«Φτάνει πια η κοροϊδία…»!

0

Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν οι αγρότες όλης της χώρας στέλνοντας το μήνυμα της παναγροτικού ξεσηκωμού ως αντίδραση στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Από την Θράκη μέχρι την Κρήτη οι αγρότες διατρανώνουν την θέλησή τους να προασπίσουν το εισόδημά τους και το δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ύπαιθρο , στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ανοχή τους έχει πλέον εξαντληθεί.
Με μπλόκα σε περισσότερα από 10 κομβικά σημεία του εθνικού άξονα, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην Κρήτη, κορυφώθηκαν χθες το μεσημέρι οι κινητοποιήσεις των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών, που συνεδρίασαν προχθές το απόγευμα στην Φθιώτιδα, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους.
Αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αργολίδα την Καβα΄λα, Χρυσούπολη, Κομοτηνή, εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν χθες θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.
Αγροτικές κινητοποιήσεις στην περιοχή μας
Στον ρυθμό των κινητοποιήσεων κινούνται και οι αγρότες σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Έτσι με αποκλεισμό του κόμβου της Χρυσούπολης, στην παλιά Εθνική Οδό από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής μαζί με αγρότες από το Παγγαίο. Σε αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα και του τελωνείου στον Προμαχώνα προχωρούν και οι αγρότες του νομού Σερρών. Σε αποκλεισμό της Κομοτηνής και από τις δύο εισόδους θα προχωρήσουν οι αγρότες την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν. Στις 25 του μηνός υπολογίζεται να γίνουν οι κινητοποιήσεις στο νομό Έβρου, αφού αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στη Νέα Ορεστιάδα, από την Παναγροτική Συσπείρωση και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «Ενότητα».
Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Ξάνθης
Στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι αγρότες της Ξάνθης. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Γλερίδη, αντιπρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Ενότητα» της Ξάνθης που συνεδρίασε χθες το βράδυ οι αγρότες της Ξάνθης θα κλείσουν την Εγνατία τη Δευτέρα.
«Φτάνει πια η κοροϊδία επιτέλους δείξτε έμπρακτο ενδιαφέρον και όχι μόνο λόγια», τονίστηκε στα συλλαλητήρια όπου επίσης επισημάνθηκε ότι μόνοι κερδισμένοι από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα κερδοσκοπικά κυκλώματα που λυμαίνονται ανενόχλητα τον αγροτικό τομέα. « Είναι ενδεικτικό ότι φέτος για δεύτερη χρονιά μέσα στην τελευταία 5ετία έχουν καταρρεύσει πλήρως οι αγροτικές τιμές , με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί και να μην αντιδρά επιτρέποντας την καταλήστευση του αγροτικού εισοδήματος», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΕΣΑΣΕ. Τα στελέχη της ΓΕΣΑΣΕ που συμμετέχουν ενεργά στα συλλαλητήρια τόνισαν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν πλέον μεταφερθεί από τις τσέπες των αγροτών στα ποικιλώνυμα κερδοσκοπικά συμφέροντα , δημιουργώντας στην ύπαιθρο μια εικόνα φτώχειας και ερήμωσης. Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί τους αγρότες να μην υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα και να αγνοήσουν τα τυχόν μεγάλα λόγια που θα πει και πάλι η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος , ικανοποιώντας τα αιτήματα του συντεταγμένου αγροτικού κινήματος. Παράλληλα , επισημαίνει ότι δεν θα ανεχθεί μικροκομματικά παιχνίδια διαφορετικής αντιμετώπισης επιμέρους περιοχών ή προϊόντων.
Στο πλευρό των αγροτών το ΠΑΣΟΚ
«Ζητούν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ανακούφισης, στήριξης του εισοδήματός και μείωσης του κόστους παραγωγής», είπε ο κ. Έξαρχος και συνέχισε: «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που προκάλεσαν με την πολιτική τους, πολιτική που οδήγησε την ύπαιθρο σε μαρασμό και τον αγροτικό τομέα σε κατάρρευση.
Δεσμεύσεις Χατζηγάκη για άμεσες ενισχύσεις
Σαφείς δεσμεύσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στην ΝΕΤ.
Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει αντιληφθεί το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό ο αγροτικός κόσμος, συντάσσεται με τα αιτήματα των αγροτών, διεκδικεί σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το «μεγαλύτερο κομμάτι» της πίτας για τους αγρότες και τις επόμενες μέρες θα μιλήσει με απτά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όσων έχουν πληγεί είτε από τις δύσκολες συνθήκες αγοράς για τα προϊόντα είτε από τις κλιματολογικές συνθήκες που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της παραγωγής.
Ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόνισε πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών διευκολύνουν τους χειρισμούς του στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και της Ε.Ε., κάλεσε όμως τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα των αγροτών να δώσουν στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να προβεί στις κατάλληλες λύσεις και να μην υποκύψουν σε εύκολους εκβιασμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…