Καθαρή Δευτέρα για όλα τα γούστα

0

Συμμετέχοντας στο εορταστικό πρόγραμμα των ημερών οι περισσότεροι Δήμοι του Νομού μας, διοργανώνουν εκδηλώσεις για την Καθαρή Δευτέρα, που περιλαμβάνουν, πέρα από την παραδοσιακή λαγάνα, καμήλες, μουτζούρηδες, φασολάδες, λουκουμάδες, μέλι, νερόμυλους, ρόδια, καρύδια, παρελάσεις αρμάτων, διαγωνισμούς χαρταετών, χωρίς να λείψουν από πουθενά τα γλέντια με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο Δήμο του Νομού μας, τον Δήμο Ξάνθης, ο οποίος διοργανώνει στην κεντρική πλατεία των Κιμμερίων, στις 11:00 το πρωί, γλέντι που διοργανώνει ο εκπολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος ελλήνων Ρομ Κιμμερίων Ξάνθης, με φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακά εδέσματα και μουσική.
Την ίδια ώρα, σε μια άλλη κεντρική πλατεία, αυτή των Αβδήρων, ο ομώνυμος Δήμος διοργανώνει τον δικό του εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας και του ξεκινήματος της Σαρακοστής, με την πατροπαράδοτη φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, τα οποία θα συνοδεύουν παραδοσιακά χρώματα και ακούσματα.
Δύο ώρες νωρίτερα, στις 09:00 το πρωί, στον Δήμο Τοπείρου θα έχουν «πιάσει τον χορό» από νωρίς..! Στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών θα μοιραστεί στους παρευρισκόμενους φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια, από τις γυναίκες των οικισμών, καθώς και φρεσκοψημένη, χειροποίητη λαγάνα, ψημένη σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους. Βεβαίως και εκεί δεν πρόκειται να λείψει το πατροπαράδοτο γλέντι, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ευχάριστη πρωτοτυπία αναμένεται να αποτελέσουν οι διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού, που έχει ανακοινωθεί πως θα διοργανωθούν.
Δύο από τα παλιότερα παραδοσιακά δρώμενα θα ξαναζωντανέψουν σε Πολύσιτο και Σταυρούπολη, για μία ακόμη φορά. Ο λόγος για τους «μουτζούρηδες» αλλά και για το έθιμο της Καμήλας. Η αρχή θα γίνει περίπου στις 10:00, στο δημοτικό διαμέρισμα Πολυσίτου, του Δήμου Βιστωνίδας, όπου κατά τη διάρκεια της εκεί καθιερωμένης παρέλασης θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα όπως του γάμου, των μουτζούρηδων όπως επίσης και άλλα σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης όλοι όσοι βρεθούν στον Πολύσιτο θα μπορέσουν να απολαύσουν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, στα στέκια Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με συνοδεία, φυσικά της ανάλογης μουσικής.
Στην Σταυρούπολη, ο ομώνυμος Δήμος, με τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου «Νόστος», θα γιορτάσουν την είσοδο του Τριωδίου με αρτήσιμους μεζέδες, άφθονο κρασί, «μουτζούρηδες», «Μπαρμπαγιάννηδες» αλλά και το έθιμο της Καμήλας, στην κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Σταυρούπολης θα ξεκινήσουν στις μία το μεσημέρι.
Την ίδια ώρα, τέλος, στον οικισμό του Καρυόφυτου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεολαίας Καρυοφύτου προσκαλούν όλους όσους επιθυμούν μια οικολογική, σαρακοστιανή τριλογία, με μέλι, ρόδια και καρύδια, να βρεθούν στον παραδοσιακό νερόμυλο του οικισμού Κάτω Καρυόφυτου, ο οποίος θα ξανατεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στο γλέντι που θ’ ακολουθήσει. Σε αυτό θα κυριαρχήσει μία οικολογική σαρακοστιανή τριλογία μεσογειακής διατροφής, στηριγμένη σε καρύδια, μέλι και ρόδι. Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν εκτός από τον Σύλλογο Νεολαίας Καρυοφύτου, ο Δήμος Σταυρούπολης αλλά και πολλοί ξανθιώτες επιχειρηματίες.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…