Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση των εργαζομένων»

«Πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση των εργαζομένων»

0

Στα πλαίσια της ενημέρωσης αλλά και της κινητοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων, για την προετοιμασία της μεγάλης, πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την προσεχή Πέμπτη 2 Απριλίου 2009, κλιμάκιο του συνδικαλιστικού οργάνου επισκέφθηκε την πόλη μας την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009.
Το κλιμάκιο αποτελούσαν οι πρόεδροι των τριών Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη Θράκη. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ν. Τ. Έβρου, κ. Στέργιος Αποστολακούδης, ο πρόεδρος του Ν. Τ. Ροδόπης, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, καθώς και ο πρόεδρος του Ν. Τ. Ξάνθης, κ. Αρχοντής Δαουτάκης.
Απευθυνόμενοι στους, όχι ιδιαίτερα πολλούς αλλά στην μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες, δημοσίους υπαλλήλους, που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Ξάνθης, περίπου στις 13:30, οι τρεις συνδικαλιστές επικεντρώθηκαν στην σημασία που έχει η συγκεκριμένη κινητοποίηση όχι μόνο για το μέλλον και την εξέλιξη των παλαιότερων αιτημάτων τους, αναφορικά με το ασφαλιστικό και την κατάσταση των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για να γίνει δυνατή η ανατροπή, όπως υποστήριξαν, των πρόσφατων δυσμενότατων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, τα οποία πλήττουν πολλούς από αυτούς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δαουτάκης μίλησε για μία εισοδηματική πολιτική της οποίας ο αντίκτυπος θα είναι δυσβάσταχτος για τους εργαζόμενους και θα τους ακολουθεί για ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο, αφού η επιδοματικής μορφής αύξηση που αποφάσισε να χορηγήσει η Κυβέρνηση αποκλειστικά και μόνο στους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, δεν περιλαμβάνεται ούτε στα επιδόματα (αδείας, Χριστουγέννων κλπ.) ούτε στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, αφού δεν ενσωματώνεται στον βασικό μισθό των υπαλλήλων. Ο κ. Αποστολακούδης μάλιστα τόνισε ότι «το 95% – 98% των υπαλλήλων των παραμεθορίων περιοχών δεν θα πάρουν κανενός είδους αύξηση», δεδομένου ότι τα σχετικά επιδόματα αυξάνουν τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων πέρα από τα όρια που έθεσε η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης.
Αναφορά όμως έγινε και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, κάτι που ο κ. Δαουτάκης χαρακτήρισε ως «οριστική κατάρρευση της προστασίας της μητρότητας».
Σχετικά με τα προβλήματα στον χώρο της ασφάλισής τους, τα τρία συνδικαλιστικά στελέχη επισήμαναν ότι η ακολουθούμενη πολιτική του Κράτους σε σχέση με τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης έχει αφήσει τα τελευταία άδεια, με αποτέλεσμα να γίνεται η καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους σε διάστημα οκτώ με δέκα μηνών, ενώ όσον αφορά το εφάπαξ η καθυστέρηση αυτή ήδη ξεπερνά τους δεκαοκτώ μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο Πρόνοιας έχει αυτή τη στιγμή την δυνατότητα να εξυπηρετήσει εξήντα συνολικά αιτήσεις υπαλλήλων για εφάπαξ, όταν εκκρεμούν περίπου άλλες δεκαεπτά χιλιάδες!
Σοβαρό είναι επίσης το πρόβλημα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον κ. Δαουτάκη, δεδομένου ότι ενώ οι υπάλληλοι καταβάλλουν κανονικά, μέσω των κρατήσεών τους, τις εισφορές τους στο Κράτος, αυτό δεν τις αποδίδει στον Ο.Π.Α.Δ., με αποτέλεσμα την ουσιαστική του οικονομική κατάρρευση και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες συμβάσεων από μέρους ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Τέλος, δεν παραλήφθηκε η αναφορά και σε ένα ζήτημα που «εγείρεται από την πίσω πόρτα», δηλαδή την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. «Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος των μηδενικών αυξήσεων στο εισόδημά μας, όπως υποστήριξε ο αρμόδιο υπουργός. Όμως είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται έτσι οι εργαζόμενοι. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει», τόνισε με την σειρά του ο κ. Αποστολακούδης.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα μέλη του κλιμακίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 2ας Απριλίου, μιας και το διακύβευμα πλέον είναι πολύ μεγαλύτερο από τα εβδομήντα ή ογδόντα ευρώ, που θα είναι η μέση απώλεια εισοδήματος για κάθε εργαζόμενο που θα απεργήσει.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…