Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών «κρούουν την θύρα» του Δήμου

Οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών «κρούουν την θύρα» του Δήμου

0

Μπορεί τα περισσότερα από τα θέματα της συνεδρίασης της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης να ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, όμως το «ζουμί», όπως συνήθως βρισκόταν στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα για συζήτηση.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης που ξεφεύγει από τον χαρακτηρισμό του ως «διαδικαστικό» ήταν σίγουρα η εκλογή του κ. Κρίτωνα Καλογερή στη θέση του Αντιδημάρχου της Δημαρχιακής Επιτροπής, για τα έτη 2009 και 2010, η οποία ήταν ομόφωνη.
Στην χθεσινή λοιπόν συνεδρίασή της Επιτροπής, που έγινε στις 14:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, με τη νέα σύνθεσή της που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη μελών της, ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ανακοίνωσε ότι έφτασαν στον Δήμο οι πρώτες αιτήσεις για μετάταξη στις υπηρεσίες του από πρώην εργαζόμενους των δύο συνεταιριστικών εργοστασίων, των οποίων η λειτουργία σταμάτησε, της Σ.Ε.Β.Α.Θ. και της Σ.Ε.Π.Ε.Κ.
Τα ονόματα των πρώην εργαζομένων που έκαναν μέχρι στιγμής χρήση της ευεργετικής, γι’ αυτούς, διάταξης που επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, και που θα συμπεριληφθούν στο προσωπικό του Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οι εξής:

ΣΕΒΑΘ
Ανανιάδης Χαράλαμπος
Κίτσου Μαρία
Κίτσου Ζωγραφιά
Βασιλειάδης Αλέξανδρος
Ασλάνογλου Θεμιστοκλής
Γιαχοντούδης Γεώργιος
Δημητριάδης Δημήτριος

ΣΕΠΕΚ
Πελτεκίδου Ευαγγελία
Πιεράκη Άννα
Μουρκάκης Στυλιανός
Γρηγοριάδης Ηλίας
Κριεζή Πολύμνια
Θεοχάρης Παναγιώτης,

καθώς και δύο ακόμη εργαζόμενοι, ένας από κάθε εργοστάσιο, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά. Σύμφωνα με τον κ. Στυλανίδη, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο πλάνο για την αξιοποίηση των παραπάνω εργαζομένων (οκτώ από Σ.Ε.Β.Α.Θ. και επτά από Σ.Ε.Π.Ε.Κ., στο σύνολό τους) μιας και οι αιτήσεις τους μόλις χθες υποβλήθηκαν στον Δήμο. Για τους παραπάνω εργαζομένους θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι τους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2012, οπότε την μέχρι τότε μισθοδοσία τους, μετά από σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και του Ελληνικού Δημοσίου, θα αναλάβει το δεύτερο, μέσω του πρώτου. Οι ηλικίες επίσης των εργαζομένων που μετατάσσονται στον Δήμο Ξάνθης κυμαίνονται από τα πενήντα επτά έτη, ο μεγαλύτερος σε ηλικία, έως σαράντα τρία έτη, η μικρότερη. Σε σχετική ερώτηση του κ. Χρίστου Πούλιου, σχετικά με την δυνατότητα μετάταξης των εργαζομένων αυτών σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, για την καλύτερη αξιοποίηση των ειδικοτήτων των πρώην συνεταιριστικών υπαλλήλων, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι είναι αδιευκρίνιστο ακόμη το αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μιας και αποτελούν μία ειδική κατηγορία εργαζομένων. Πάντως στην Επιτροπή τέθηκε και η γνώμη ότι σαν άνεργοι και απεσταλμένοι από τον Ο.Α.Ε.Δ., οι πρώην συνεταιριστικοί υπάλληλοι θα αποδεχτούν πιθανότατα υποχρεωτικά την όποια τοποθέτησή τους, αν και λόγω της φύσης αυτής, με τον ειδικό νόμο, θεωρείται απίθανη κάποια τέτοια περαιτέρω μετακίνησή τους.
Κατά τα λοιπά, την Δημαρχιακή Επιτροπή απασχόλησαν και ζητήματα στέγασης συλλόγων και οργανώσεων, που τέθηκαν, εκτός πάντα ημερήσιας διάταξης, από τον κ. Πούλιο. Κατ’ αρχήν τέθηκε το θέμα της στέγασης του Τοπικού Συμφώνου Νεολαίας(ΤΟ. ΣΥ. Ν.) , του οποίου το αίτημα για χώρο φαίνεται να οδεύει προς ικανοποίηση, δεδομένου ότι ανατέθηκε στον πρώην αντιδήμαρχο και νυν μέλος της Επιτροπής, κ. Φωτιάδη, η έρευνα για την εξεύρεση σχετικού χώρου, πιθανότατα εντός της Στέγης Γραμμάτων του Δήμου.
Ένα ακόμη ζήτημα στέγασης ενός ακόμη συλλόγου, των «Γυναικών χωρίς Σύνορα» τέθηκε και πάλι από τον κ. Πούλιο, όμως αυτή τη φορά η απάντηση ήταν αρνητική από τον κ. Στυλιανίδη, λόγω μη ύπαρξης κατάλληλου χώρου προς παραχώρηση.
Τέλος, τα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής απασχολήθηκαν και με τις δυνατότητες μεταστέγασης της κοινωνικής υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», το έργο της οποία δυσχεραίνεται από την στέγασή του στον υπάρχοντα χώρο, όμως η Επιτροπή δεν κατέληξε σε κάποια οριστική απόφαση επί του θέματος.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…