Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Θεωρούμε ως μητρική γλώσσα μόνο την Τουρκική και αυτήν υποστηρίζουμε»

«Θεωρούμε ως μητρική γλώσσα μόνο την Τουρκική και αυτήν υποστηρίζουμε»

0

Επί ποδός βρίσκονται αυτές τις μέρες όλοι οι αιρετοί της μειονότητας στο δήμο και στη νομαρχία! Οι επικεφαλής των συνδυασμών Μαλκότς – Καραχασάν επιδίδονται σ’ ένα αγώνα …συλλογής υπογραφών απ’ όλους τους αιρετούς ανεξαρτήτου παράταξης, σ’ ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε από την Ανωτάτη Συμβουλευτική Επιτροπή και το Σύλλογο Επιστημόνων Δυτικής Θράκης με το οποίο ο υπογράφων «δηλώνει την υποστήριξή του στο καθολικό αίτημα της Μειονότητας για την ίδρυση και τη λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων».
Να σημειώσουμε ότι το έγγραφο φέρει ημερομηνία Σεπτέμβριο του 2008 όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης στον οποίο γίνεται δυσμενής αναφορά.
Τά’ χαν πει τα’ χαν αποφασίσει…
Υπενθυμίζουμε ότι το έγγραφο αυτό κυκλοφόρησε 1,5 μήνα μετά την πολύκροτη συνάντηση όλων των αιρετών της μειονότητας στις 11 Ιουλίου 2008 στο ξενοδοχείο Chris & Eve που είχε κεντρικό θέμα τα νηπιαγωγεία.
Ήταν τότε που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη είπε: (αυτούσιο απόσπασμα της ομιλίας του): «Αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι το θέμα των νηπιαγωγείων. Κατά τη γνώμη μου αυτή η κοινωνία αν πράγματι επιθυμεί την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρέπει να ξεσηκωθεί» και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ. Χατζηοσμάν είπε: «Αυτή η συγκέντρωση έχει μια ιστορική αποστολή. Έχει μεγάλη σημασία η απόφαση που θα πάρετε εσείς οι συμμετέχοντες. Κοιτάξτε το ζήτημα είναι κοινό, το πρόβλημα είναι ίδιο και είναι πρόβλημα όλων μας. Και τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι σημαντικά αλλά τα νηπιαγωγεία είναι περισσότερο σημαντικά. Οι αρμόδιοι να κάτσουν και να βάλουν τα τουρκικά στα νηπιαγωγεία».
Να σημειώσουμε ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή εκλογών στην Συμβουλευτική Επιτροπή και οι αιρετοί θα καταθέσουν …τη σοδειά τους σε υπογραφές οι οποίες και θ’ αποσταλούν στον νέο υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Υπογραφές με αίτημα: Δίγλωσσα Νηπιαγωγεία
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
8 Σεπτεμβρίου 2008
Εμείς, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι νυν και πρώην βουλευτές προερχόμενοι από το χώρο της Μειονότητας, δηλώνουμε την υποστήριξη μας στο καθολικό αίτημα της Μειονότητας για την ίδρυση και λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων και υπογραμμίζουμε ότι :
1)Θεωρούμε ως μητρική γλώσσα μόνο και μόνο την Τουρκική και αυτήν υποστηρίζουμε.
2) Ζητάμε άμεσα την εισαγωγή της Τουρκικής γλώσσας στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία όπου ζει έντονα το μειονοτικό στοιχείο και την ίδρυση νέων μειονοτικών νηπιαγωγείων σε οικισμούς όπου δεν υπάρχουν.
3) Στα Μειονοτικά δημοτικά σχολεία των οποίων το καθεστώς διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάννης και του Ελληνοτουρκικού Μορφωτικού Πρωτοκόλλου, η εκπαίδευση παρέχεται στα Ελληνικά και Τουρκικά. Συνεπώς, τα μειονοτικά νηπιαγωγεία θα προετοιμάζουν καλύτερα τα παιδιά μας για το επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης τους.
Καλούμε λοιπόν, τον συντοπίτη Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων να προχωρήσει άμεσα σε ένα ουσιαστικό και πραγματικό διάλογο σε βάσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους φορείς της Μειονότητας.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι μέχρι τώρα πρακτικές του Υπουργού, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, έχουν προκαλέσει το έντονο αίσθημα δυσφορίας της Μειονότητας. Τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα που είναι ζωτικής σημασίας για την Μειονότητα, αναμένουμε από τον Υπουργό να είναι αρωγός στην επίλυση του.
Υπογράφοντες»
Διγλωσσία πολιτικών δημιουργεί σύγχυση
Αληθεύει το γεγονός ότι υπάρχει μια ασάφεια γύρω από την επίσημη κυβερνητική θέση που επεκτείνεται και στα κόμματα αναφορικά με το θέμα των νηπιαγωγείων που δημιουργεί σύγχυση. Αυτό εκδηλώθηκε με την δέσμευση της υπουργού Εξωτερικών το 2007 όταν ήρθε στη Θράκη για δίγλωσσα όπου θα υπάρχουν και τα τουρκικά. Το αναφέρει ο κ. Χατζηοσμάν στην ομιλία του στην οποία περιγράφει μια συνάντησή του με την κα Μπακογιάννη: «Ήρθατε πέρσι και υποσχεθήκατε ότι τα νηπιαγωγεία θα είναι δίγλωσσα ότι θα υπάρχουν και τα τουρκικά, όμως δεν έγινε…». Υπέρ των δίγλωσσων νηπιαγωγείων τάχτηκε και η κα Διαμαντοπούλου στην πολιτική της ομιλία όπου κατέθεσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 7 Νοέμβριου 2008 αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη.
Το θέμα πρόκειται να έχει συνέχεια αφού σύμφωνα με την δήλωση του κ. Χατζηοσμάν στην ίδια ομιλία: «Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα είμαστε αποφασισμένοι να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό το ζήτημα δεν θα λήξει εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να οδηγηθούν στην αμάθεια., στο σκοτάδι».
Και το ερώτημα είναι: Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική πολιτεία;

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…