Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Ζήτημα πολιτικής βούλησης το πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων»

«Ζήτημα πολιτικής βούλησης το πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων»

0

Η βούληση της Κυβέρνησης να προσπαθήσει να διαχειριστεί εισπρακτικά ένα πρόβλημα που είναι στη βάση του πολεοδομικό, δημιούργησε σειρά συζητήσεων, απασχολώντας ειδήμονες και μη.
Ο λόγος για την δυνατότητα νομιμοποίησης που μπορεί να υπάρξει για τους καταπατημένους ημιυπαίθριους χώρους, σε παλιές και νεότερες κατασκευές, κυρίως πολυκατοικιών. Αντιδρώντας μάλιστα στις προθέσεις για εισπρακτική αντιμετώπιση ενός τόσο μακροχρόνιου προβλήματος, που συνιστά κατασκευαστική παρανομία, σύμφωνα με τα ισχύοντα, από την Κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις «μαύρες τρύπες» που βρίσκει συνεχώς μπροστά της, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων ανωτάτων Σχολών (Σ.Α.Δ.Α.Σ.) μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, εξέδωσαν την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009, ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τόσο την πιθανότητα κατάργησης των ημιυπαίθριων χώρων, την εγκατάλειψη προεκλογικών εξαγγελιών και σκοπιμοτήτων, ενώ δηλώνει και την πρόθεσή του ν’ αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια για δημιουργία νέων γενεών αυθαιρέτων.
Την προαναφερθείσα ανακοίνωση όπως και τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, ζητήσαμε να σχολιάσει το μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Ξάνθης, κ. Δημήτριος Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι «το πρόβλημα έχει ανακύψει τεχνικά από την αδυναμία της Πολιτείας να προστατέψει τη νομιμότητα, στο συγκεκριμένο θέμα, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης, η οποία επικρατεί στην πλειοψηφία των υπηρεσιών της Πολεοδομίας στην χώρα μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το νόμο, τον τελικό έλεγχο πριν από την παράδοση κάθε οικοδομής θα έπρεπε να τον κάνει η οικεία υπηρεσία Πολεοδομίας, διαπιστώνοντας τυχόν παρανομίες, όπως αυτή της καταπάτησης των ημιυπαίθριων χώρων. Οι τελευταίοι θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο σχεδιασμού, αλλά και ένα χαρακτηριστικό που καθορίζει την αισθητική αλλά και την λειτουργικότητα της κάθε οικοδομής. Η νομιμοποίηση αυτών των χώρων ουσιαστικά είναι αδύνατη, γιατί θα έπρεπε να την ακολουθήσει μία συνολικότερη και ευρύτερη αλλαγή των συντελεστών δόμησης που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Προσωπικά, το πιθανότερο σενάριο θα περιλαμβάνει την εξαίρεση των ήδη παράνομα κατειλημμένων ημιυπαίθριων χώρων από την διαδικασία κατεδάφισής τους, με την επιβολή κάποιου χρηματικού προστίμου, μην αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με κανένα άλλο τρόπο πλην του εισπρακτικού. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πραγματικής φύσης του προβλήματος θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, κάτι που δεν διαφαίνεται προς το παρόν».
Στη συνέχεια, παρατίθεται το από κοινού ψήφισμα του Σ.Α.Δ.Α.Σ. και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων:

«Οι ημιυπαίθριοι χώροι θεσμοθετήθηκαν με κριτήριο:
– την αρτιότερη αρχιτεκτονική αντιμετώπιση,
– τη λειτουργία των κατασκευών σε σχέση με το ίδιο το κτίριο αλλά και με το περιβάλλον,
– τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας,
– την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του μελετητή έγινε η αιτία να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων.
– Θα ήταν μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι λόγω του γεγονότος αυτού, όπως θα ήταν λάθος να μην τροποποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του Γ.Ο.Κ. ώστε να ανακοπεί η τάση για συνέχιση της αυθαιρεσίας προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και από το 1985, οπότε και εφαρμόζεται ο ισχύων Γ.Ο.Κ., πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.
Άμεση προτεραιότητα στις χωρίς αναβολή πλέον ενέργειές μας θα πρέπει να έχουν:
– Η διαβούλευση για το πως θα συνεχίσουμε με βάση μια θλιβερή πραγματικότητα.
– Η εγκατάλειψη των προεκλογικών εξαγγελιών και σκοπιμοτήτων.
– Η σθεναρή άρνησή μας σε νέες γενιές αυθαιρέτων.
Η άρνηση του χρήστη να δεχθεί νέα υπέρογκα χαράτσια πρέπει να είναι δεδομένη όταν μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό για τον ημιυπαίθριο ως «κλειστό χώρο» έχει πληρώσει:
1) τον πωλητή
2) την εφορία
3) το ΙΚΑ
4) τον Δήμο /ΔΕΗ κλπ.
Ο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό στον βαθμό που αυξάνει τον Σ.Δ. και θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα και παρενέργειες σε σχέση με ιδιοκτησίες στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος.
Η πολιτεία οφείλει να δώσει αυτή την φορά συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις εφαρμόζοντας ένα πλέγμα αποφάσεων για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης».

Συληγαρδάκης Γιώργος
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…