Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Αδράνεια και ωραιοποίηση ζημιώνουν την Ξάνθη»

«Αδράνεια και ωραιοποίηση ζημιώνουν την Ξάνθη»

0

Το ζήτημα της ανεργίας στο νομό Ξάνθης αλλά και στον Δήμο Ξάνθης είναι κάτι που απασχολεί διαχρονικά αφού υπάρχουν δομικά προβλήματα στην τοπική οικονομία που κρατούν διαχρονικά τα ποσοστά του σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από την υπόλοιπη χώρα. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αναφορά που έγινε για το ζήτημα και στο «Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης 2006 – 2013» το οποίο είχε παραγγελθεί να γίνει από τον Δήμο Ξάνθης και στην ανάλυσή του για το θέμα της ανεργίας αναφέρει «Ειδικότερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ξάνθης και Ευμοίρου παρουσιάζουν αύξηση του ποσοστού του ενεργού πληθυσμού το 2001 σε σχέση με το 1991. Μάλιστα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευμοίρου, του οποίου ο ενεργός πληθυσμός τριπλασιάζεται, αυξάνει το ποσοστό του κατά 7,5 μονάδες. Τα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζονται υψηλότερα στο Δ. Ξάνθης σε σχέση με τα αντίστοιχα στο Νομό, στην Περιφέρεια και στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ξάνθης παρουσιάζει ανεργία +3 μονάδες από το ποσοστό της Περιφέρειας και +3,5 μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας. Ειδικότερα κατά το 2001 σε σχέση με το 1991 η ανεργία στο Νομό αυξάνεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι για το Δήμο 3,7 μονάδες και για τα Δημοτικά Διαμερίσματα : 3,5 για την Ξάνθη, 6 για το Εύμοιρο και 4 για τα Κιμμέρια. Τη μεγαλύτερη ανεργία παρουσιάζει το Δημοτικό Διαμέρισμα Κιμμερίων (17,6%) και ακολουθεί το Δημοτικό Διαμέρισμα Ξάνθης (14,79%)».
Τα συμπεράσματα αυτά, που παρουσιάστηκαν μαζί με το υπόλοιπο επιχειρησιακό σχέδιο για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Ιουλίου 2008, εντάθηκαν από την τρέχουσα οικονομική κρίση. «Δυστυχώς για να ληφθούν μέτρα θα πρέπει να προηγηθεί η αναγνώριση του προβλήματος από τους τοπικούς άρχοντες. Αυτό φάνηκε να γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση», όπως καταγγέλλει στο «Ε» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, κ. Χρίστος Πούλιος. «Πριν γίνει η κατάθεση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είχαμε προτείνει, σαν παράταξη, κάποιες διορθωτικές κινήσεις για το θέμα, όπως η σύσταση Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Προώθησης της Απασχόλησης με συμμετοχή του Δήμου και κοινωνικών εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχονται δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες στους ανέργους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα είχαμε καταψηφίσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, αναφέροντας σαν πρώτο λόγο τα ωραιοποιημένα στοιχεία που είχαν παρατεθεί. Η συνεχής όμως άρνηση τόσο του κ. Στυλιανίδη όσο και του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Παυλίδη, να αντικρίσουν την πραγματική εικόνα της απασχόλησης στην Ξάνθη, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων της Σ.Ε.Β.Α.Θ. και της Σ.Ε.Π.Ε.Κ., αλλά και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης, καθώς και η παρουσίαση μίας «μαγικής εικόνας», τόσο για τα πραγματικά επίπεδα της ανεργίας όσο και για το πραγματικό εισόδημα της περιοχής. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους η Ξάνθη ήταν ένας «παράδεισος». Όμως αυτή η παρουσίαση αυτής της εικόνας έχει πλέον σήμερα και τις «παρενέργειές» της. Πιο συγκεκριμένα, η Ξάνθη, λόγω αυτής της πλασματικής εικόνας που προέβαλλαν οι «άρχοντές» της, φτάνει να δικαιούται πολύ λιγότερες θέσεις από το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων που καταρτίστηκε μετά την σχετική συμφωνία της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Ο.Α.Ε.Δ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η δημιουργία και στελέχωση του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Προώθησης της Απασχόλησης, που είχε αποδεχτεί από τις 23 Ιουλίου 2008, κάτι που δημόσια είχαμε χαιρετίσει, αφού η λειτουργία του θα μπορούσε να κατευθύνει ένα μεγάλο μέρος των ανέργων συμπολιτών μας προς τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης που καταρτίζονται κατά καιρούς, διευκολύνοντας την επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία».
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι από το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκριθεί στις 23 Ιουλίου 2008 η πραγματοποίηση μελέτης για το συγκεκριμένο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης, η οποία ανατέθηκε στην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ξάνθης έναντι 10.000 ευρώ, για την οποία δεν έγινε γνωστό αν ολοκληρώθηκε και ποια ήταν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε. Πάντως η σχετική απόφαση για την στελέχωσή του, που αποφασίστηκε στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, συμβάλλοντας στην ουσιαστική απραξία του Δήμου στο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει βασικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπως η οικοδομή και η καπνοκαλλιέργεια. Ίσως τα «προμηνύματα» που στάλθηκαν σε «ευρωπαϊκό» επίπεδο από τους κυρίως πληγέντες από την ανεργία να συντελέσουν στην αφύπνιση και των τοπικών αρχόντων πριν γίνουν ηχηρότερα σε τοπικό επίπεδο το 2010.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…