«Εστέ προσεκτικοί…»

0

Βαρυσήμαντες δηλώσεις έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης στο περιθώριο της περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Οι δηλώσεις του αφορούν στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και καταδεικνύουν την ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης γεγονός που πιστοποιείται και από τη γραπτή ερώτηση που κατάθεσε στους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ερώτηση Σγουρίδη για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
«Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα σε σχέση με την παραβίαση των ελληνικών εναέριων και θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή του Φαρμακονησίου έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε καμία μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και υλικού προς το νησί να διεξάγεται με ασφάλεια όπως και καμία επιχείρηση διάσωσης στην γύρω περιοχή. Βάσει πληροφοριών οι διαταγές του Τουρκικού Κέντρου Επιχειρήσεων προς τους τούρκους πιλότους είναι να παραμένουν στην περιοχή επειδή θεωρούν ότι το Φαρμακονήσι δεν έχει εναέριο χώρο αλλά εντάσσεται στον τουρκικό. Αυτό δημιουργεί κινδύνους εμπλοκής των ενόπλων μας δυνάμεων. Οι προκλήσεις της Τουρκίας κλιμακώνονται και σε διεθνές επίπεδο με παρεμβάσεις όπως αυτή προς το Διεθνή Υδατογραφικό Οργανισμό για ανάληψη του δικαιώματος έκδοσης Διεθνών Ναυτιλιακών Χαρτών κλίμακας 1 προς 250.000 για την περιοχή του Αιγαίου με το σκεπτικό ότι στο Αιγαίο υπάρχουν αμφισβητούμενα νησιά και περιοχές που συνιστούν γκρίζες ζώνες. Ενόψει των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Πως σκοπεύουν να αντιδράσουν ώστε να διασφαλισθούν τα εθνικά μας συμφέροντα και να μην θιγούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο;
2. Έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να συνεχισθεί η ασφαλής μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και υλικού με ελικόπτερα όπως γίνεται μέχρι σήμερα στο Φαρμακονήσι και να μπορούμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή χωρίς τουρκικές παρενοχλήσεις»;

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Τουρκίας
Ο κ. Σγουρίδης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο την απέδωσε ως απόρροια των εσωτερικών της προβλημάτων. Σημείωσε δε ότι χρησιμοποιεί και την μειονότητα ως διαπραγματευτικό χαρτί από την πίεση που δέχεται από την διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα για το έλλειμμα δημοκρατίας και πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό της: «Η Τουρκία συνεχίζει πάνω σ’ ένα σχέδιο που έχει χαράξει εδώ και πολλά χρόνια και με συνέπεια προσπαθεί να το τηρήσει. Παίζει στο Αιγαίο, παραμένει ως χώρα εισβολής και κατοχής στην Κύπρο και παράλληλα προσπαθεί να μετεξελίξει μια θρησκευτική μειονότητα σε εθνική και κινείται συστηματικά. Όλα αυτά τα έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της στο να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα για έλλειψη δημοκρατίας και αστάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό της. Συνεπώς τα χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί».
«Έχει χαθεί η ισορροπία από αέρος στο Αιγαίο λόγω της εξοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης»
Αναφορικά με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας την έξαρση της προκλητικότητας των Τούρκων επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει και οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες αλλά και διπλωματικές – εφόδια που απέκτησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παράλληλα όμως άφησε δήλωσε ότι η ισορροπία από αέρος στο Αιγαίο έχει χαθεί επιρρίπτοντας ευθύνες στην εξοπλιστική πολική της κυβέρνησης.
Σγουρίδης: «Η χώρα μας είναι μια χώρα ισχυρή. Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε και οικονομικά και στρατιωτικά. Αυτό βοηθάει και τη σημερινή κυβέρνηση να έχει κάποιο λόγο στη διεθνή κοινότητα και στην Ε.Ε.. Δεν φτάνει όμως αυτό. Χρειάζεται περισσότερες αποφασιστικές κινήσεις και αυτές μπορούν να γίνουν μόνο σε διπλωματικό επίπεδο και με ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων γιατί η ισορροπία στο Αιγαίο από απόψεως αέρος έχει χαθεί. Δυστυχώς οδηγούμεθα με την κυβέρνηση αυτή σο να αγοράσουμε έτοιμα αεροπλάνα F16 από μια συγκεκριμένη μόνο πηγή και όχι μέσα από ένα διαγωνισμό για το καλύτερο μαχητικό plus που μπορεί να κυκλοφορεί της 4ης και 5ης γενιάς».
Μήνυμα Σγουρίδη σε Μάντατζη – Χατζηοσμάν: «Εστέ προσεκτικοί…»
Ο κ. Σγουρίδης κληθείς να σχολιάσει τη στάση των βουλευτών της μειονότητας ως προς την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας…δια της επαγωγικής μεθόδου και όχι άμεσα φάνηκε επικριτικός και συνάμα εφιστά την προσοχή των δύο βουλευτών, αποκωδικοποιώντας έτσι τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.
Σγουρίδης: «Υπάρχουν ελληνικής καταγωγής βουλευτές οι οποίοι είναι οργανωμένοι στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνικής καταγωγής βουλευτών έχουν πολλάκις επισκεφτεί την Ελλάδα και έχουν συναντηθεί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και πολλά πολιτειακά στελέχη. Άρα το να επισκέπτεται κάποιος τη χώρα της καταγωγής του και να βλέπει την πολιτική ηγεσία δεν είναι κακό, ούτε παράδοξο. Όμως η Ελλάδα δεν απειλεί ούτε την Αυστραλία, ούτε τις ΗΠΑ, ούτε την Γερμανία και την Γαλλία. Αντιθέτως βλέπουμε ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στον ελλαδικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι έλληνες βουλευτές τουρκικής καταγωγής να είναι πολύ προσεκτικοί»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…