Νίκη «Πολιτών για την …Τσιμισκή»

0

«Μέσα από τον διάλογο βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή», μας πληροφορούσε το γραφείο του δημάρχου μετά την συνάντηση που είχε ο δήμαρχος στις 16 Ιουνίου με καταστηματάρχες της Τσιμισκή. «Για αναδίπλωση και υποχώρηση» του δημάρχου από την αρχική του θέση, που προήλθε από την πίεση που δέχτηκε από τους πολίτες και την οποία επικροτεί», έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος, ο οποίος συνοδευόμενος απ’ τον Σ. Μελισσόπουλο και τον Δ. Βορίδη, επισκέφθηκε την οδό Τσιμισκή το πρωί του Σαββάτου και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες.
Πούλιος: «Είναι μια αναδίπλωση της δημοτικής αρχής και μια απόδειξη του τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες όταν είναι ενεργοί και ενημερωμένοι»
Η «αναδίπλωση του δημάρχου» σύμφωνα με τον κ. Πούλιο έγκειται στο γεγονός ότι η αρχική ταυτότητα του έργου προέβλεπε σμίκρυνση των πεζοδρομίων και, σταδιακά, λόγω των αντιδράσεων ο Δήμος συμφώνησε τελικά με τους καταστηματάρχες να γίνουν «παρεμβάσεις διαπλάτυνσης» και στάθμευση από την μια λωρίδα κυκλοφορίας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν και η αρχική θέση του κ. Πούλιου όχι όμως και του δημάρχου, όπως προειπώθηκε αναφορικά με την ταυτότητα του έργου.
Ο κ. Πούλιος ενημερώθηκε από τους καταστηματάρχες για τους «όρους της συμφωνίας τους» με το δήμαρχο και ακολούθως δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ «Όπως είχε προαναγγείλει, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ Χ. Πούλιος και μετά την συνομιλία με έναν καταστηματάρχη που τον ενημέρωσε για την συνάντηση των εμπόρων με τον Δήμαρχο τις προηγούμενες μέρες δήλωσε τα εξής: «είχαμε υποσχεθεί ότι θα περάσουμε απ’ την οδό Τσιμισκή, θα μιλήσουμε με τους καταστηματάρχες και να σιγουρευτούμε ότι μετά το δημοτικό συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη και μετά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου ότι θα ‘ρθει να δει επί τόπου ν’ ακούσει, ν’ αφουγκρασθεί τους συμπολίτες μας και να δει ποιά είναι η κατάσταση και η βέλτιστη λύση. Βγήκαν μ’ ένα δελτίο τύπου οι της δημοτικής αρχής και είπαν τι ακριβώς μελέτησαν και είδαν και ήρθαμε ν’ ακούσουμε απ’ το στόμα των ίδιων των καταστηματαρχών ότι όντως έτσι είναι τα πράγματα. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταπείστηκε ο Δήμαρχος, άκουσε τα ‘θέλω’ των συμπολιτών μας κι εκείνη η περιβόητη έξαρση αλαζονείας στο δημοτικό συμβούλιο όπου όλα τα είχε προαποφασίσει, οι μελέτες ήταν προαποφασισμένες κι έφτασε να αποκαλεί τους συμπολίτες μας ‘στημένους’, τα πήρε πίσω και θα γίνει αυτό το οποίο είναι το προφανές, δηλαδή δεν θα κοπούν τα πεζοδρόμια αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις θ’ αυξηθούν τα πεζοδρόμια και θα αστυνομευθεί η περιοχή όπως ζητούσαν οι συμπολίτες μας κι εμείς. Απλά και λογικά πράγματα που απορώ γιατί δεν τα έβλεπε τόσο καιρό η δημοτική αρχή. Την τύφλωσε προφανώς η αλαζονεία της εξουσίας και η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία. Είναι μια αναδίπλωση της δημοτικής αρχής και μια απόδειξη του τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες όταν είναι ενεργοί και ενημερωμένοι που απαιτείται γι’ αυτό ένας δήμος ανοιχτός. Εγώ αυτό που βιώνω τόσα χρόνια εκεί μέσα είναι ένας δήμος κλειστός και κλειστοφοβικός, ενώ εγώ λέω όλα στο φως».

