Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Δεν μας βοηθούν Νομαρχία και Περιφέρεια»

«Δεν μας βοηθούν Νομαρχία και Περιφέρεια»

0

Η πρόσφατη συνέντευξη στο «ΕΜΠΡΟΣ» του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Ιαματικών Πηγών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και καθηγητή Υδρογεωλογίας του Α.Π.Θ., Δρ. Αγγελίδη Ζήση, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο μας της Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου 2009, ήταν η αρχή για μία έρευνα από το «Ε» αναφορικά τόσο με τα ίδια τα Ιαματικά Λουτρά της Ποταμιάς, όσο και με τις ευρύτερες δυνατότητες που δίνονται τόσο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όσο και της γεωθερμίας στην περιοχή μας.
Καθ’ ύλη αρμόδια, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο, είναι βέβαια η Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Αβδήρων, κα Εύα Τσακίρη, στα διοικητικά όρια του Δήμου του οποίου προΐσταται, βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς. Απευθυνόμαστε λοιπόν στην ίδια την Δήμαρχο αναζητώντας κάποιες απαντήσεις για το θέμα.
Ερώτηση: Κα Τσακίρη, ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα Ιαματικά Λουτρά της Ποταμιάς και τι προγραμματίζεται να γίνει αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις;
Απάντηση: Όπως είναι γνωστό, το περασμένο έτος οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών δέχθηκαν μία βάρβαρη και καταστροφική επίθεση και λεηλασία, της οποίας θύματα παραλίγο να είμαστε τόσο εγώ όσο και ο Αντιδήμαρχος, οι οποίοι είχαμε την ατυχία να σπεύσουμε στο χώρο τη στιγμή της λεηλασίας, ενώ τα κακοποιά στοιχεία βρισκόταν ακόμη στο χώρο, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ακόμη και η ίδια μας η ζωή. Δυστυχώς οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες, που δεν έχει σταθεί ακόμη δυνατή η επισκευή τους και η επαναλειτουργία των λουτρών. Ακούστηκε μάλιστα και μία ανακρίβεια όσον αφορά την ίδια την επισκευή και την κάλυψη του κόστους της. Αυτό που λέγεται ότι έχει εγκριθεί ένα κονδύλιο ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ για την επισκευή τους, δεν είναι καθόλου ακριβές. Αυτό το ποσό αντικατοπτρίζει τους, πάρα πολύ μετριοπαθείς, υπολογισμούς, από τον Δήμο μας, του ύψους των ζημιών που έγιναν στο χώρο. Για την αποκατάστασή τους έχει εγκριθεί βέβαια ένα κονδύλιο ύψους σαράντα πέντε περίπου χιλιάδων ευρώ από το πρόγραμμα Θησέας, όμως σαν Δήμος θα κληθούμε να καλύψουμε εμείς την διαφορά, για να είναι δυνατή η επαναλειτουργία των Λουτρών, μέσα στο 2009.
Ερώτηση: Ποιες είναι τελικά οι προοπτικές για τα Λουτρά, ακόμη και μετά την επισκευή τους. Σας θυμίζω ότι ο δρ. Αγγελίδης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πιθανότητα βιώσιμης ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού στην περιοχή. Ποια είναι η δική σας γνώμη και ποιος πιστεύετε ότι μπορεί ν’ αναλάβει την δημιουργία των έργων υποδομής που απαιτούνται για να μπορέσουν να γίνου τα Λουτρά πόλος έλξης τουριστών αλλά και ανάπτυξης;
Απάντηση: Δεν συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του φίλου και πολλές φορές συνεργάτη του Δήμου μας σε πολλές δράσεις, δρ. Αγγελίδη σε ένα και μόνο σημείο. Πιστεύω ότι δεν είναι αδύνατη ή έστω ασύμφορη η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου για δράσεις σχετικές με τον ιαματικό τουρισμό, αλλά μπορεί και αυτός ν’ αναπτυχθεί, παράλληλα με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνουν οι εφαρμογές της γεωθερμίας στον τόπο μας, σαν αγροτική κατά βάση περιοχή που είμαστε. Μπορούν αυτές οι δύο δράσεις να συνυπάρξουν σαν μοχλοί ανάπτυξης και είναι πολύχρονη και επίμονη η προσπάθειά μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη και των δύο αυτών μορφών εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής μας. Εμείς από την πλευρά μας, σαν Δήμος Αβδήρων, έχουμε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι μας, ολοκληρώνοντας τόσο την αναγνώριση των πηγών, όπως είναι απαιτητό από το νόμο να γίνει για να μπορεί να γίνει εκμετάλλευσή τους, όσο και την σχετική μελέτη για την γεωθερμία στην περιοχή μας, που είχαμε κληρονομήσει ημιτελή όταν αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου. Όμως είναι αλήθεια ότι δεν μας βοηθούν σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις ούτε η Νομαρχία Ξάνθης, ούτε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε αυτές μας τις προσπάθειες. Τόσο η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όσο και η γεωθερμία χρειάζονται έργα που είναι πολύ πάνω από τις δυνατότητες του Δήμου Αβδήρων, ίσως ακόμη και της Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Όμως σημασία τους είναι μεγάλη και θα έπρεπε να ενταθούν οι πιέσεις από μέρους και των δύο προς την κατεύθυνση της εύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων και όχι μόνο ώστε να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής. Είναι αδιανόητο να προωθούνται παρόμοια σχέδια για μια δύσβατη και ορεινή περιοχή όπως είναι αυτή των Θερμών, ενώ παραμελούνται οι ιαματικές πηγές της Ποταμιάς, που είναι άλλωστε ένα επιφανειακό και εύκολα προσβάσιμο κοίτασμα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …