Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Δεν είναι αποκομμένο από την Ξάνθη το Δροσερό»

«Δεν είναι αποκομμένο από την Ξάνθη το Δροσερό»

0

Στην πρόσφατη ομιλία του στην Πλατεία Μπαλτατζή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Γιώργος Παπανδρέου, στις αναφορές του για τα «κακώς κείμενα» του τόπου μας, άφησε σαφείς αιχμές και για την κατάσταση που υπάρχει στον οικισμό του Δροσερού, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ξάνθης.
Η αναφορά του κ. Παπανδρέου, που μίλησε για «γκέτο» και «γκετοποίηση των Ρομά», είχε δύο σαφείς αποδέκτες. Από την μία την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση και τις υπηρεσίες της, στα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την κοινωνική, ψυχολογική αλλά και οικονομική περιθωριοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας συμπολιτών μας. Ο δεύτερος αποδέκτης, από την άλλη, ήταν η Δημοτική Αρχή του τόπου μας, στην ευθύνη της οποίας βρίσκεται ο συγκεκριμένος οικισμός, την οποία κατηγόρησε ότι δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς τα διάφορα προγράμματα και κονδύλια που εγκρίνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ν’ αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.
Στο κομμάτι των αιχμών που άφησε ο κ. Παπανδρέου και που τον αφορά, απάντησε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, μιλώντας σε εκπροσώπους των τοπικών
Μέσων Ενημέρωσης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο περιαστικό δάσος της πόλης μας, μαζί με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη. «Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα του Δροσερού είναι διαχρονικό. Δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε χθες. Θέλω μάλιστα να τονίσω πως όλες οι κυβερνήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, ενδιαφέρονται γι’ αυτόν τον οικισμό. Πολύ περισσότερο βέβαια ενδιαφέρεται ο Δήμος Ξάνθης, που έχει κάνει έργα υποδομών, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ο μοναδικός οικισμός Ρομά στον οποίο θα βρει κανείς δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων αλλά και δίκτυα ακαθάρτων, που δεν υπάρχουν πουθενά άλλού. Όλα αυτά τα λύματα μάλιστα δεν οδηγούνται στον Κόσυνθο, αλλά στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, για επεξεργασία. Επίσης δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι προς το Δροσερό λειτουργούν εκπαιδευτήρια και πολύ σύντομα μάλιστα, μετά από σχετικές ενέργειες του Δήμου και της Νομαρχίας, θα έχουμε τρίτο Δημοτικό σχολείο αλλά και Γυμνάσιο, που θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή των πετρελαιοαποθηκών, πιο γνωστής και ως Κηπούπολη. Θέλω ακόμη να τονίσω πως ο Δήμος Ξάνθης, μέσα από διάφορα προγράμματα, έχει δημιουργήσει και ιατροκοινωνικό κέντρο στο Δροσερό, το οποίο λειτουργεί με την ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (Δ.Ε.Α.Ξ.), προσφέροντας πρωτοβάθμια υγεία αλλά και ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους. Πέραν όλων αυτών, είναι γνωστό πως έχουμε υλοποιήσει ένα πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης των κατοίκων ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην μείωση της ανεργίας των κατοίκων του Δροσερού, ιδιαίτερα των νέων. Θέλουμε έτσι να ρίξουμε τα «τείχη» του αποκλεισμού που υπήρχαν μέχρι πριν από κάποια χρόνια». Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο Δήμος έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα οριοθέτησης του οικισμού, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τις περιουσίες τους που βρίσκονται εκεί και να αισθάνονται οι πολίτες εκεί μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας και όχι «παρείσακτοι σε παράγκες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «δυστυχώς, αυτές οι διαδικασίες εξακολουθούν να είναι πολύχρονες. Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησα την διαδικασία για την ένταξη του οικισμού στο σχέδιο πόλης. Πλέον περάσαμε το πρώτο στάδιο και σύντομα θα δημοσιευτεί και η πράξη με την οποία αναγνωρίζονται οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες κτημάτων και οικημάτων του Δροσερού, ώστε να μπορέσουν οι τελευταίοι να υποβάλλουν και αυτοί τις τυχόν ενστάσεις τους, ώστε να προχωρήσουμε στην βασική μελέτη της πολεοδόμησης. Με δυο λόγια, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο για την λέξη «¨γκέτο», πιστεύω ότι δεν πρέπει να την παρεξηγούμε. Όντως εκεί έχουμε κατοίκους μόνο αυτής της φυλής, με αυτή τη συγκεκριμένη καταγωγή και κουλτούρα. Αν εννοούμε με την λέξη «γκέτο» αυτό, τότε ας το δεχτούμε. Δεν δέχομαι όμως την λέξη αυτή όπως την εννοούν πάρα πολλοί, δηλαδή να περιγράφει μία απομονωμένη περιοχή που δεν τυγχάνει της φροντίδας του Δήμου και της Πολιτείας».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…