Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Γνωρίζω, Συνειδητοποιώ, Οργανώνομαι, Προστατεύομαι»

«Γνωρίζω, Συνειδητοποιώ, Οργανώνομαι, Προστατεύομαι»

0

Ως εκδήλωση αφύπνισης της καταναλωτικής συνείδησης των γυναικών της πόλης μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το παράρτημα Ξάνθης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος», το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 13 Μαΐου 2009, στις 18:00. Βασικό θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο ρόλος του καταναλωτή στην ελεύθερη αγορά», με βασικούς ομιλητές τον πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), κ.Νικόλαο Τσεμπερλίδη, καθώς και την Γενική Γραμματέα του ΚΕ.Π.ΚΑ., κα Ευαγγελία Κεκελέκη.
Τους προσκεκλημένους και ομιλητές της εκδήλωσης καλωσόρισε και προσφώνησε η πρόεδρος του παραρτήματος Ξάνθης της Ε.Γ.Ε., κα Αικατερίνη Δημητριάδου. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσεμπερλίδης έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του καταναλωτικού κινήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την καταναλωτική αγωγή «των σημερινών αλλά και αυριανών καταναλωτών», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ έκανε εκτενή αναφορά τόσο στο εθνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηρίξουν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους οι έλληνες καταναλωτές. Περιγράφοντας τις δομές του καταναλωτικού κινήματος στην χώρα μας, καθώς και τα επιτεύγματα των προσπαθειών του, στα χρόνια που αυτό δραστηριοποιείται, ο κ. Τσεμπερλίδης τόνισε την αναγκαιότητα της οργάνωσης των ελλήνων καταναλωτών στις οργανώσεις που το απαρτίζουν. Δεν παρέλειψε δε ν’ αναφερθεί επίσης και στα βήματα οπισθοδρόμησης τα οποία έγιναν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης «από τότε που στο ευρωκοινοβούλιο κυριάρχησαν συντηρητικές δυνάμεις και φωνές», όπως είπε, συνδέοντας έτσι την καταναλωτική δράση με τις επικείμενες Ευρωεκλογές και τους τρόπους που το αποτέλεσμά τους θα μπορούσε να υπονομεύσει την πορεία και τις κατακτήσεις του καταναλωτικού κινήματος σε πανευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο.
Με την σειρά της, η κα Κεκελέκη, απευθυνόμενη στο κατά απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία γυναικείο ακροατήριο, έδωσε πολλές πρακτικές συμβουλές σε θέματα καθημερινών (και όχι μόνο) καταναλωτικών συνηθειών. Με απλή γλώσσα και παραδείγματα, η κα Κεκελέκη περιέγραψε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από εμάς κατά την καθημερινή τους εμπλοκή με μία αγορά που «αν και ελεύθερη, πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με επιχειρήσεις που ούτε τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς σέβονται, ούτε τους καταναλωτές τους, αλλά ούτε και τους ανταγωνιστές τους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Χαρακτήρισε ως σημαντικότερο πρόβλημα όλων την ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, για την οποία επέρριψε ευθύνες σε πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει κατά καιρούς από αρμόδια για την εποπτεία της αγοράς υπουργεία, που είχαν σαν αποτέλεσμα μία εντελώς ανεξέλεγκτη και όχι ελεύθερη αγορά, με μόνιμο θύμα όλων των παραπάνω τον τελικό καταναλωτή. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Τσεμπερλίδη, η κα Κεκελέκη τόνισε ιδιαίτερα το θέμα των επιλογών που θα κάνει ο κάθε καταναλωτής που είναι παράλληλα και ψηφοφόρος, αναφορικά με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αλλαγή στην υφιστάμενη ισορροπία δυνάμεων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας και «αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, τα πλήγματα στα δικαιώματα των καταναλωτών που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και προσπάθεια θα είναι πάρα πολύ σοβαρά».
Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των μελών του παραρτήματος της Ε.Γ.Ε. στην Ξάνθη, που βρισκόταν στην εκδήλωση, με τα μέλη της ΚΕ.Π.ΚΕ. όπου τέθηκαν προβληματισμοί από μέρους των γυναικών – καταναλωτών της πόλης μας, στα οποία προσπάθησαν να προτείνουν λύσεις οι εκπρόσωποι της καταναλωτικής οργάνωσης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …