Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Κτηνοτρόφοι, «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»!

«Κτηνοτρόφοι, «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»!

0

Με δωρεάν διανομή στους πολίτες της Αθήνας 20.000 μπουκαλιών φρέσκου παστεριωμένου συνεταιριστικού γάλακτος, αλλά και με άλλες πρωτότυπες συμβολικές ενέργειες, θα συνοδεύσουν οι κτηνοτρόφοι την κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα. Τη συγκέντρωση έχει οργανώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος και να απαιτήσει λύσεις που θα επιτρέψουν να παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι στο επάγγελμά τους. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ξάνθης κ. Παπαδόπουλος, μέλη του συλλόγου θα συμμετέχουν στην κινητοποίησης.
«Οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»
«Η κατάσταση σήμερα στην κτηνοτροφία παραμένει εκρηκτική. Οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», αφού στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται τίποτα για την κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση του επαγγέλματός τους. Η μαζική, ενωτική παρουσία όλων των κτηνοτρόφων στη συγκέντρωση της Δευτέρας θα δώσει το μήνυμα σε όσους κωφεύουν στα προβλήματα ενός από τους πιο κρίσιμους κλάδους της «πραγματικής» αγροτικής οικονομίας.Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαλόγου και προτάσεων, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση από την πολιτεία, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον μοναδικό δρόμο για να πετύχουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στην ύπαιθρο: το δρόμο του αγώνα και της δυναμικής διεκδίκησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ.

Αιτήματα των κτηνοτρόφων
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας διεκδικεί:
1. Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία- χοιροτροφία- βοοτροφία) να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000€ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους.
2. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50€/προβατίνα και αίγα και 250€/αγελάδα και χοιρομητέρα.
3. Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής- μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τους.
5. Να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι Συνεταιρισμοί για την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης.
6. Να δημιουργηθεί ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.
7. Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
8. Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων.
Ιδιαίτερα για τους αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής:
• Να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση της Vivartia, για το σταμάτημα παραλαβής γάλακτος από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.
• Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός στα ράφια των S-M του φρέσκου γάλακτος με τα γάλατα υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας.
• Αναγραφή σε όλα τα γάλατα του τόπου παραγωγής και εμφιάλωσης.
• Γιαούρτι να ονομάζεται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.
• Καμία αύξηση στις μέρες κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών.
• Να χρηματοδοτήσει καμπάνια προβολής των φρέσκου γάλακτος ο ΕΛΟΓΑΚ και να προωθηθεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία.
• Να αναβληθεί η απόφαση για αύξηση των ποσοστώσεων.
• Να μην τιμωρηθούν οι παραγωγοί που δεν καλύπτουν την ατομική τους ποσόστωση.
• Να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 για την ενίσχυση του γαλακτοκομικού τομέα.
• Να αξιοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ για την ενίσχυση του τομέα.
• Να μην διατεθούν στην αγορά το 2009 τα αποθέματα της παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σκόνη.
Ιδιαίτερα για τους χοιροτρόφους ζητάμε:
Η γνωστή ως ρύθμιση (100) με την εγγύηση του Δημοσίου να παγώσει για 3 χρόνια άτοκα και στη συνέχεια να ρυθμιστούν τα χρέη για 10 χρόνια με ευνοϊκούς όρους.
Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι χοιροτρόφοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πάρα πολλές μονάδες κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Καλούμε τη Διοίκηση της ΑΤΕ να σταματήσει την απαράδεκτη τακτική της παραπομπής των χοιροτρόφων στο Δημόσιο Ταμείο, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο και χρεοκοπία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, ενώ η ίδια έσπευσε να ωφεληθεί από τα 28 δις €.
Ιδιαίτερα για τους αιγοπροβατοτρόφους:
Στη σημερινή συγκυρία και ενόψει του ΠΑΣΧΑ τα μηνύματα που έχουμε για τις τιμές των αμνοεριφίων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια των κτηνοτρόφων.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν πρόκειται να διαθέσουμε τα προϊόντα μας σε τιμές κάτω του κόστους δεν θα ανεχθούμε για μια ακόμη φορά να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα για την δήθεν συγκράτηση των τιμών από την κυβέρνηση.
Όχι στις εισαγωγές αμνοεριφίων για το ΠΑΣΧΑ. Η ελληνική παραγωγή μπορεί να καλύψει όλη τη ζήτηση, με άριστης ποιότητας προϊόντα.
Η κρίση στην κτηνοτροφία οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα τις μικρές εκμεταλλεύσεις στην έξοδο από το επάγγελμα.
Η μαζική, ενωτική παρουσία όλων των κτηνοτρόφων θα δώσει το μήνυμα σε όσους κωφεύουν στα προβλήματα ενός από τους πιο κρίσιμους κλάδους της «πραγματικής» αγροτικής οικονομίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…