«Εγώ θα κλείσω την αυλαία»

0

«Εγώ θα κλείσω την αυλαία», τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της συγγραφέως Πόλυς Μηλιώρη, γνωστή στην Ξάνθη από τη συνεργασία της με την ομάδα Ανάγνωσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το νέο βιβλίο 552 σελίδων είναι μυθιστόρημα και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2009 από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
«Εγώ θα κλείσω την αυλαία»,
Η μυθοπλασία εξελίσσεται στην μεταπολεμική Αθήνα, όπου η οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας του 1960, οι ταξικές και πολιτικές ανακατατάξεις των επόμενων δεκαετιών, η ταχύτητα των αλλαγών στη θέση της γυναίκας κατά τη μεταπολίτευση και ο νέος αιώνας που πλησιάζει είναι το φόντο της ζωής της Σάντρας, θεατρικής συγγραφέα, που αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της αν δεν εξηγηθούν μέσα της τα περιστατικά που την οδήγησαν να το αρχίσει: Η θυελλώδης σχέση με τη μητέρα της Νανά και την αδερφή της Εύα, μια σχέση που η συγγραφέας αφηγείται από την πρώτη πρώτη αρχή της μέχρι και μετά το θάνατο της μητέρας της… Το εσωτερικό τοπίο καταυγάζει από τη μυθολογία ενός μεγάλου έρωτα που κυνηγιέται, θαμπώνει από την ενοχή των συμβιβασμών, επαναπροσδιορίζεται μέσα από το γράψιμο. Η πρωταγωνίστρια, αφηγούμενη το παρελθόν της, ξαφνιάζεται από την ίντριγκα που την περιβάλλει, σημειώνει τον πάντα αφόρητο πόνο της προδοσίας, πασχίζει να κατανοήσει την απρόσμενη τελευταία στροφή της ζωής της, ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί ξέπνοος τα γεγονότα την ώρα που συμβαίνουν μα και την ώρα που καταγράφονται, συμπάσχει, ελπίζει και θυμώνει μαζί με την ηρωίδα που, ατσαλωμένη από την ίδια τη ζωή που συνεχώς τη διαψεύδει, στέκεται τελικά στην απόφαση της να κλείσει η ίδια την αυλαία στο «θέατρο των ανιόντων» της.
Βιογραφικό της συγγραφέως Πόλυς Μηλιώρη
Η Πόλυ Μηλιώρη γεννήθηκε, σπούδασε και ζει στην Αθήνα. Ως το 1987 διευθύντρια του περιοδικού Πάνθεον, αφουγκράστηκε τις ελπίδες και τους φόβους των γυναικών της γενιάς της, για να τους εκφράσει αργότερα στην πεζογραφία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δημοσιογραφεί λίγο και πλάθει «μύθους» πολύ περισσότερο: από τα 14 βιβλία της τα 11 είναι μυθιστορήματα. Με το Εγώ θα κλείσω την αυλαία ολοκληρώνει την τριλογία «Στο θέατρο των ανιόντων». Προηγήθηκαν τα Ο κλήρος πέφτει στην Αρήτη (Εκδόσεις Πατάκη, 1999) και Η Νανά των ανοικτών λογαριασμών (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), που μαζί με το τελευταίο σκιαγραφούν την πορεία μιας ελληνικής οικογένειας του 20ού αιώνα, με προεξάρχουσες του δράματος ισχυρές και ανίσχυρες γυναίκες, πάντως δέσμιες των παθών τους και των εποχών στις οποίες διαδοχικά ζουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο νοσταλγικός μα αστείρευτος Δημήτρης Σταθόπουλος

Την Τρίτη το απόγ …