμενους  για έλλειψη πολιτικής βούλησης για βιοαθανόλη

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΒΖ οι τοποθετήσεις του απερχόμενου εκπροσώπου της ΑΤΕ κ. Κέζου  κώθς και του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου κ. Δημήτρη Δαρνάκα ήταν ενδεικτικές και συνάμα απολογητικές για ποιο λόγο δεν προχώρησε η επένδυση. Ειδικότερα ο κ. Κέζος υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΑΤΕ να "κάνει πίσω" για τη βιοαιθανόλη, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο. Επίσης κατέθεσε την άποψη ότι «θεωρεί μεγάλη την υπομονή της πολιτείας να κρατάει την ΕΒΖ», σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που διατηρεί κρατική ζαχαροβιομηχανία.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δαρνάκας, άφησε αιχμές για περιορισμένη πολιτική βούληση, αλλά και για όχι και τόσο θετική "συμπεριφορά" της ΑΤΕ, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ και τα εργοστάσια βιοαιθανόλης.

Συγκεκριμένα είπε: «Όλοι γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Δυστυχώς δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Η αναδιάρθρωση της ΕΒΖ έπρεπε να έχει ξεκινήσει προ πολλού. Τα εργοστάσια είναι έτοιμα και μπορούν να τροποποιηθούν για τη βιοαιθανόλη. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και απορρόφησης της παραγόμενης βιοαιθανόλης».

Τέλος ο απερχόμενος πρόεδρο της ΕΒΖ κ. Λεωνίδας Τσολέκας έθεσε θέμα ανυπαρξίας του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για τη βιοαιθανόλη.  υποστηρίζοντας ότι  «δεν υπάρχει ούτε στην Ευρώπη».

Τι λένε Κοντός – Τσαρτσάρας – Χατζηκατσούπης

Την απόλυτη στήριξή του στην επένδυση της βιοαιθανόλης εκφράζει στο «Ε» ο βουλευτής της Ν.Δ. Ξάνθης κ. Κοντός, καταθέτοντας την άποψη η οποία στηρίζεται και στις μελέτες βιωσιμότητας που έχουν γίνει ότι η επένδυση είναι 100% βιώσιμη και ότι οι υπαίτιοι της μη υλοποίησής της είναι ο κ. Μηλιάκος, η αύξηση της τιμής του καλαμποκιού και η οικονομική κρίση: «Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω  μ’ όλη μου την ψυχή αυτή την επένδυση. Θεωρώ ότι έπρεπε να’ χει γίνει…Έκανα πολλές προσπάθειες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Μηλιάκος ήταν από την αρχή αντίθετος στην υλοποίηση της επένδυσης από την ΕΒΖ.  Μετά υπήρξε και η μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του καλαμποκιού και η οικονομική κρίση και έτσι δεν τελεσφόρησε. Όσο για το θεσμικό πλαίσιο για τη βιοαιθανόλη,  σας υπενθυμίζω ότι έχουμε ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο», επεσήμανε ο κ. Κοντός 

Κληθείς από το «Ε» να καταθέσει την άποψή του ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Τσαρτσάρας δήλωσε: «Στη γενική συνέλευση για την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΕΒΖ οι απερχόμενοι δια στόματος του εκπροσώπου της ΑΤΕ κ. Κέζου είπαν ότι είναι ανέφικτη η επένδυση της βιοαιθανόλης. Δηλαδή επί τρία χρόνια μας δούλευαν…

Ο πρώην πρωθυπουργός το 2006 δεσμεύτηκε από τη ΔΕΘ όπως και το 2007. Είναι ακόμη ένα δείγμα της ανακολουθίας της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί  μέσα στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης να στηρίξει τέτοιες επενδύσεις. Μόλις αναλάβει η νέα διοίκηση αρχικά να κάνει «φύλλο και φτερό» τις μελέτες που υπάρχουν ήδη, αν χρειαστεί να γίνουν νέες μελέτες. Εφ’ όσον διαπιστωθεί η βιωσιμότητας της επένδυσης θα υλοποιηθεί από την ίδια τη εταιρεία κάτι που είναι και πάγια θέση των εργαζομένων. Δεν μπορεί σ’ όλη την Ευρώπη και στην Αμερική να υπάρχουν εκατοντάδες εργοστάσια βιοαιθανόλη και άλλα τόσα υπό κατασκευή και στην Ελλάδα να μην μπορούμε να στηρίζουμε μια τέτοια επένδυση τη στιγμή που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό μέχρι το 2020 πρέπει να είχαμε ενέργεια από βιοακαύσιμα της τάξης του 10%».

Τέλος ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ζαχαρουργείο της Ξάνθης κ. Χατζηκατσούπης που ήταν παρών στη συνέλευση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων κ. Λαγογιάννη τόνισε: «Εμείς είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε την άποψη ότι αυτή η επένδυση πρέπει να γίνει από την ίδια της ΕΒΖ. Τώρα βγήκαν και μας είπαν οι απερχόμενοι στο Δ.Σ. ότι δεν συνέφερε στην ΑΤΕ …Στην ΑΤΕ ή στα συ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …