«Γιατί παραιτήθηκα…»

0

Μπορεί η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του «Χατζιδάκειου» Φεστιβάλ να πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, όμως αυτή έγινε με μία αρκετά σημαντική απουσία, τόσο από πλευράς βαρύτητας όσο και από πλευράς αιτιών που οδήγησαν τον γνωστό ξανθιώτης φιλόλογο, ιστορικό, ποιητή και λογοτέχνη, κ. Θανάση Μουσόπουλο να παραιτηθεί από την συμμετοχή του σε αυτή.

Για τον κ. Μουσόπουλο, τόσο οι στόχοι όσο και, κυρίως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη επιτροπή, αντιβαίνει σε όλα όσα εκείνος πιστεύει, όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος μιλώντας στο «Ε», προσπαθώντας από την μία να εξηγήσει την στάση του ενώ από την άλλη να δώσει ένα «σήμα κινδύνου» αναφορικά με τον δρόμο στον οποίο βαδίζει η φετινή διοργάνωση του «Χατζιδάκειου» Φεστιβάλ.

Αναφερόμενος λοιπόν στους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Μουσόπουλος τονίζει ότι «η ενασχόληση με τον Πολιτισμό είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να συνδέεται με τους «εργολάβους», «επαγγελματίες» και «πάτρωνες» του Πολιτισμού. όσον αφορά το «Χατζιδάκειο» πρέπει να τονίσω ότι άλλο πράγμα είναι η πολιτική και άλλο η καλλιτεχνική ευθύνη. πρέπει να γίνει σαφές στην πόλη μας ότι οι πολίτες έχουν φωνή και άποψη, όχι μόνο για τα τραπεζοκαθίσματα, που κατέκλυσαν την πόλη, αλλά και για το αν θα βαφτίζουμε «πολιτισμό» κάθε απωθημένο μας. Προσωπικά δεν αισθάνομαι ικανός να συμμετέχω σε μία άτυπη επιτροπή, χωρίς κανόνες και δεσμεύσεις. Έμαθα στη ζωή μου να εργάζομαι με πειθαρχία και πρόγραμμα. Τελευταία, αφού συμπλήρωσα τα εξήντα μου χρόνια, αποφάσισα καθαρά και χωρίς άγχος να διατυπώνω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Δεν επιτρέπεται να κρύβομαι πίσω από λέξεις. Νομίζω ότι και ο κ. Δήμαρχος είναι καιρός να πάρει ουσιαστική θέση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Χατζιδάκις υπήρξε πάντα ανατρεπτικός. Δεν βλέπουν τι εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα για τον Χατζιδάκι;».

Πάντως η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αναφορικά με τον κ. Μουσόπουλο και την συμμετοχή του στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, ήταν η ίδια η δομή και ο προορισμός της, τα οποία, σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση που έλαβε τόσο ο κ. Μουσόπουλος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή περιγράφεται ως «μία άτυπη (σ.σ. με υπογράμμιση…) επιτροπή με ελεύθερη συμμετοχή χωρίς κανόνες και δεσμεύσεις, χωρίς διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές ή πολιτικές ευθύνες από την οποία το Δ.Σ. της Στέγης Πολιτισμού προσδοκά να ακούσει και να εφαρμόσει νέες ιδέες που θα οριοθετήσουν όχι μόνο ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο για τις προσεχείς εκδηλώσεις αλλά και θα καθορίσουν τη νέα φιλοσοφία, το ύφος, το χαρακτήρα, τους στόχους και τις προσδοκίες ενός τέτοιου σημαντικού θεσμού στο μέλλον».

Με αυτή του τη στάση, ουσιαστικά, ο κ. Μουσόπουλος δείχνει να θέλει να αποστασιοποιηθεί σαφώς από την προσπάθεια «νομιμοποίησης» των μελλοντικών αποφάσεων του Δ.Σ. της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, αλλά και του προέδρου της, κ. Αναστάσιου Θεοδωρίδη, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως «προειλημμένες», κάτι που κατά τον ίδιο δικαιολογεί την προχειρότητα αλλά και την βιασύνη τόσο στην συγκρότηση της επιτροπής και του Δ.Σ. για την λήψη των αποφάσεων, όσο και στον χαρακτήρα «βιτρίνας» που η πρώτη φαίνεται να παίρνει, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και πλαίσιο λειτουργίας.

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…