Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κάτι …κινείται προς τη βιοαιθανόλη

Κάτι …κινείται προς τη βιοαιθανόλη

0

Μια εξέλιξη που αφορά την επένδυση της βιοαιθανόλης στα εργοστάσια της ΕΒΖ Ξάνθης – Λάρισας γνωστοποιήθηκε χθες. Συγκεκριμένα το επενδυτικό σχέδιο της ΕΒΖ ανέλαβε να προωθήσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος κάλεσε πρόσφατα στο γραφείο του τους επικεφαλής της ΕΒΖ και συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για το θέμα. Τα στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν τον υπουργό για το ιστορικό της υπόθεσης και ζήτησαν την υποστήριξή του.
Σημειώνεται ότι η βοήθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσει το νέο σχέδιο, που έχει εκπονήσει η βιομηχανία, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ιδιωτών επενδυτών, το οποίο προβλέπει να γίνουν μικρότερης δυναμικότητας εργοστάσια από τα αρχικώς σχεδιασθέντα.
Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της ΕΒΖ για τη βιοαιθανόλη
Στα υπέρ του σχεδίου είναι ότι θα παράγει φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, θα απορροφά ένα μέρος της αγροτικής παραγωγής, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της τεχνολογίας περιβάλλοντος. Βασικό μειονέκτημα είναι ότι δύσκολα εξευρίσκονται πόροι για τόσο μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Η χρηματοδότηση
Κατά το ΔΣ της βιομηχανίας η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει κατά ένα μέρος από ίδια κεφάλαια της ΕΒΖ, ενδεχομένως και με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, κατά ένα δεύτερο μέρος από τραπεζικό δανεισμό και κατά ένα τρίτο από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για επιχειρήσεις.
Για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται η έγκριση του μεγαλομετόχου της ΕΒΖ Αγροτικής Τράπεζας, η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομίας, άρα στην ουσία απαιτείται πολιτική απόφαση και δη στο υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο.

Επιμέλεια:
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Οδομαχία» για ένα δρόμο του 1930!

Πολλά παράδοξα π^…