Καλπάζει η απογοήτευση!

0

Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου οι πολίτες μίλησαν μέσα από την κάλπη ή μέσα από την αποχή τους από την κάλπη. Έστειλαν μηνύματα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών να τα αποκωδικοποιήσουν. Στον απόηχο των ευρωεκλογών, το «Ε» στήνει μια άλλη κάλπη, δίνοντας λόγο σε δέκα πολίτες του νομού Ξάνθης, διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων και κοινωνικής διαστρωμάτωσης ώστε να αποτελεί ένα ενδεικτικό δείγμα του εκλογικού σώματος, να μιλήσουν για τις επιλογές τους αναφορικά με την ψήφο τους η οποία και διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα του νομού.
Οι πολίτες αποκαλύπτουν τι ψήφισαν και γιατί και αυτό αποτελεί ένα άλλο μήνυμα προς αποτίμηση.
Οι πολίτες του νομού μας έχουν τον λόγο…
Μανώλης, ετών 76 συνταξιούχος
«Εγώ είμαι Δημοκράτης. Ψήφισα να φύγει ο βασιλιάς. Δεν πάει το χέρι μου να μην ψηφίσω. Μ’ αυτό όμως που έγινε και ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει το χάρηκα. Πρώτη φορά στη ζωή μου δεν ψήφισα Νέα Δημοκρατία. Δεν ψήφισα ούτε ΠΑΣΟΚ. Ψήφισα μικρό κόμμα. Χάρηκα που έχασε η κυβέρνηση γιατί δεν ακούει τον κόσμο…»
Σάββας, ετών 28 ιδιωτικός υπάλληλος
«Ψήφισα γιατί θεωρώ τον θεσμό των ευρωεκλογών σημαντικό παρότι στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης είναι απαξιωμένος. Ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Είχα σκοπό να ψηφίσω Οικολόγους αλλά τελικά ψήφισα ΠΑΣΟΚ χωρίς να είμαι μόνιμος ψηφοφόρος. Ήθελα να γίνει πιο δυνατό το χαστούκι προς την κυβέρνηση. Για ν’ αλλάξει τη στάση της προς τους νέους….»
Άννα, ετών 42 ιδιωτική υπάλληλος μητέρα
«Πρώτη φορά ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Για να πω την αλήθεια δεν ήθελα να πάω καν να ψηφίσω…Δεν είμαι ευχαριστημένη από την κυβέρνηση και τον Καραμανλή. Δεν χειρίστηκε σωστά θέματα ασφάλειας, εργασιακά και τα οικονομικά της χώρας».
Γιάννης 65 ετών, συνταξιούχος
«Ψήφισα οικολόγους γιατί πιστεύω στην Οικολογία και σε κανένα άλλο κόμμα. Πάντα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι δεν μ’ εκπροσωπεί κανένα κόμμα απ’ τα μεγάλα. Συντάξεις δεν δίνουν, φάρμακα δεν δίνουν, ούτε αυξήσεις. Ψήφισα Οικολόγους γιατί πιστεύω στην ανανέωση. Να ξεφύγουμε από τα τρία τζάκια που μας κυβερνούν χρόνια τώρα…»
Τζεμήλ, ελεύθερος επαγγελματίας, ετών 44
«Ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Όποιος και να βγει όμως αν δεν δουλέψω δεν θα έχω να φάω και δουλεύω απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ!»
Νίκος, ετών 35 , λογιστής
«Ψήφισα ΚΚΕ. Παραδοσιακά ανήκω στον αριστερό χώρο από τα φοιτητικά μου χρόνια. Επειδή αισθάνομαι ότι οι επιθέσεις που γίνονται στα δικαιώματά μου σαν εργαζόμενο την τελευταία 20ετία επηρεάζουν σοβαρά το παρόν και το μέλλον μου , ήθελα μια πιο ριζοσπαστική λύση απ’ αυτά που προσφέρουν τα κόμματα εξουσίας».
Πελαγία, ετών 55 νοικοκυρά, μητέρα
«Τους σιχάθηκα όλους. Ψηφίσαμε τον Καραμανλή για να βγάλει τη χώρα από τη διαφθορά αλλά έκανε τα ίδια και χειρότερα. Καταντήσαμε σαν τον Διογένη να ψάχνει με το φανάρι τον τίμιο πολιτικό. Βλέπουμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται κάθε μήνα. Δεν μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Τα παιδιά μας δεν έχουν προοπτική για το μέλλον και επιπλέον ακούμε για εκατομμύρια να κυκλοφορούν από τσέπη σε τσέπη. Είμαι έξαλλη. Για αυτό ψήφισα ΛΑ.Ο.Σ. για να τιμωρήσω της Ν.Δ. Είμαι θυμωμένη με τα δύο μεγάλα κόμματα. Παλιότερα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ».
Παναγιώτης, ετών 40, αγρότης
«Ψήφισα Ν.Δ. αν και δεν είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση. Όσο ήταν ο Κοντός υπουργός είδαμε και κάποιες αποζημιώσεις αλλά…να και το καλαμπόκι φέτος δεν πήγε καλά! Δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να κάνει τίποτε καλύτερο για μας. Όλα αποφασίζονται στην Ευρώπη . Από λόγια έχουμε χορτάσει…»
Ειρήνη ετών 21, φοιτήτρια: «Σιγά μη χαλάσω την Κυριακή μου…Δεν μπήκα στον κόπο να ψηφίσω. Ψήφισα …παραλία! Για μένα είναι όλοι ίδιοι…τους γράφω όλους…Βαρέθηκαν ν’ ακούω για Βατοπέδια, για μίζες, για λαμογιές…Εγώ ξέρω ότι σε τρία χρόνια που θα τελειώσω τη σχολή μου θα είμαι άνεργη…»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…