Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Εγνατία: « Οδός ανάπτυξης του τουρισμού και του πολιτισμού»

Εγνατία: « Οδός ανάπτυξης του τουρισμού και του πολιτισμού»

0

Το διακύβευμα πως μια οδός – η Εγνατία Οδός – που φέρει τη σφραγίδα της ιστορίας καθώς συνέδεε τις δύο πόλεις – τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη – και ευρύτερα αποτέλεσε τη σύνδεση της ιστορίας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με τη ρωμαϊκή κληρονομιά της, μπορεί να αναδειχθεί σε άξονα ανάπτυξης του τουρισμού και του πολιτισμού των περιοχών που διατρέχει, αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης της ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» στην Ξάνθη το Δημοσιογραφικό συγκρότημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με θέμα: «Η Εγνατία του τουρισμού και του πολιτισμού» Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ημερίδων που διοργανώνει η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στην περιφέρεια υπό τον γενικό τίτλο: «Δρόμοι της ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα». Υψηλή καλεσμένη η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ενώ εισηγητές ήταν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης ο πρόεδρος της Εγνατίας κ. Απόστολος Γούλας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ο γ. γραμματέας της περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος. Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας κ. Βασίλης Παπαδημούλης.
«Η Εγνατία του τουρισμού και του πολιτισμού»
Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα από ιστορικής, οικονομικής, κοινωνικής, τουριστικής και πολιτιστικής άποψης αναδεικνύοντας όλες τις παραμέτρους που προβάλλουν τη σπουδαιότητα του έργου για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και πως η αξιοποίησή της θ’ αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού.
Ειδικότερα ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε: «Έχουμε βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου την προώθηση του τουρισμού, γιατί θεωρούμε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν ν’ αποτελέσουν μία δίοδο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω οικονομικής κρίσης. Στόχος μας να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής της Μακεδονίας και Θράκης, να μπορέσουμε μέσα από αξιοποίηση των δυνατών σημείων τους και με άξονα τον τουρισμό να προωθηθεί τοπική ανάπτυξη και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Ο κ. Σκαπαρδώνης αναφέρθηκε στο στόχο της πρωτοβουλίας της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» που σε 1,5 χρόνο συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής από τότε -1911 – που την ίδρυσε ο εκδότης της Κώστα Βελλίδης: «Στα πλαίσια αυτά και επειδή η εφημερίδα «Μακεδονία» περνά μια φάση ανανέωσης (καινούργια μηχανήματα, καινούργιοι συνεργάτες κ.λ.π.) σκεφτήκαμε να αναθερμάνουμε την παραδοσιακά θερμή σχέση που είχαμε πάντα με τους ανθρώπους της περιφέρεια και γι’ αυτό οργανώνουμε ημερίδες αναζητώντας τα προβλήματα κάθε περιοχής. Θεωρώ ότι
η κατασκευή της Εγνατίας θ’ αλλάξει όλη την περιοχή, θα δημιουργήσει νέες υποδομές, νέες σχέσεις ανάμεσα στους νομούς, θα δώσει νέες ευκαιρίες στον τουρισμό και στον πολιτισμό, νέες ευκαιρίες δημιουργίας και επικοινωνίας και όλα αυτά χρειάζονται τη στήριξη του Τύπου. Η εφημερίδα «Μακεδονία» προτίθεται να είναι ο καθρέπτης όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν είτε πολιτικά είτε οικονομικά είτε αγροτικά είτε πολιτισμικά είτε θρησκευτικά».
Στη συνέχεια ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Εγνατίας για τη περιφέρεια ΑΜΘ και έκανε μια αναλυτική περιγραφή της ταυτότητάς της εστιάζοντας στις μεγάλες δυνατότητες που έχει στην ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από την αξιοποίηση της Εγνατίας και των άλλων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Επίσης υπογράμμισε ότι η περιοχή μας αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και
πρότυπο σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας και αυτό είναι πλούτος.
Ο νομάρχης κ. Παυλίδης τόνισε ότι η Εγνατία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για μια νέα αναπτυξιακή πλατφόρμα για όλη τη Βόρειο Ελλάδα και το χαρακτήρισε έργο στρατηγικής σημασίας . Παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα οι τοπικές κοινωνίες να προωθήσουν σχέδια ανάπτυξης του τουρισμού τονίζοντας ότι η Ξάνθη έχει εντυπωσιακή πορεία τα τελευτά χρόνια στο τομέα του τουρισμού. Επιπρόσθετα ανέφερε την πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί μια δομή των νομαρχιών που διατρέχει η Εγνατία με στόχο της αξιοποίησή της.
Ο δήμαρχος κ. Στυλιανίδης τόνισε: «Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτή την πηγή πλούτου. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης μπορεί να προσφέρει πολλά μακριά από μικροπολιτικές. Ακούγονται κάποιες φωνές ότι η Εγνατία απομονώνει κάποιες περιοχές που δεν είναι στον άξονά της. Η Εγνατία ενώνει και δεν απομονώνει. Κοινός τόπος πρέπει να είναι η προβολή της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της περιοχής μας που καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ανταποκρινόμενη στην ιστορική της πορεία την κοινωνικοοικονομική της φυσιογνωμία αλλά και την γεωπολιτική δυναμική της θέσης της. Απ’ την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά την Εγνατία που μας ενώνει την Εγνατία του πολιτισμού και του τουρισμού».
Τέλος ο κ. Γούλας αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Εγνατίας και στις συνέπειές της μέχρι τώρα στην περιοχή. Παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση του τουρισμού κατά 40% στη Ροδόπη και κατά 32% στην Ξάνθη. Όμως την παράσταση αλλά και τις καρδιές όλων …έκλεψε η κα Αρβελέρ που επί μία ώρα…παρέδωσε μάθημα ιστορίας, πολιτικής και …χιούμορ. Τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας τα παρουσιάζουμε σε εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο. Να σημειώσουμε ότι την ημερίδα παρακολούθησε και ο Πρόξενος της Βουλγαρίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…