Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 ‘Ξεφουσκώστε’ τις φυλακές, ‘φορτσάρετε’ την απονομή δικαιοσύνης

‘Ξεφουσκώστε’ τις φυλακές, ‘φορτσάρετε’ την απονομή δικαιοσύνης

0

Με στόχο την σπανιότερη χρήση του μέτρου της προσωρινής κράτησης και την επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδης,  συναντήθηκε το σαββατοκύριακο με την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης.

Μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης

Το θέμα απασχολεί το νομικό κόσμο επί σειρά ετών, ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Κ. Γούναρης που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, «υπήρχαν και παλαιότερα δύο προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα». Αυτό συνέβη διότι η σύμπτυξη του χρόνου και των διαδικασιών λειτούργησαν εις βάρος της ποιότητας στην απονομή της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό το λόγο, πάγια θέση των δικηγορικών συλλόγων είναι να ληφθούν μελετημένα μέτρα που δε θα συμβάλουν στη μείωση της αξιοπιστίας της δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πάντως, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα δεν αποφασίστηκε η λήψη κάποιου συγκεκριμένου μέτρου, αλλά κοινή ήταν η θέση ότι οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα των διαδικασιών της ελληνικής δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τις καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γι’ αυτό το λόγο, πιέζουν προς μια δυναμική και σοβαρή παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλαγές στους κανόνες περί προσωρινής κράτησης

Σύμπνοια δικηγόρων και υπουργού υπήρξε, επίσης, σχετικά με το θέμα της αλλαγής των άρθρων του Ποινικού Κώδικα περί των λόγων προφυλάκισης, έτσι ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση του μέτρου. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για χρήση του μέτρου με φειδώ και προσοχή, η σημερινή υπέρμετρη χρήση του έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου το 30% των έγκλειστων στις φυλακές να είναι προφυλακιστέοι και το 35% αυτών που προφυλακίζεται να αθωώνονται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται να περιέχει αυστηρότερους όρους που, όπως σημειώνει και ο κ. Γούναρης «θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του θεσμού της προσωρινής κράτησης και δε θα επιτρέπουν την κατάχρησή του».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται για τα ίδια αδικήματα, δηλαδή κακουργήματα και ορισμένα πλημμελήματα, αλλά οι προϋποθέσεις θα είναι ακριβέστερες και συγκεκριμένες ( π.χ. κίνδυνος φυγής, κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων). Η ειδική επιτροπή των δικηγόρων προετοιμάζει το τελικό κείμενο των δικών της προτάσεων και σύντομα θα το καταθέσει στον κ. Καστανίδη.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο νοσταλγικός μα αστείρευτος Δημήτρης Σταθόπουλος

Την Τρίτη το απόγ …