Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μ. Στυλιανίδης: «Τα έργα πολλά, τα λόγια περιττά»

Μ. Στυλιανίδης: «Τα έργα πολλά, τα λόγια περιττά»

0

Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης για να αναπτύξει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης τα πεπραγμένα του 2008 και να δεχτεί παρατηρήσεις, ερωτήσεις και κρίσεις από τον κόσμο και το δημοτικό συμβούλιο.

‘Τα έργα είναι πολλά, τα λόγια είναι περιττά’

Ο κ. Στυλιανίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, τη διαχείριση και τη διοίκηση του δήμου για τη χρονιά που πέρασε. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι λάτρης των αποτελεσμάτων και των πράξεων και όχι τον λόγων, γι’ αυτό προέβη σε μία απαρίθμηση των έργων που ολοκλήρωσε η δημοτική αρχή αλλά και αυτών που προχωρούν: «κάναμε πάρα πολλά και βάλαμε τα θεμέλια για ακόμη περισσότερα. Δεν έχω πολλά ακόμη να πω, έχω πολλά ακόμη να κάνω» ήταν τα λόγια του δημάρχου που υπενθύμισε ότι δεν του αρέσουν οι εξαγγελίες αφού τα έργα μιλούν από μόνα τους.

Μερικά από τα έργα (ολοκληρωμένα ή εκτελούμενα) που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του 2008, και τα οποία ανέφερε ο δήμαρχος, αφορούν στην κατασκευή του ΚΑΠΗ Χρύσας, του βρεφονηπιακού σταθμού Χρύσας, του παρκινγκ στο Αμοιρίδειο (όλα τα οικοδομικά χωρίς ηλεκτρολογικά), του κλειστού γυμναστηρίου στο Εύμοιρο, στην αποκατάσταση του κτηρίου Λυκείου Ελληνίδων, στην αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου στη Μπότσαρη (κονάκι του Μουσαφέρ Μπέη), στην ολοκλήρωση των  παρεμβάσεων στο Λαογραφικό Μουσείο, στην αποκατάσταση του κτιρίου της παλιάς καπναποθήκης στη Σκρα, στην κατασκευή παιδικής χαράς και πάρκου στα Κιμμέρια, πάρκου στο Εύμοιρο, κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές πετρελαιαποθηκών και Δροσερού, στη αποκατάσταση-ανάπλαση οδών, την πεζοδρόμηση της Δαγκλή, στη διαμόρφωση των οδών Κλεμανσώ-Βελισαρίου, στην επαναχάραξη του κόμβου στην περιοχή του 1ου παιδικού σταθμού, στη διαμόρφωση δρόμων και ασφαλτοστρώσεις, καθώς και παρεμβάσεις σε εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα και έργα στα οποία προέβη η ΔΕΥΑΞ.

Συνολικά τα έσοδα ανήλθαν στα 34.223.746 ευρώ, ενώ τα έξοδα ήταν 31.884.740 ευρώ έξοδα, αφήνοντας χρηματικό υπόλοιπο της τάξεως των 2.340.000 για χρήση στο 2009.

Με λιτά και σαφή λόγια ο δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε ότι: «θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά. Ήδη είμαστε στους 3 πρώτους δήμους στην περιφέρεια στους οποίους δόθηκαν πιστοποιήσεις για να μπορούν να συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ και ο πρώτος που πήρε έργο με την επιχορήγηση αυτού του προγράμματος, για την κατασκευή του κόμβου στην έξοδο της πόλης από Κυψέλη προς ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ-Νοσοκομείο».

‘κύριε Δήμαρχε ποιείτε την νήσσαν’

