«Το ρίχνουμε στην ανακύκλωση»

0

Με το μήνυμα «Το ‘ρίξα στην ανακύκλωση», για 7η συνεχή χρονιά, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, προτρέπει τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν παλιά κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, αξεσουάρ, οικιακές μπαταρίες, αλλά, πλέον, και συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, φορητούς υπολογιστές, modems και λοιπό εξοπλισμό και αξεσουάρ σταθερής τηλεφωνίας και internet, τοποθετώντας τα στους ειδικούς κάδους συλλογής που βρίσκονται και στα 418 καταστήματα της εταιρείας πανελλαδικά.
Οι συσκευές αυτές είναι φτιαγμένες από υλικά, τα οποία, εάν καταλήξουν στα σκουπίδια μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα επιμέρους υλικά των συσκευών αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή άλλων αντικειμένων (π.χ. οικιακής χρήσης).
Η Vodafone εφαρμόζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων, μπαταριών και αξεσουάρ από τον Ιούνιο του 2003, ενώ από το Νοέμβριο του 2005, το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί και με την ανακύκλωση οικιακών μπαταριών. Τα δύο προγράμματα εφαρμόζονται αφενός μεν στα 418 καταστήματα της Vodafone, αφετέρου δε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, το Μάιο του 2007, η Vodafone επέκτεινε το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, σε συνεργασία με το «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων», τοποθετώντας 400 επιπλέον κάδους συλλογής σε όλα τα Συστήματα του Οργανισμού. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2008, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στους εταιρικούς πελάτες της, με τη συμμετοχή -μέχρι τώρα- περισσότερων από 65 εταιρειών. Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, τα σημεία συλλογής της Vodafone ξεπερνούν τα 895 σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα ανάμεσα σε άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς.
Μέχρι σήμερα, η Vodafone έχει προωθήσει για ανακύκλωση περισσότερα από 90.000 προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και πάνω από 12 τόνους οικιακών μπαταριών.
Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Vodafone πραγματοποιείται μέσα από το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο ISO 14001 και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMAS.
Για τον νομό Ξάνθης έχουν προβλεφθεί και λειτουργούν τρία σημεία ανακύκλωσης των προαναφερθέντων συσκευών τα οποία είναι τα εξής:
• Καραολή 27, με τηλ. επικοινωνίας 25410-65155
• 28ης Οκτωβρίου και Ηρώων Κύπρου 2-6, με τηλ. επικοινωνίας 25410-769440
• στον οικισμό Σμίνθης του Δήμου Μύκης, με τηλ. επικοινωνίας 25410 -84970

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή της ανακύκλωσης των προαναφερθέντων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών» Α.Ε., η οποία εδρεύει στην Αθήνα, η οποία με την σειρά της παραλαμβάνοντας τα εν λόγω υλικά προχωρά σε πιστοποιημένες διαδικασίες χειροκίνητης και μηχανικής επεξεργασίας τους, αποτρέποντας από την μία την περίπτωση του να καταλήξουν επικίνδυνα υλικά, όπως π.χ. μπαταρίες, επικίνδυνα υλικά κατασκευής καλωδιώσεων κλπ., στο περιβάλλον, ενώ από την άλλη ακολουθείται μια οργανωμένη γραμμή ανακύκλωσης υλικών όπως μέταλλο, πλαστικό και γυαλί.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί και κάτι το οποίο είναι λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο της Ε. Ε., η χώρα μας είναι πλέον υποχρεωμένη να ανακυκλώνει μία κατ’ ελάχιστο ποσότητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου τέσσερα κιλά ανά κάτοικο της χώρας. Αυτό σημαίνει πως στη χώρα μας είναι απαραίτητη η ανακύκλωση τουλάχιστον σαράντα τεσσάρων χιλιάδων τόνων από αυτού του είδους τον εξοπλισμό. Η συμμόρφωση βέβαια της χώρας μας, ως συνήθως, μόλις πρόσφατα άγγιξε τα απαιτητά όρια, μιας και το 2005 η ποσότητα που ανακυκλώθηκε ήταν μόλις επτακόσιοι πενήντα τόνοι, το 2006 έντεκα χιλιάδες, το 2007 τριάντα δύο χιλιάδες και το 2008 έκλεισε με συνολική ανακύκλωση σαράντα επτά χιλιάδων και διακοσίων τόνων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…