Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ενισχύσεις με «ψιλά γράμματα» από Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.

Ενισχύσεις με «ψιλά γράμματα» από Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.

0

Την έντονη αντίδραση του επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης πυροδοτεί η φορολόγηση των πολυδιαφημισμένων ενισχύσεων του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., μέσω του άρθρου 12 του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων. Η συγκεκριμένη φορολογική διάταξη υποχρεώνει τους μικρούς επιχειρηματίες που αποπληρώνουν τα άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Τ.Ε.Μ.Π.Ε., να εκδίδουν τιμολόγιο είσπραξης επιδοτήσεων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να φαίνονται ως έσοδα στην επιχείρηση  με άμεσο επακόλουθο βέβαια την αύξηση του ποσού των εσόδων της επιχείρησης, άρα και την αύξηση της φορολόγησής της.

«Πρόκειται για μία επιβάρυνση η οποία εξαρτάται σε τι ύψος θα φτάσει για την κάθε επιχείρηση από την φορολογική κλίμακα στην οποία κατατάσσεται.» δηλώνει ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι «στην ουσία πάντως ένα μεγάλο μέρος του οφέλους που προέκυπτε για τις επιχειρήσεις με την ενίσχυσή τους μέσω άτοκων δανείων με την εγγύηση του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. χάνεται από την «πίσω πόρτα», δεδομένου ότι αυτή η συγκεκριμένη διευκρίνιση δεν είχε γίνει ποτέ στους επαγγελματίες, αφήνοντας μία αίσθηση εμπαιγμού… Το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. και οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις στις οποίες έμπαινε ως εγγυητής, φάνηκαν να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει την μικρομεσαία επιχείρηση, στα πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που μαστίζει την αγορά. Όμως τέτοιες «κρυφές» διατάξεις και «ψιλά γράμματα» στους όρους των ενισχύσεων αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για παιχνίδι εντυπωσιασμού από την πλευρά της και όχι για ουσιαστική, μελετημένη και οργανωμένη προσπάθεια να στηρίξει την μικρομεσαία επιχείρηση, για όσο καιρό τουλάχιστον θα χρειαζόταν για να επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα στην προ της κρίσεως συμμετοχή του στην αγορά. Τελικά αντί όλη αυτή η ιστορία να διαφημίζει το κυβερνητικό έργο, το δυσφημίζει και απογοητεύει τους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν…».

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, η οποία αναφέρει τα εξής:

 

«Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο η Οικονομία έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Αυτή η οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η ρευστότητα βρίσκεται πολύ κάτω του μέσου όρου των Διεθνών στάνταρ, το σφράγισμα επιταγών εκτοξεύτηκε σε νούμερα πολύ υψηλά με αποτέλεσμα  πολλές εξ αυτών να απειλούνται ακόμα και με λουκέτο.

Το Νοέμβριο του 2008 εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο σας ένα εργαλείο πολυδιαφημισμένο που θεωρούσατε ότι ήταν ο καταλύτης για την λύση όλων των ανωτέρων και δεν ήταν άλλο από τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο μέσω του ΤΕΜΠΕ, βέβαια η εφαρμογή του μέτρου ανέδειξε πολλά επακόλουθα προβλήματα που είχαν να κάνουν με τη σωστή διοχέτευση και την αναγκαιότητα των χρημάτων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με την υπέρογκη οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε χωρίς κανένα περιορισμό στα μονοπώλια και ολιγοπώλια.

Όλα αυτά βέβαια  αποσκοπούσαν στην ρευστότητα, την εύρυθμη λειτουργία, την παγίωση και εξυπηρέτηση του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου και εν πάση περιπτώσει τη συνέχιση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αγοράς με όποια προβλήματα υπάρχουν.

Δυστυχώς σήμερα που αρχίσαμε εμείς οι πολλοί μικροί και μικροί επιχειρηματίες να αποπληρώνουμε τα άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠΕ να είμαστε υποχρεωμένοι να εκδώσουμε τιμολόγιο είσπραξης επιδοτήσεων του άρθρου 12 ΚΒΣ το ποσό των τόκων που δεν πληρώσαμε που έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να φαίνονται ως έσοδα στην επιχείρηση  με επακόλουθο την αύξηση του ποσού των εσόδων της επιχείρησης.

Θεωρούμε ότι αν πραγματικά θέλετε να ενισχύσετε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τη συνέχιση λειτουργίας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, πρέπει να τις απαλλάξετε από αυτή την έκδοση τιμολογίου.

Άλλωστε όταν παρουσιάσατε το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ αναφερθήκατε εκτενώς σε όλο το πρόγραμμα αλλά όχι στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θεωρούμε ότι εμπαίζετε για ακόμη μια φορά η Μικρομεσαία Επιχείρηση αισθανόμαστε  αδύναμοι γι’ αυτό που μας επιβάλλεται και το αίσθημα περί Δικαίου δεν εφαρμόζεται, επιπλέον αισθανόμαστε ανοχύρωτοι από την πολυνομία, τις τροπολογίες και τις υπουργικές αποφάσεις, που δυστυχώς εκδίδονται καθημερινώς εν αγνοία μας και εις βάρος μας.

Για τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε την κατάργηση της έκδοσης «τιμολογίου είσπραξης των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων» που λειτουργεί σαν αντικίνητρο και σαν «κοροϊδία» προς τις ΜΜΕ, ενώ εξαγγέλλεται ταυτόχρονα και με στόμφο, ότι ενισχύεται η ΜΜΕ.

Ζητούμε ακόμη γενναία και ειλικρινή οικονομικά μέτρα υπέρ της ΜΜΕ η οποία είναι η μόνη και μοναδική που θα δώσει πνοή στην αγορά που στενάζει βαριά.

Τέλος, κ. Υπουργέ να εκλείψουν από τις σχέσεις Κράτους και Πολιτών (ΜΜΕ) τα «άδηλα  και τα κρυφά» και ας πρυτανεύσει επιτέλους η σοβαρότητα, η αλήθεια και δη η ειλικρίνεια, για να αναπτυχθεί μεταξύ μας η εντιμότητα και η εμπιστοσύνη».

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξε – κίνημα Πολιτών στην Ξάνθη

Τις προτάσεις το`…