Για τα πεπραγμένα του δήμου, τις παρατηρήσεις του έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’, κ. Χρίστος Πούλιος, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μη δυναμικές και αποφασιστικές κινήσεις προς επίλυση των προβλημάτων αλλά και για ‘συγκάλυψη’ των μεγαλοστελεχών της παράταξής του. Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο συμπεριφοράς του δημοτικής αρχής, ως του μεγαλύτερου εργοδότη του νομού, προς τους εργαζομένους του και ζήτησε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη. Στάθηκε επίσης στο θέμα της διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας και ρώτησε απευθυνόμενος στο δήμαρχο: «είστε ικανοποιημένος από τις βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές συγκεκριμένων συνδημοτών μας;».  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της ενοποίησης των πλατειών και τονίζοντας ότι υπάρχουν κενά στη μελέτη δήλωσε: «Δεν μπορεί να προχωράτε το έργο της ενοποίησης των πλατειών και να μας λέτε ότι μετά θα κάνετε κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν μπορεί να μην έχετε προβλέψει την αξιοποίηση και επέκταση του Δημοτικού παρκινγκ και τώρα ξαφνικά να το θέτετε στους σχεδιασμούς σας». Και σχετικά με την πορεία των εργασιών συνέχισε: «Το περιβόητο έργο της ενοποίησης των πλατειών εξελίσσεται σε Βατερλό και δοκιμάζει καθημερινά τα νεύρα των συμπολιτών μας». Εν ολίγοις, ο κ. Πούλιος κατηγόρησε το δήμαρχο για έλλειψη μακρόχρονης και μακρόπνοης στρατηγικής και συστηματική απόρριψη των προτάσεων της αντιπολίτευσης.

‘Εγκρίνω Πούλιο και επαυξάνω’

Ο κ. Μαλκότς, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, συμφώνησε με τα όσα κατέθεσε ο κ. Πούλιος και συμπλήρωσε: «κύριε Δήμαρχε για άλλη μια φορά ξεχάσατε τους περιαστικούς οικισμούς. Μας ζητάτε να καταθέτουμε προτάσεις αλλά θεωρούμε πλέον και αυτό ανώφελο». Επιπλέον, εξέφρασε το παράπονο ότι ενώ δίνονται κονδύλια για πολιτιστικές και κοινωνικές επενδύσεις τίποτα δεν πάει στη μειονότητα και σχετικά με τη ΔΕΥΑΞ παραδέχτηκε ότι γίνονται προσπάθειες, ωστόσο διέγνωσε μία ευκαιριακή προσέγγιση.

‘Τα έργα μιλάν, αλλά τι λεν;’

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’, κ. Νίκος Ανταμπούφης επέκρινε το δήμαρχο ότι δεν έδωσε ολοκληρωμένες απαντήσεις εκφράζοντας την άποψη ότι μένουν καίρια ερωτήματα που ζητούν απάντηση: «είναι αυτός ικανοποιητικός βαθμός εξέλιξης για το δήμο μας; είναι το αποτέλεσμα σύμφωνο με το προϋπολογισμό; τι δεν πραγματοποιήθηκε απ’ όσα ήταν σχεδιασμένα και γιατί; χρησιμοποιήθηκαν όλες οι ευκαιρίες;». Ο κ. Ανταμπούφης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των έργων δεν είναι ικανοποιητικό: «οι κάδοι που λείπουν, τα αυτοκίνητα στο κέντρο, τα ‘τραπεζοδρόμια’ είναι προβλήματα της πόλης», ενώ υπονόησε ότι ο δήμος έχει λόγους που δεν προχωρά στη λύση τους «για να μην ‘κακοκαρδίσει’ στους επιχειρηματίες».

Τέλος, στάθηκε και στο θέμα της ανακύκλωσης, κατηγορώντας για άλλη μια φορά το δήμο ότι στο θέμα αυτό είναι πολύ πίσω σε σχέση με τους δήμους της περιφέρειας και όλης της Ελλάδας.

‘Η ΔΕΥΑΞ δεν έχει χρέη’

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανόλης Τσέπελης ως απάντηση στις κατηγορίες που δέχτηκε απ’ όλους τους ομιλητές της αντιπολίτευσης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΞ δεν έχει χρέη. Ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται ανέφερε: «υπάρχει σχεδιασμός στη ΔΕΥΑΞ και τα έργα προχωρούν».

 

‘Ποιος θα πληρώσει για τα έργα της ΔΕΥΑΞ;»

Σε ανταπάντηση ο αντιπολιτευόμενος κ. Σάββας Μελισσόπουλος και ενώ η ατμόσφαιρα είχε ήδη ηλεκτριστεί, αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει για τα έργα της ΔΕΥΑΞ και δήλωσε: «για τα έργα θα έπρεπε να έχετε τα χρήματα από το ειδικό τέλος».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μελισσόπουλος στάθηκε επίσης στο θέμα του πολιτισμού κατηγορώντας για ασυνεννοησία και έλλειψη οργάνωσης: «υπάρχει πολιτιστική πολιτική; Γιατί δε δεχτήκατε την πρότασ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και οι τρεις την βρίσκουν …υπέροχη!

Ο κύβος ερρίφθη α …