Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Η κρίση αμφισβητεί τα βασικά θεμέλια του νεοφιλελευθερισμού»

«Η κρίση αμφισβητεί τα βασικά θεμέλια του νεοφιλελευθερισμού»

0

Αυτό φάνηκε τουλάχιστον από τις τοποθετήσεις και τις θέσεις του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κ. Γιάννη Μπαλάφα, κατά την πολιτική του ομιλία το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 6 Απριλίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης. Ο κ. Μπαλάφας ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με θέμα «Η οικονομική κρίση, οι Ευρωεκλογές και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».
Την εκδήλωση άνοιξε με μία σύντομη εισαγωγή του ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης του κόμματος, κ. Νίκος Καλιαμπάκας, ο οποίος παρουσίασε, στους, λιγοστούς είναι η αλήθεια, παρευρισκόμενους τον κ. Μπαλάφα. Παίρνοντας τον λόγο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε μία εκτεταμένη αναφορά στα πραγματικά αίτια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, ανατρέχοντας στις ρίζες, κατά τη γνώμη του, αυτού του παγκόσμιου σημερινού φαινομένου, οι οποίες βρίσκονται στις ίδιες τις ουσιαστικές δομές της νεοφιλελεύθερης ιδεολογικής προσέγγισης και πρακτικής του καπιταλισμού τα τελευταία είκοσι πέντε τουλάχιστον χρόνια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πλέον η ιδεολογική αυτή προσέγγιση έχει καταρρεύσει με αφορμή ένα καθαρά οικονομικό γεγονός, όπως ήταν η αδυναμία εξοφλήσεων στα στεγαστικά δάνεια στις Η.Π.Α., κάτι που απέδειξε την σαθρότητα ολόκληρου του οικονομικού, κοινωνικού αλλά και ιδεολογικού οικοδομήματος του νεοφιλελευθερισμού. Όπως τόνισε επανειλημμένα στην ομιλία του ο κ. Μπαλάφας, εκτός από μία δύσκολη περίοδος, η συγκεκριμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος εξαναγκάζει τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους φορείς της πολιτικής εξουσίας να βρουν νέα «εργαλεία» και νέες κατευθύνσεις, τόσο για την αναστροφή της και την έξοδο από αυτήν όσο και για να εντοπιστούν οι αιτίες που την γεννούν και να εξαλειφθούν. Δεν παρέλειψε όμως και για το παρόν να τονίσει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προς την κατεύθυνση της προστασίας των πλέον απειλούμενων από αυτήν κοινωνικών ομάδων, όπως και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω της δημιουργίας μιας «ασπίδας κοινωνικής προστασίας», όπως την χαρακτήρισε. Φυσικά δεν έλειψε η κριτική προς τις πολιτικές ομάδες μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αναφορικά με την στάση τους απέναντι στην κρίση αυτή. Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η ομιλία του κ. Μπαλάφα επικεντρώθηκε στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε ν’ αντιμετωπιστεί με θετική προοπτική τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με προσανατολισμούς κοινωνικούς, οικολογικούς και αναπτυξιακούς.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τον λόγο που επέλεξε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
να θέσει ως κεντρικό και σχεδόν αποκλειστικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, το ζήτημα και τις προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης, ο κ. Μπαλάφας δήλωσε ότι «προφανώς η κρίση δεν είναι το μόνο ζήτημα. Νομίζω όμως ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο επηρεάζει τα πάντα και η κύρια πλευρά για την οποία τονίζουμε το ζήτημα είναι ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να υποβαθμίσουν το βάθος και την σημασία της κρίσης αυτής. Για παράδειγμα, το Κ.Κ.Ε. λέει ότι αυτός είναι ο καπιταλισμός και μόνο η ολοκληρωτική εφαρμογή του σοσιαλιστικού μοντέλου μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, ενώ η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί εμφανέστατα να την υποβαθμίσει λέγοντας ότι δεν έχει έρθει ακόμη ή ότι είμαστε «θωρακισμένοι» απέναντί της. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να είμαι δίκαιος, κάτι πάει να ψελλίσει, με δηλώσεις του τύπου «να κινηθούμε μπροστά και αριστερά», προσπαθώντας να διατυπώσει μία κάπως πιο αριστερή φρασεολογία, αλλά έχει πάντα τις ανάγκες ενός κόμματος εξουσίας, γι’ αυτό είναι «συμμαζεμένο». Έτσι βλέπουμε να βγαίνουν παράλληλα στην δημοσιότητα δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του που επί της ουσίας αναιρούν τις θέσεις της ηγεσίας του. Για όλους αυτούς τους λόγους φαινόμαστε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επιμένουμε, σχεδόν μονοθεματικά με την κρίση». Σε άλλη ερώτησή μας, αναφορικά με το αν τελικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετά τις μαθητικές αντιδράσεις του περασμένου Δεκέμβρη, επικεντρώνεται στην οικονομική κρίση, ως ένα ακόμη θέμα επικαιρότητας, ο κ. Μπαλάφας δήλωσε ότι «η κρίση δεν είναι θέμα επικαιρότητας για τον λόγο ότι τίθενται σε αμφισβήτηση τα βασικά θεμέλια ενός μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων τριάντα χρόνων, η ιδεολογική νομιμοποίηση αυτού του μοντέλου ενώ εμφανίζεται και η πρόκληση του να πάρει έναν άλλο δρόμο η χώρα. Το αν τελικά θ’ ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση ή αν ηττοπαθώς επί της ουσίας αλλά με αριστερή φρασεολογία θα λέμε άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε;».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…