Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κορυφαίο επίτευγμα: Το πετυχημένο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ

Κορυφαίο επίτευγμα: Το πετυχημένο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ

0

Απολογισμό των πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς καθώς και στο στρατηγικό σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον αναφέρθηκε ο γ. Γραμματέας της περιφέρειας ΑΜΘ κ. Δημήτρης Σταμάτης στην εκδήλωση κοπής πίτας για τα Μ.Μ.Ε. της περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου το μεσημέρι στο Τουριστικό Περίπτερο Φαναρίου. Ο κ. Σταμάτης ευχαρίστησε τα Μ.Μ.Ε. για την ανταπόκρισή τους και για τη συνεργασία τους στην προβολή και ανάδειξη του έργου της περιφέρειας ακόμη και μέσα από εποικοδομητικές επισημάνσεις.
Τα πεπραγμένα και τη στρατηγική της Περιφέρειας για το άμεσο μέλλον
Ο κ. Σταμάτης περιστοιχισμένος από τους υπηρεσιακούς συνεργάτες του επεχείρησε μια ανασκόπηση του έργου της περιφέρειας αποτιμώντας ως το σημαντικότερο επίτευγμα για το χρόνο που πέρασε που υποδηλώνει μια τιτάνια προσπάθεια της περιφέρειας και τη φέρνει από ουραγό σε πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι το πετυχημένο κλείσιμο του Γ΄ΚΠΣ τόσο σε ποσοστιαίο μέγεθος που σε πραγματική απορροφητικότητα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ανέρχεται σε 127% από το 62% που ήταν πέρυσι αλλά και σε ποιοτικό μέγεθος καθώς όπως σημείωσε σ’ αυτά τα κονδύλια απορροφήθηκαν από το ΠΕΠ και όχι από τομεακά προγράμματα.
Αυτή η επιτυχία, σημείωσε, δίνει τη δυνατότητα της ένταξης ενός μέρους των έργων που είναι στο υπερβάλλον στο 127% άμεσα στο ΕΣΠΑ χωρίς να περιμένει τη διαδικασία κλεισίματος του Γ. ΚΠΣ, τον Ιούνιο του 2009 καθώς και την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του υπερβάλλοντος 27%.
Παράλληλα αναφερόμενος στην πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος «Θησέας» σημείωσε ότι η περιφέρεια ΑΜΘ έχει απορροφητικότητα 50% πάνω από τον μέσο όρο των περιφερειών που είναι 42%
Αναφορικά με τη διαχείριση του επενδυτικού νόμου ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 124 επενδυτικά σχέδια με πρόβλεψη 102 εκ. ευρώ και πρόβλεψη για 340 θέσεις εργασίας.
Στο τομέα των δημόσιων έργων ανέφερε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Ροδόπη και Έβρο (22 .820.000 ευρώ), Συγκοινωνιακά έργα (46 εκ. ευρώ) καθω΄ς και την εκπόνηση 12 μελετών (17 εκ. ευρώ). Σημείωσε δε ότι έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της περιφέρειας ύψους 2 εκ. ευρώ για συντηρήσεις δρόμων εθνικού δικτύου.
Προχωράει το νέο Σχέδιο Απορριμμάτων
Αναφορικά με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Απορριμμάτων Α.Μ.Θ. ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι έχει γίνει συστηματική προσπάθεια επανασχεδιασμού ώστε το σχέδιο να είναι υλοποιήσιμο και κοινωνικά αποδεκτό: «Ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό που προβλέπει δύο ΧΥΤΥ, 15 ΣΜΑ, 6 ΚΔΑΥ. Είχαμε 333 ΧΑΔΑ και μέσα σ’ ένα χρόνο καταφέραμε να έχουμε μόνο 28! Προχωρήσαμε στην προμήθεια των μέσων που απατούνται στη λειτουργία του συστήματος. Έχουν εγκατασταθεί 3 εργολάβοι σε ΣΜΑ. Καταθέσαμε μελέτη στο υπουργείο Δημοσίων έργων και τίθεται η λειτουργία του σχεδίου αποκομιδής απορριμμάτων της περιφέρειας. Ζητήσαμε την παράταση προθεσμίας αποδεικνύοντας ότι προχωράμε. Η Επίτροπος δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την αποδοχή του νέου Σχεδίου διαχείρισης»!
Ο κ. Σταμάτης επεσήμανε ότι στο χρόνο που πέρασε δόθηκε βαρύτητα στην
τουριστική προβολή με βάση όμως ενός προγράμματος ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου. Αυτό περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και προσέγγιση αγορών που μπορούν να δεχτούν το τουριστικό μας προϊόν όπως η Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά
Η πρόκληση του ΕΣΠΑ –Στοχευμένη ανάπτυξη
Το συνολικό ποσό του ΕΣΠΑ είναι 808 εκ. στα οποία προστίθενται 1.200.000 από τομεακά έργα και φτάνει στα 2,5 εκ. ευρώ. Ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι το διακύβευμα είναι μια στρατηγική στόχευσης στην ανάπτυξη που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που να είναι συμβατά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής.
«Στόχος μας είναι να εκπονήσουμε μελέτες αξιόπιστες να εμπλέκονται και φορείς του δημοσίου σε μια χάραξη του στρατηγικού μας στόχους σε τρεις τομείς:
1)Οικονομία – επιχειρηματικότητα. Να βρούμε μελετήσουμε, να χαράξουμε και να βαδίσουμε πάνω στα χνάρια μιας μελετημένης στρατηγικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
2) Τουριστική αξιοποίηση. Πως θα το προβάλουμε πως θα το αξιοποιήσουμε όχι μονοθεματικό τουρισμό (θάλασσα και ήλιο) αλλά δίνοντας έμφαση στον οικολογικό,, θρησκευτικό, ιστορικό τουρισμό που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημά μας έναντι των άλλων περιφερειών.
3)Γεωργία – κτηνοτροφία. Αναπροσαρμογή καλλιεργειών και ενδυνάμωση της καθετοποιημένης μορφής κτηνοτροφίας. Αξιοποίηση της ποικιλίας του μπασμά.
Τέλος ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει την περιφέρειά μας είναι πλούτος, φτάνει να επιτύχουμε την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία όλων των ελλήνων πολιτών».
Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίτας όπου ο τυχερός έλαβε ένα mini laptop ενώ προσφέρθηκαν χρηστικά δώρα σε όλους καθώς και ένα θαλασσινό πλούσιο γεύμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…