Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ζητούμενο των εκλογών οι άμεσες και υπεύθυνες λύσεις καθώς απέχουμε λίγο από το «πολύ αργά»

Ζητούμενο των εκλογών οι άμεσες και υπεύθυνες λύσεις καθώς απέχουμε λίγο από το «πολύ αργά»

0

Όλοι συμφωνούμε ότι περνάμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας μας, με ορατό τον κίνδυνο να χάσομε ό,τι με θεμιτά και αθέμιτα (ας μη γελιόμαστε) μέσα έχουμε αποκτήσει, δηλ. τη θέση μας στην Ευρώπη και το βιοτικό μας επίπεδο. Πέραν εκείνων οι οποίοι περί άλλα τυρβάζουν, το τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, τα σοβαρά προβλήματα στην παιδεία, στην καθημερινή μας ασφάλεια, στην παραγωγή, στην απασχόληση, στις εξωτερικές σοβαρότατες επιβουλές, απαιτούν άμεση και υπεύθυνη λύση. Την άμεση και υπεύθυνη λύση μπορεί να τη δώσει μια υπεύθυνη και τολμηρή κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ενημερώσει τον λαό για την πραγματική μας κατάσταση ως κοινωνία και ως έθνος, αλλά και να τον πείσει ότι πρέπει να υποστεί, ο λαός, τις θυσίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Αντί να προσπαθήσει να βγάλει τον λαό από τον λήθαργο και την ακρισία που τον διακρίνει, του εκτρέπει τη σκέψη σε άλλα θέματα, τον καθησυχάζει, τον ονομάζει «κυρίαρχο» και αυτός το πιστεύει, τον αφήνει να ελπίζει ότι, όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, δεν θα πληρώσει για τα σφάλματά του. Του λέει ότι το μαγικό ραβδί για να τακτοποιηθούν τα κακώς κείμενα είναι η αλλαγή.

Το 2004 ο λαός «σκέφτηκε» ότι αν άλλαζε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. θα γλίτωνε από την ανικανότητα του πρώτου κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση. Θυμόταν ίσως ο λαός και κάποια σκάνδαλα, όπως τον Κοσκωτά, τα pampers, τους Στέγκους στη Χαλκιδική, τα Artemis στον στρατό και άλλα, ων ουκ έστι αριθμός. Ίσως ο λαός υποψιαζόταν και τον εκτροχιασμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Κρέμασε λοιπόν τις ελπίδες του, όπως ο τσοπάνης την γκλίτσα του, στο καρφί που λέγεται Ν.Δ. και αισθάνθηκε ήσυχος και ικανοποιημένος. Στη Ν.Δ. και στον αρχηγό της έδωσε ο λαός εξουσία και περιθώρια χρόνου ώστε με την άνεσή τους να κάνουν εκείνα που έπρεπε να κάνουν. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής και ζητάνε από τον λαό να τους ανανεώσει για τρίτη φορά την εντολή, ώστε να την έχουν νωπή, αφού επί πέντε και μισό χρόνια άφησαν τις δύο προηγούμενες να μπαγιατέψουν και όλα τα μεγέθη και τους δείκτες να χειροτερέψουν.

Αν λάβουν και τρίτη εντολή θα κυβερνήσουν με χρηστοήθεια και «ασκανδάλιστα»! Για να πειστεί ο λαός έβαλαν και τον κ. Βουλγαράκη να μας διαβεβαιώσει για του λόγου το αληθές. Σαν κάλυμμα της ανικανότητας να κυβερνήσουν χρησιμοποίησαν τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, λες και ο λαός τους έδωσε περιοριστικές εντολές, να κυβερνάνε δηλ. βάσει των οδηγιών του. Έρχεται και το ΠΑΣΟΚ, με τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια μυαλά, και ζητάει εντολή να κυβερνήσει, προφανώς για να κάνει ό,τι δεν μπορούσε επί είκοσι χρόνια. Aκουγα τον Μήτσο στο χωριό να λέει ότι φέραμε τη Ν.Δ. για να μας σώσει από το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ για να μας σώσει από τη Ν.Δ. Το πρόσωπο του Μήτσου είναι σκαμμένο από τον χρόνο και τα ψέματα που έχει ακούσει στη ζωή του από τους πολιτικούς. Ο λαός απορεί επίσης γιατί τα κόμματα ζητούν αυτοδυναμία για να κυβερνήσουν καλύτερα, αφού επί δεκαετίες αυτοδύναμα κυβερνάνε χωρίς αποτέλεσμα. Υποψιάζεται ίσως ότι η αυτοδυναμία σκεπάζει ευκολότερα τα σκάνδαλα. Ο λαός αισθάνεται ότι εμπαίζεται και κάτι χειρότερο: Ακούει να του λένε ότι δική του είναι η ευθύνη της ανικανότητας των κυβερνήσεων, διότι αυτός τις εκλέγει! Ξεχνάνε βέβαια να του πούνε ποιος ευθύνεται για την έλλειψη παιδείας και καλλιέργειας του λαού, ώστε να αποκτήσει ευθυκρισία.

Ο λαός είναι με την πλάτη στον τοίχο. Προχθές ένας άνεργος με δύο παιδιά σε χώρο ευκαιριακής απασχόλησης, με ρώτησε τι να ψηφίσει, ερώτηση που οφείλεται σε πραγματική απόγνωση. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1967 και 1974, που ο λαός έχει απογοητευτεί και ανησυχεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ξέρουμε δε από πρώτο χέρι ότι η απογοήτευση και η ανησυχία είναι πηγές εκτροπών για την κοινωνία και δεινών για το έθνος. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να συνέλθει διότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην κοινωνία είναι πολλές και συνεχώς ενισχύονται. Όταν φθάσουμε στο «πολύ αργά» η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη για όλους.

 

Απόστολος Γεωργόπουλους

 επιχειρηματίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…