«Πολίτες για την Ξάνθη»
«ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ; ΟΛΑ ΚΑΛΑ;», αναρωτιούνται οι «Πολίτες για την Ξάνθη για το θέμα της Τσιμισκή και κάνουν λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Δημάρχου». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκος Ανταμπούφης ήταν ένας από τους 10 δημοτικούς συμβούλους που κατόπιν αιτήματός τους ήρθε ως θέμα στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο οπότε και κλείστηκε το ραντεβού του δημάρχου με τους καταστηματάρχες στην Τσιμισκή.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Δημάρχου δεν μπορούν πλέον να ερμηνευθούν από τα γενικόλογα δελτία τύπου του Δήμου Ξάνθης. Αντιγράφουμε: «… Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από δέσμευση του ίδιου του Δημάρχου προς τους καταστηματάρχες (της οδού Τσιμισκή) …. μετά την διαπίστωση (;) ότι ίσως δεν έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές οι εν λόγω παρεμβάσεις, ύστερα και από την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το ζήτημα αυτό …»
Απέναντι στα «λόγια του αέρα» ας αντιπαραθέσουμε τα γεγονότα και τις πρακτικές που ακολουθήσαμε ο καθένας.
Γεγονός 1ο: Προωθείται η διαπλάτυνση του δρόμου στην οδό Τσιμισκή μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής. Στις πρώτες αντιδράσεις γίνεται επίκληση της Πυροσβεστικής, του Τεχνικού Προγράμματος και άλλων λόγων.
Γεγονός 2ο: Παραπέμπεται το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από σύσσωμη την αντιπολίτευση με πρόταση της Δημοτικής μας Κίνησης. Η κοινή πρόταση είναι να μη στενέψουν τα υπάρχοντα πεζοδρόμια.
Γεγονός 3ο: Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι καταστηματάρχες της οδού οι οποίοι αναπτύσσουν την ίδια πρόταση με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Αφού ο κ. Δήμαρχος θεωρεί ότι οι σύμβουλοι είμαστε εκτός θέματος και ότι οι προτάσεις του δεν έγιναν κατανοητές αποκαλεί τους καταστηματάρχες ‘στημένους’.
Γεγονός 4ο : Στο ίδιο συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος επιμένει ότι δεν κάνει καμιά αλλαγή στην απόφαση, ούτε τροποποίηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Όσα υποστηρίζουμε ως αντιπρόταση χαρακτηρίζονται ως «παραφιλολογίες».
Γεγονός 5ο : Την επόμενη ημέρα ο μεταμορφωμένος κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε τους «στημένους» καταστηματάρχες και συμφώνησαν σε μια σειρά από «παραφιλολογίες». Βέβαια, όσα προφορικά υποσχέθηκε ο κ. Δήμαρχος είναι μια σειρά από «μη πραγματοποιήσιμες παρεμβάσεις που δεν προβλέπονται από το Τεχνικό Πρόγραμμα» σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
Γεγονός 6ο : Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης λειτουργήσαμε θεσμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση που έπαιρνε υπόψιν της το λόγο των πολιτών. Η ενεργός συμμετοχή των τελευταίων έκανε την ενέργειά μας αποτελεσματική.
Λεπτομέρεια τελευταία: Ο κ. Δήμαρχος, με τη βοήθειά μας, αφουγκράστηκε τους συμπολίτες μας και «κατέβηκε» προς αυτούς. Χαιρόμαστε που το έκανε και υποσχόμαστε ότι θα τον βοηθήσουμε να το ξανακάνει. Μένει να μας εξηγήσει πότε είχε δίκιο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που υπεράσπιζε την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής ή στην προφορική συμφωνία του με τους καταστηματάρχες της οδού Τσιμισκή προκρίνοντας,. στην ουσία, την πρόταση της αντιπολίτευσης;
Παρατήρηση: Το ερώτημα τίθεται διότι η ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης για το θέμα προσπαθεί να μας πείσει ότι ο κ. Δήμαρχος παρά τις μεταστροφές του και τις μεταμορφώσεις του πάντα έχει δίκιο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…