Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα»

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα»

0

Συμμετέχοντες στην χθεσινή και προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος, κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, δέχθηκαν τις ερωτήσεις του έλληνα ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρρατίας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αναφορικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους, αλλά και για τις πιθανές επιπτώσεις που αυτά θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
Πρώτος για το θέμα ρωτήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της προαναφερθείσας επιτροπής ο κ. Αλμούνια, ο οποίος απάντησε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξυπηρέτησης του δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου λόγω των υψηλών spread. Οι Ελληνικές αρχές -και ο νέος Υπουργός που συνάντησα πρόσφατα- έχουν πλήρη γνώση των τρόπων αντιμετώπισης της συγκυρίας και το κάνουν με υπευθυνότητα». Αναφορικά με τις φωνές που ζητούσαν, ακόμη και μέσα από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος την προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Αλμούνια ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα -ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης- δεν χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα διεθνή οργανισμό ή άλλους μηχανισμούς εκτός ΟΝΕ για τις δανειακές της ανάγκες».
Ο κ. Τρισέ, με την σειρά του επιβεβαίωσε την τοποθέτηση του Επιτρόπου εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στη συνοχή της Ευρωζώνης, ενώ για την διαφορά στα spreads των ελληνικών ομολόγων δήλωσε ότι «δεν τον ανησυχεί». Βεβαίως ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις -και την Ελληνική- να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εντός των περιθωρίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Με τις έγκυρες τοποθετήσεις τους οι κατεξοχήν αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωζώνης εκφράζουν ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και απαντούν αποστομωτικά σε όσους επιχειρούν να πλήξουν το Ευρώ ασκώντας κριτική στην Ελληνική οικονομία. Η κρίση αφορά όλη την Ευρώπη και οι συλλογικές άμυνες της Ευρωζώνης θα λειτουργήσουν υπέρ και των 330 εκατ. πολιτών που την αποτελούν».
Όμως οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών και των υπολοίπων κρατών – μελών της Ε. Ε. κινήθηκαν στα ίδια πλαίσια, εκφράζοντας φόβους ακόμη και για την συνοχή της ίδιας της Ευρωζώνης, αναγκάζοντας τον κ. Τρισέ να δηλώσει απερίφραστα και σε όλους τους τόνους ότι «οι σχετικές ανησυχίες που κυκλοφόρησαν είναι εντελώς αβάσιμες» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης και την δημιουργία συνθηκών για την υπέρβασή της ανήκει στις κυβερνήσεις των κρατών του ευρώ». Ειδικότερα ο κ. Τρισέ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα διάσπασης στη ζώνη του ευρώ και ανέφερε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα οικονομικά δεδομένα και τους οικονομικούς δείκτες των κρατών – μελών του ευρώ δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο και ότι ανάλογες διαφορές εντοπίζονται και στις Η. Π. Α., ανάμεσα στις Πολιτείες». Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των κρατών του ευρώ προς το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που τα διέπει.

Επιμέλεια
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …